Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021 21:51

Φωτισμός του εμβληματικού βράχου της Μονεμβασιάς

Γράφτηκε από την
Φωτισμός του εμβληματικού βράχου της Μονεμβασιάς

Το έργο φωτισμού του εμβληματικού βράχου της Μονεμβασιάς εντάχθηκε με πίστωση 980.542,40 ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με σχετική απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Σύντομα, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, θα ακολουθήσει ανάλογο έργο για τον Ακροκόρινθο.
Το έργο στη Μονεμβασιά, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην τεχνική έκθεση: “αφορά το σχεδιασμό, την προμήθεια και την εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων για τον ήπιο και ομοιόμορφο φωτισμό του βράχου της πιο πάνω καστροπολιτείας, με στόχο την ανάδειξή του, διατηρώντας παράλληλα αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία του. Ο φωτισμός του βράχου θα καθορίσει ένα σημείο εστίασης, θα ενισχύσει μια ιεραρχική οργάνωση του χώρου, και θα τον αναδείξει σαν οντότητα μέσα στον νυχτερινό ορίζοντα.
Σημαντικό στοιχείο είναι η σχέση του βράχου με τον περιβάλλοντα χώρο του, στον οποίο δεν υπάρχει φωτισμός. Ετσι, η ένταση του φωτός θα περιοριστεί σε χαμηλά επίπεδα για την ήπια ανάδειξή του, και την ταυτόχρονη προστασία της υπάρχουσας χλωρίδας και πανίδας από φωτορύπανση ή επιβλαβείς ακτίνες φωτός. Θα χρησιμοποιηθούν χαμηλές εντάσεις και ήπιες τεχνικές φωτισμού όπως αρμόζει στον χαρακτήρα του βράχου”.

 


NEWSLETTER