Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 08:49

Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Δεν συμφωνούν ούτε για την απαρτία!

Γράφτηκε από τον
Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου: Δεν συμφωνούν ούτε για την απαρτία!

 

Η απόφαση του πρόεδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιάννη Μαλτέζου να ματαιώσει την προχθεσινή συνεδρίαση του Σώματος λόγω έλλειψης απαρτίας, πυροδότησε την αντίδραση της αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι υπήρχε απαρτία.

Η συνεδρίαση,  με μοναδικό θέμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο καταργείται η δυνατότητα των επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν θέματα προ ημερήσιας διάταξης, ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 5 μ.μ. Στο βίντεο της συνεδρίασης εμφανίζεται ο πρόεδρος του Σώματος 17 λεπτά μετά την έναρξη της μαγνητοσκόπησης να δηλώνει πως είναι παρόντες μόνο 18 σύμβουλοι ενώ για την ύπαρξη απαρτίας απαιτείται η παρουσία 26 συμβούλων.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Χθες 27 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης με ανακοίνωση   καταγγέλλουν την διάλυση της συνεδρίασης και υποστηρίζουν ότι έλαβαν απόφαση με την οποία ζητούν να αποσυρθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο καταργείται η δυνατότητα των επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν θέματα προ ημερήσιας διάταξης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Οι παρακάτω Περιφερειακοί Σύμβουλοι, που αποτελούν την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, καταδικάζουμε την απαράδεκτη  διάλυση της συνεδρίασης του ΠΕ.ΣΥ.Πελοποννήσου, της 4/7/22, από τον Πρόεδρο του Σώματος κ. Ιωάννη Μαλτέζο, ο οποίος επικαλέστηκε την έλλειψη απαρτίας, ενώ αυτή υπήρχε.

Η πλειοψηφία των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, αφού συζήτησε την επικείμενη ψήφιση του άρθρ. 42 του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη 7/7/22, με τίτλο «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης – Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών» και το οποίο καταργεί τη δυνατότητα των αιρετών συμβούλων και των επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν θέματα προ ημερησίας διάταξης, έλαβε την εξής απόφαση :

1) Θεωρεί ότι το άρθρο 42 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο καταργεί τη δυνατότητα των Συμβούλων και των επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν θέματα Προ Ημερησίας Διάταξης είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό και αντιδεοντολογικό και επιπλέον υποβαθμίζει εντελώς τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό το καταδικάζει και ζητάει να αποσυρθεί.

2) Απαιτεί από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και να καταργήσει όλες τις αντιδημοκρατικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει ψηφίσει από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα και οι οποίες αλλοίωσαν πραξικοπηματικά τα αποτελέσματα των εκλογών και υποβάθμισαν εντελώς τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια αφού μετέφεραν όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές στις οποίες πραξικοπηματικά έδωσαν στις παρατάξεις των Δημάρχων και Περιφερειαρχών αρχικά το 60% και στη συνέχεια με το εφεύρημα της «παράταξης των ανεξάρτητων», το 67%!!!

3)Απαιτεί την καθιέρωση ως πάγιου εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση της απλής ανόθευτης αναλογικής με ένα γύρο και έμμεση εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη.

Η απόφαση αυτή, αποφασίστηκε ομόφωνα να κοινοποιηθεί στα Πολιτικά κόμματα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην ΕΝ.Π.Ε., στην Κ.Ε.Δ.Ε., στην Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου, στο Προεδρείο της Βουλής και σε όλα τα ΜΜΕ.-

Την επιστολή υπογράφουν οι Πέτρος Τατούλης,    Βαγγέλης Γιαννακούρας, Ντια Τζανετέα, Γιώργος Ρουμελιώτης, Κλημεντίνη Παπαντωνίου - Κορώνη, Μιχάλης Σταματάκος, Ντίνα Νικολάκου, Θανάσης Πισιμίσης, Γιώργος Πετρίτσης, Αντώνης Λυπέρης, Αντωνία Μπούζα - Κωνσταντέλου, Απόστολος Γκούνης, Γιώργος Δέδες, Αναστάσιος Μποζίκης, Χρήστος Καρσιώτης, Μαρία Βεργινάδη, Γιώργος Καρούζος, Ευγενία Δημητρακοπούλου, Γιώργος Πουλοκέφαλος, Νίκος Γόντικας, Γιάννης Κελάρης, Θανάσης Πετράκος, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, Παναγιώτης Κάτσαρης, Μαργαρίτα Σπυριδάκου και Δήμητρης Τζεμπετζής (δήλωσε παρών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο ψήφισμα για το νομοσχέδιο)

Θ.Λ.


NEWSLETTER