Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 09:24

Υπηρεσιακό μπλόκο στο αντιπλημμυρικό - Με αρνητική εισήγηση σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Γράφτηκε από τον
Υπηρεσιακό μπλόκο στο αντιπλημμυρικό - Με αρνητική εισήγηση σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

 

Ρεπορτάζ: Θανάσης Λαγός

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας θα συζητηθεί στην σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και από τη γνωμοδότηση δεν θα κριθεί μόνο το μέλλον του έργου αλλά και ο πολιτικός χάρτης του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η περιφερειακή αρχή βασιζόμενη στις υπηρεσιακές εισηγήσεις εμφανίζεται αποφασισμένη να μη δώσει "λευκή επιταγή" στο υπουργείο Υποδομών και στο "Μορέα"  αλλά η στάση της αυτή ενδέχεται να σηματοδοτήσει την πλήρη ρήξη  του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή και το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο. Το υπουργείο πάντως εξακολουθεί να διαρρέει προς κάθε κατεύθυνση πως αν υπάρξει αρνητική γνωμοδότηση θα σταματήσει το έργο και δεν θα διατεθούν χρήματα για άλλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας. Κανένας όμως δεν γνωρίζει αν τελικώς  ισχύει  το "take it or leave it" ή αν το υπουργείο απλώς εκβιάζει μια θετική γνωμοδότηση για την ΜΠΕ του έργου. Μια ενδεχόμενη ρήξη όμως στις σχέσεις υπουργείου και Περιφέρειας ενδέχεται να βάλει στον "πάγο" έργα της Μεσσηνίας όπως η παράκαμψη της Πύλου και η ολοκλήρωση του Τζάνε - Καλαμάκι που είχε δεχθεί να χρηματοδοτήσει ο κ. Καραμανλής. Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί εφιάλτες στους νεοδημοκράτες βουλευτές της Μεσσηνίας που έτσι και αλλιώς φοβούνται τις αναταράξεις που μπορεί να προκαλέσει μια σύγκρουση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα με το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο. Η προχθεσινή συνάντηση του κ. Βασιλόπουλου με τον κ Καραμανλή μάλλον έριξε λάδι στη φωτιά και πλέον δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και ανοιχτή σύγκρουση του δημάρχου Καλαμάτας με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

 

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Προετοιμάζοντας τις θέσεις της περιφερειακής αρχής για τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Νίκας προχθές το βράδυ συγκάλεσε σύσκεψη στο Διοικητήριο (φωτό) κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι εισηγήσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας θεωρούν υπερβολικές τις εκτιμήσεις της μελέτης του "Μορέα" που απαιτούν ξεσκέπασμα του Νέδοντα και το κόψιμο 170 δέντρων για να διαπλατυνθεί το ποτάμι. Συγκρίνουν μάλιστα της λεκάνη απορροής του Παμίσου που είναι ίση με 539,72 km2 και του Νέδοντα που είναι 128,43 km2, οι υπηρεσίες τονίζουν πως δεν είναι δυνατόν η μέγιστη ποσότητα νερού του Νέδοντα να αγγίζει τα 4/5 της μέγιστης παροχής του Παμίσου. Σύμφωνα με τις ίδιες εισηγήσεις η βροχόπτωση του 2016 -  κατά τη διάρκεια της οποίας δεν πλημμύρισε ο Νέδοντας  θα επαναληφθεί  μετά από 1.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι υπηρεσίες προτείνουν την ενίσχυση των 90 λιθοφραγμάτων που έχουν κατασκευαστεί  την δεκαετία του 1930 και τα οποία συγκρατούν την ορμητικότητα των  νερών.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει  να εξεταστεί η εναλλακτική λύση ηπιότερων παρεμβάσεων στην κοίτη και πυθμένα του Νέδοντα ώστε να μειωθούν όσο το δυνατό οι περιβαλλοντικές οχλήσεις. Αν τελικώς ξεσκεπαστούν τμήματα του ποταμού θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα ξανασκεπαστούν. 

Οι υπηρεσίες προτείνουν μεταξύ άλλων να εξεταστεί η χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων κατάντη του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης – Καλαμάτας, στη σιδηροδρομική γέφυρα στον Άγιο Φλώρο,  στο αεροδρόμιο  της Καλαμάτας και στον Ξερίλα. ρέμα Αγ. Θεοδώρων κ.α.).

Τέλος οι υπηρεσίες συμφωνούν με τη διευθέτηση των ρεμάτων Καραμπογιά, Λαγκάδα, Ελαφογκρέμη και Καλαμίτσι.

 

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Το πρόσημο της γνωμοδότησης για τη ΜΠΕ θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ψήφους της αντιπολίτευσης που κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά της. Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής των Νέων Δρόμων Γιώργος Δέδες ενδέχεται να ζητήσει αναβολή της συζήτησης μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της Επιτροπής που συνέστησε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με στόχο να καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας. Αν δεν αναβληθεί  η συζήτηση, ο κ. Δέδες θα βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς ως γραμματέας του υπουργείου Υποδομών είχε αναθέσει στο "Μορέα" την μελέτη της αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας την οποία στηρίζει η κυβέρνηση και αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας.

Όφελος από τις εσωκομματικές διαφορές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να αποκομίσει ο επικεφαλής της Νέας Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης παρουσιάζοντας την παράταξη του ως τη μόνη συστημική πολιτική δύναμη που μπορεί να υλοποιήσει τα πρότζεκτ των μεγάλων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τατούλης παραβρέθηκε στην εκδήλωση της Hengas  για το φυσικό αέριο στην Καλαμάτα στην οποία παραβρέθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και στην οποία δεν πήγε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής και με στόχο να ρίξει γέφυρες τόσο προς τον "Μορέα" όσο και προς το δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, δεν αποκλείεται ο κ. Τατούλης να γνωμοδοτήσει θετικά για την ΜΠΕ των αντιπλημμυρικών έργων στην Καλαμάτα. Αν τελικώς γνωμοδοτήσει θετικά ο κ. Τατούλης και αρνητικά ο κ. Νίκας θα έχουμε την παράδοξη ταύτιση απόψεων του περιφερειάρχη με την αντιπολίτευση του Δήμου Καλαμάτας και του επικεφαλής της Νέας Πελοποννήσου με την παράταξη του πρώην δημάρχου Καλαμάτας στην οποία ηγείται ο νυν δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.  Αν στο κάδρο προστεθούν και οι νεοδημοκράτες  βουλευτές Μεσσηνίας που διαφωνούν μεταξύ τους για την ανάγκη του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά μάλλον δεν θα παραστούν στη σημερινή συνεδρίαση, γίνεται κατανοητό το πρωτόγνωρο  ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας κάτω από την "ηχηρή σιωπή" του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το δρόμο της σιωπής για το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας επέλεξε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης με συνέπεια να βρεθεί στο στόχαστρο πρώην συντρόφων του που απόψε θα καταψηφίσουν την ΜΠΕ. Αρνητικά αναμένεται να γνωμοδοτήσουν εκτός από τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και νυν επικεφαλής της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Θανάση Πετράκο, οι παρατάξεις του Νίκου Γόντικα και του Παναγιώτη Κάτσαρη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να αποφασίσου οι παρατάξεις του Γιάννη Μπουντρούκα, της Δήμητρας Λυμπεροπούλου και του Δημήτρη Τζεμπετζή.  


NEWSLETTER