Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 17:56

Νίκας με Λιβανό για ΠΟΠ, καρπούζια και δακοκτονία

Γράφτηκε από την

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό είχε προχθές ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας: "Στη συνάντηση ο περιφερειάρχης έθεσε στον υπουργό τα προβλήματα που έχουν προκύψει όσον αφορά στη διάθεση της κορινθιακής σταφίδας και του πρώιμου καρπουζιού -λόγω και της πανδημίας-, ενώ συζήτησε επίσης μαζί του και την επιπλέον οικονομική ενίσχυση του προγράμματος δακοκτονίας.
Οσον αφορά στο ζήτημα της ΠΟΠ “ελιά Καλαμάτας”, διαπιστώθηκε ότι παραμένει ανοιχτό και προϋποθέτει επαρκή σχεδιασμό για τη συζήτησή του, η οποία θα γίνει μετά την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο η υπόθεση συζητήθηκε στις αρχές του τρέχοντος μήνα".
Σχολιάζοντας τη συνάντηση η Ενωση Μεσσηνίας ανακοίνωσε: "Ευχαριστούμε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και το Περιφερειακό Συμβούλιο, που ομόφωνα στηρίζουν τα δίκαια αιτήματά μας τόσο για τη στήριξη της κορινθιακής σταφίδας όσο και για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. Ισχύς εν τη ενώσει. Δυστυχώς όπως αποκαλύπτεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφήνει απροστάτευτους χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς της χώρας, καθώς με την αβελτηρία του επί 2 μήνες και την απροθυμία του να υιοθετήσει πρόγραμμα στήριξης τόσο των εξαγωγικών φορέων με απόσυρση αποθεμάτων όσο και των παραγωγών με πράσινο τρύγο, οδηγεί μαθηματικά σε καταβαράθρωση των τιμών, εξαθλίωση των σταφιδοπαραγωγών, εγκατάλειψη της καλλιέργειας και σε βέβαιη οικονομική ασφυξία τους εμπλεκόμενους εξαγωγικούς φορείς που διακινούν άνω του 70% της παραγωγής της χώρας. Οι σταφιδοπαραγωγοί πλέον γνωρίζουν…".

Θ. Λ.