Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2022 14:30

Ακύρωση απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για Τζάνε – Καλαμάκι

Γράφτηκε από την

Την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για αναστολή υλοποίησης της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, που ενέκρινε επιπλέον αποζημίωση 2.099.320 ευρώ στην ανάδοχο εταιρεία του έργου του δρόμου Τζάνε - Καλαμάκι, ακύρωσε η αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, λόγω αναρμοδιότητας.

Η ακύρωση στηρίχθηκε στο νόμο και στις αρμοδιότητες που έχουν το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι “το Περιφερειακό Συμβούλιο ασκεί όλες τις αρμοδιότητες που ανήκουν στην περιφέρεια, εκτός από εκείνες που έχουν ανατεθεί με ρητή διάταξη σε άλλο όργανο της περιφέρειας ή έχουν μεταβιβαστεί από τον ίδιο τον σύμβουλο σε επιτροπή του. Η Οικονομική Επιτροπή είναι συλλογικό όργανο, αρμόδιο για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της οικονομικής και διοικητικής λειτουργίας της περιφέρειας. Ειδικότερα, έχει τις ακόλουθες αποφασιστικές, ελεγκτικές και γνωμοδοτικές αρμοδιότητες: α) Αποφασίζει για … την τροποποίηση του φυσικού ή οικονομικού αντικειμένου συμβάσεων, σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη σε κάθε περίπτωση νομοθεσία”.
Ακόμα, επισημαίνεται πως “οι αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής είναι αποκλειστικές” και ότι κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής δεν έχει ασκηθεί προσφυγή, ενώ αυτή έχει κριθεί νόμιμη με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κατά της οποίας ομοίως δεν έχει ασκηθεί προσφυγή”.