Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 08:34

Αισιόδοξα μηνύματα για το τρένο στην Πελοπόννησο

Αισιόδοξα μηνύματα για το τρένο στην Πελοπόννησο

 

Την βιωσιμότητα της σιδηροδρομικής γραμμή Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα θα μελετήσει τριμελής επιτροπή του υπουργείου Υποδομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ΟΣΕ με στόχο να χρηματοδοτηθεί τον τρένο στην Πελοπόννησο από πόρους για τις άγονες γραμμές που αγγίζουν τα 500. εκ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.

Αυτό αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών όπου εξετάστηκε μεταξύ άλλων η έναρξη λειτουργίας υδροπλάνων στα λιμάνια της Πύλου και Καλαμάτας εντός του φετινού καλοκαιριού και η παραχώρηση ηλεκτρικών λεωφορείων που θα εκτελούν δρομολόγια  σε Καλαμάτα και Μεσσήνη. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μετά τη σύσκεψη δήλωσε αισιόδοξος τόσο για τη έναρξη λειτουργίας του σιδηροδρόμου στην γραμμή Κόρινθος - Ναύπλιο όσο και για τα αποτελέσματα των μελετών για επαναλειτουργία των γραμμών Κόρινθος - Καλαμάτα και Πύργος - Καλαμάτα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος του ΟΣΕ Σπύρος Πατέρας αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρος Βερούτης και Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστος Λαμπρόπουλος και ο προϊστάμενος ΕΥΔΕ ΕΠ Πελοποννήσου Αντώνης Ψαράκης.

 

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη Περιφέρεια για την επαναλειτουργία της γραμμής αρχαιολογικών χώρων, Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώνονται οι συσκέψεις με τους jaspers -σύμβουλοι της Ε.Ε.- ενώ υπάρχει εκτίμηση πως δεν υφίσταται κάποιο ζήτημα ως προς την υλοποίηση του εν λόγω έργω.

Το έργο  θα γίνει με δύο εργολαβίες: Η πρώτη θα αφορά στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, οι οποίοι θα λειτουργούν παράλληλα και ως χώροι πολιτισμού και προβολής της περιοχής και η δεύτερη αποκλειστικά στο έργο της γραμμής, ενώ όσον αφορά στο τροχαίο υλικό (βαγόνια κ.α.) το υπουργείο θα αναλάβει τις εργασίες συντήρησης και επισκευής τους.

 

Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Για την  επαναλειτουργία της μετρικής γραμμής ως την Καλαμάτα το υπουργείο Υποδομών προβαίνει στη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής με εκπροσώπους από το ίδιο που θα έχει και την προεδρία, τον ΟΣΕ και την Περιφέρεια η οποία θα ασχοληθεί με το εν λόγω αντικείμενο. Η επιτροπή, η οποία θα έχει ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα υποστηρίζεται από τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος αναλαμβάνει να προβεί και στην εκπόνηση των σχετικών μελετών προς την κατεύθυνση της επανενεργοποίησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και πιστώσεις 500.000 εκ. ευρώ αναφορικά με τις άγονες γραμμές για την επόμενη δεκαετία.

Αναλυτικότερες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον υπουργό όταν παρουσιάσει τα μέλη της εν λόγω επιτροπής και την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά για την λειτουργία του σιδηροδρομικού V της Πελοποννήσου (δηλαδή του σιδηροδρομικού δικτύου στους δύο άξονες του V, αφ’ ενός Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και αφετέρου Πάτρα – Πύργος – Κυπαρισσία- Καλαμάτα)

 

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΛΕΟΦΩΡΕΙΑ

Στη σύσκεψη εξετάστηκε η προμήθεια ηλεκτροκίνητων λεωφορείων σε τρεις περιοχές της Περιφέρειας οι οποίες προσφέρονται για την λειτουργία γραμμών που θα εξυπηρετούνται από τα εν λόγω οχήματα

Η μία είναι στην Αργολίδα για την ενιαία εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής Ναυπλίου, Αργους, Νέας Κίου, η δεύτερη για την περιοχή Κορίνθου, Λουτρακίου, Ισθμού, Αγίου Θεοδώρων και η τρίτη για την ευρύτερη περιοχή Καλαμάτας (ΤΕΙ, Νοσοκομείο, Θουρία κ.α.), Μεσσήνης και των παραθαλάσσιων κοινοτήτων ανατολικά της μεσσηνιακής πρωτεύουσας

Η πρόταση της Περιφέρειας που έγινε αποδεκτή είναι τα κατά τόπους ΚΤΕΛ να αποτελέσουν τον φορέα υλοποίησης -ενώ όπου υπάρχουν αστικό και υπεραστικό, όπως στη Μεσσηνία, θα γίνει από κοινού με συνεννόηση μεταξύ τους.

Κύριος του έργου θα είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενδεχομένως δε και η Περιφέρεια μέσω των Διευθύνσεων Μεταφορών

Η κατεύθυνση είναι η ενίσχυση των ΚΤΕΛ και όχι να υποκατασταθούν, ωστόσο οι λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν μετά από συζητήσεις

 

ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ

Η εκτίμηση είναι ότι πως μέσα σε τρεις μήνες είναι ενδεχόμενο να έχουμε πτήσεις υδροπλάνων από τα υδατοδρόμια της Καλαμάτας και της Πύλου

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καταβάλει προσπάθεια να συντάξει φακέλους για τη λειτουργία υδατοδρομίων σε Γύθειο, Μονεμβασιά, Λιμένι, Ελαφόννησο, Πόρτο Χέλι και Τολό.