Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 15:30

Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας προς Νίκα: 2022 τα νερά ακόμα και πλημμυρικά στους υδροφορείς

Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας προς Νίκα: 2022 τα νερά ακόμα και πλημμυρικά στους υδροφορείς

Επιστολή προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα για το αντιπλημμυρικό του Νέδοντα απέστειλε η Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη, σεβαστέ δάσκαλε,

Από δημοσιογραφικές πληροφορίες μάθαμε για τους προβληματισμούς σας και διαβάσαμε τις δηλώσεις σας στη σύσκεψη της Τρίτης 19.7.22. για τα αντιπλημμυρικά του Ποταμού Νέδοντα. Οι απόψεις σας όπως είδαμε δείχνουν την αγάπη σας και την έννοια σας για την πόλη της Καλαμάτας και ότι σκέπτεστε τη ζωή των κατοίκων της.

Κύριε Περιφερειάρχη, μπορεί σε παλαιότερες εποχές να είχατε συναινέσει στην εκπόνηση της εν λόγω μελέτης, όμως όπως γνωρίζετε πολύ καλά οι καιροί αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, τα ακραία καιρικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται και η αντιμετώπιση τους απαιτεί άλλες σύγχρονες πρακτικές και βιώσιμες στο πέρασμα του χρόνου, λύσεις.

Η αναγνώριση από την πλευρά σας, της άκαιρης σήμερα εφαρμογής της υπάρχουσας μελέτης, κατά τη γνώμη μας, δείχνει πολιτικό θάρρος και έχουμε την πεποίθηση ότι θα εκτιμηθεί δεόντως και από τους κατοίκους  της πόλης.

Τα λιγοστά συνολικά πλέον νερά που πέφτουν στον τόπο μας πρέπει να τιθασευτούν και να παραμείνουν εδώ. Η απομάκρυνση των υδάτων από την ξερή πλέον περιοχή μας  αποκλειστικά στη θάλασσα είναι περιβαλλοντικό έγκλημα.

Δεν είμαστε στο 1920 – 1922, αλλα εκατό χρόνια μετά, στο 2022, με υπερδιπλάσιο πληθυσμό, με άπειρα «καζανάκια», με ντουσιέρες, με πολλαπλάσιους λαχανόκηπους, με λουλούδια ιδιωτικά και δημόσια, με δενδροστοιχίες, με γκαζόν, πισίνες κλπ. κλπ ,  επίσης διεκδικούμε και ένα μεγάλο κομμάτι του Τουρισμού, που όπως γνωρίζετε, απαιτεί τεράστιες  ποσότητες νερού.

Όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη το οφείλουμε αποκλειστικά στο νερό της βροχής που, το οποίο όλο και θα σπανίζει, επομένως θα πρέπει να το διοχετεύουμε στους υδροφορείς και όχι να το στέλνουμε στη θάλασσα.

Η απόρριψη της προτεινόμενης μελέτης θα έχει και οικονομικό όφελος, ακόμα και μετά από την αποζημίωσή της.

Οι απόψεις, που προτείνουμε, δεν είναι προσωπικές, βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες, τις οποίες παρακολουθούμε συνεχώς.

Το ΙΓΜΕ σε μελέτη του ήδη από το 2009 (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 17 Μαΐου 2009 σελ. 31) έκρουε το καμπανάκι της αδυναμίας των υδροφορέων, μεταξύ των οποίων και των υδροφορέων της περιοχής του Δήμου Καλαμάτας  να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση νερού για να καλύψουμε όλες τις χρήσεις που υποστηρίζουν το σημερινό πολιτισμό μας.

Φανταστείτε μετά από 13 χρόνια τι μπορεί να συμβαίνει .

Στα συρτάρια μας υπάρχουν ακόμα οι μελέτες φραγμάτων στην Κύπρο, καθώς και προτάσεις για επιστημονική συνδρομή, από την εποχή της Δημαρχοντίας σας στην Καλαμάτα.

Την έννοια σας, ότι θα υπάρξει γενική αναστάτωση στην καρδία της πόλης για 3-4 χρόνια,  οι φόβοι σας μη αποπεράτωσης του έργου με προσφυγές κατά της ΜΠΕ στο ΣτΕ, καθώς και η σπατάλη πόρων που μεταφράζεται σε εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων στοιχείων  τα επιτείνουν το φαινόμενο του Θερμοκηπίου και οδηγούν στην Κλιματική Αλλαγή ή οποία σήμερα έχει μετατραπεί σε Κλιματική Κρίση, τη συμμεριζόμαστε απολύτως και πιστεύουμε ότι θα πείσετε τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας και το Υπουργείο υποδομών  για την αλλαγή πλεύσης.

Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας