Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 20:41

Τι είπε ο Νίκας για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας (βίντεο)

Τι είπε ο Νίκας για τα οδικά έργα της Μεσσηνίας (βίντεο)

 

Τον περιφερειακό της Πύλου στον οδικό άξονα Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη ζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας κι επεσήμανε τη σπουδαιότητα του δρόμου Καλό Νερό - Τσακώνα, ζητώντας την ολοκλήρωση των μελετών σε όλο το δρόμο από τον Πύργο έως την Τσακώνα.

Ενημέρωσε επίσης για τις διαδικασίες κατασκευής του τούνελ στην παράκαμψη Πεταλιδίου και για την προοπτική του δρόμου Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία.

Αναλυτικά, σε δηλώσεις του στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας το βράδυ της Τρίτης:

1) Για το Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη ο κ. Νίκας εξέφρασε επιφυλάξεις που γίνεται με το σύστημα μελέτη - κατασκευή. “Είναι πολύ καλά για τη Μεσσηνία, προφανώς και για την Καλαμάτα”, παρατήρησε και πρόσθεσε: “Υπάρχουν τρία πολύ σοβαρά προβλήματα που πρέπει να τα δούμε στο στάδιο των μελετών: α) Πώς μπαίνουμε από τη γέφυρα του Αρι στην Καλαμάτα, με τι δρόμο μπαίνουμε, β) τι γίνεται με τη σιδηροδρομική γραμμή, γ) τι γίνεται με την Πύλο, χωρίς περιμετρικό στην Πύλο. Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Εχουμε τα χρήματα, πρέπει να υπάρξει πολύ στενή συνεργασία με τους μελετητές για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα”.

2) Για την παράκαμψη Πεταλιδίου: Ενημέρωσε ότι “μετά από μεγάλο αγώνα διασφαλίστηκαν 18,8 εκ. ευρώ επιπλέον για την παράκαμψη Πεταλιδίου”. Ζήτησε “συγγνώμη που στα 2,5 χρόνια της θητείας μου κόλλησε ένα έργο που τρέχει 10 χρόνια με ευθύνη του ΚΑΣ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας”. Ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή και από το υπουργείο Ανάπτυξης τον υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη και τον γ.γ. Δημήτρη Σκάλκο. Είπε ότι “διαθέσαμε 30.000 ευρώ για γεωτεχνική μελέτη και 165.000 ευρώ για τη μελέτη του τούνελ, για να υπάρξει διάσωση των αρχαίων” και παρατήρησε πως στόχος είναι “να δημοπρατηθεί στο συντομότερο δυνατό χρόνο”.

3) Για το δρόμο Καλό Νερό - Τσακώνα: Σημείωσε πως είναι “εξόχως επωφελής δρόμος για τη Μεσσηνία, δεν είναι μόνο για την Κυπαρισσία. Θα δώσει τη δυνατότητα καθημερινής σύνδεσης με την Κρήτη. Τα φορτηγά θα επιλέγουν τον Δυτικό Αξονα και θα κάνει ανταγωνιστική την κρουαζιέρα και για την Καλαμάτα και για την Κυπαρισσία, γιατί θα βελτιώσει την όδευση προς Αρχαία Ολυμπία. Είναι άξονας που μας διασυνδέει με τη Δυτική Ελλάδα. Αλίμονο, ποιος είναι αυτός που δεν θέλει αυτόν τον άξονα, μόνο όποιος δεν ξέρει τις ωφέλειές του”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μελέτες που δεν έχουν γίνει, ανέφερε ότι “η Περιφέρεια δεν είναι οι κυβερνήτες της Ελλάδας. Τις μελέτες δεν τις κάνει η Περιφέρεια, γίνονται σε εθνικό επίπεδο, από υπουργεία. Πρέπει να περιλαμβάνει όλο τον άξονα από Πύργο έως Τσακώνα. Ο δρόμος είναι τόσο χρήσιμος όσο και το Πάτρα - Πύργος”.

4) Για τον δρόμο Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία: Είπε ότι “ενδεχομένως να έχει χρήματα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, που προβλέπει άξονα για δημόσια έργα”. Εξήγησε πως “κάνω μια προσπάθεια για τη Μεγαλόπολη, γιατί για 60 χρόνια σήκωσε πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό βάρος για την ηλεκτροδότηση της περιοχής. Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να πάνε αλλού. Αυτή η πολιτεία (η Μεγαλόπολη) πρέπει να στηριχθεί, να είναι συγκοινωνιακό, ενεργειακό κέντρο”.

Γ.Σ.