Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013 07:20

Ξηλώνεται το σκηνικό στο… παλάτι του Τατούλη

Στο κέντρο του κυκλώνα η ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, δέχεται πυρά πλέον από όλες τις πλευρές για επιμέρους ζητήματα ή και συνολικά για την διαχείριση των υποθέσεων της περιοχής. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται τον τελευταίο καιρό η υπόθεση των σκουπιδιών και με επίκεντρο την αδιαφάνεια και για χειρισμούς οι οποίοι βάλλονται από παντού, ενώ έχουν ξεσηκώσει στο πόδι την Ανω Μεσσηνία.

Οι παρατηρήσεις για τους χειρισμούς της Περιφέρειας έγιναν σε υψηλό επίπεδο στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ανέδειξε σοβαρά προβλήματα και επιβεβαίωσε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από αυτήν της Καλλιρρόης στη Μεσσηνία. Ολα δείχνουν ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει μετωπική σύγκρουση με το περιβάλλον Σαμαρά, η οποία θα έχει και συνέχεια. Η ρήξη ακόμα και με τον αντιπεριφερειάρχη Παν. Αλευρά είναι πλέον εμφανής. Το ακόμη χειρότερο για την ηγεσία της Περιφέρειας είναι ότι το Διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει από καταγγελίες σχετικά με την υπόθεση αυτή και μάλιστα από μέχρι πρότινος "κολλητούς" του Πέτρου Τατούλη. Καταγγελίες που δεν μπορεί να υιοθετήσει κανένας αβασάνιστα, αλλά οι οποίες χρήζουν διερεύνησης ακόμα και δικαστικής, την οποία πρωτίστως θα έπρεπε να έχουν ζητήσει οι περιφερειακοί παράγοντες.

Τη χειρότερη εντύπωση εξ άλλου προκάλεσε η πολυδάπανη φιέστα που οργάνωσε ο κ. Τατούλης, αλλά και η πολυπληθής υπουργική αντιπροσωπεία καθώς σε μια εποχή που έχουν γονατίσει οι πολίτες, αντί να επιδείξουν την απαιτούμενη σεμνότητα έσπευσαν σε μια εκδήλωση που εξέπεμπε "χλιδή" για την εξουσία. Είναι χαρακτηριστικό το εξαιρετικά επικριτικό σχόλιο της εφημερίδας "Τα Νέα" που χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη για να περιγράψει τα όσα έγιναν. Η δυσαρέσκεια μεταξύ των στελεχών της ΝΔ στη Μεσσηνία είναι έκδηλη, καθώς μάλιστα στα χιλιάδες τηλεφωνήματα υπήρχε η υπόσχεση ότι "θα είναι και ο Σαμαράς".

Τα όσα συνέβησαν προσφάτως στην Οικονομική Επιτροπή για την υπόθεση της κατάρρευσης γέφυρας στην Αρκαδία την οποία κατασκεύαζε η εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Τατούλη, έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα που επικρατεί πλέον στους πολίτες για την πρακτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Και οι εξηγήσεις που δίνονται δεν μπορούν να πείσουν, όπως δεν έπεισαν και τα άλλα μέλη της επιτροπής που αντιστάθηκαν μέχρι τελευταίας στιγμής στην πρόταση της αναθεώρησης, δηλαδή να πάρει επιπλέον χρήματα.

Στο επικοινωνιακό τοπίο που αποτελούσε μέχρι πρότινος ένα πεδίο προνομιακό, καθώς η Περιφέρεια σκορπίζει αφειδώς χρήματα για προβολή μέσα από διάφορους δρόμους και για διαφορετικούς σκοπούς, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα. Το γεγονός ότι μέσα από το Διαδίκτυο διακινούνται πληροφορίες που εκθέτουν τους περιφερειακούς παράγοντες οι οποίοι αρκούνται σε έκδοση ανακοινώσεων, υποδηλώνει και μια αμυντική στάση απέναντι σε πρόσωπα που διατηρούσαν ειδική σχέση με την Περιφέρεια μέχρι πριν από λίγο καιρό. Οι προπαγανδιστές του κ. Τατούλη λιγοστεύουν και κάποιοι από αυτούς διαισθάνονται την μεγάλη πιθανότητα ο περιφερειάρχης να βρεθεί χωρίς πολιτική υποστήριξη στις εκλογές του επόμενου χρόνου. Οι επιβαίνοντες σε δύο βάρκες προτιμούν αυτή του Σαμαρά για να έχουν τη σιγουριά σχετικά με την τελική επιλογή.

Το περιβάλλον Σαμαρά με κάθε ευκαιρία διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υποστηριχθεί ο κ. Τατούλης, προσδιορίζοντας το χρόνο αποφάσεων για τον Ιανουάριο. Ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι και κάποια άρχισαν να βολτάρουν -όχι τυχαία βεβαίως- στο Διαδίκτυο. Εν γνώσει αυτής της προοπτικής ο κ. Τατούλης δεν υπολογίζει πλέον σε τυχόν συμφωνίες της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ αλλά στην εύνοια των Γερμανών, με τους οποίους ειδικά τον τελευταίο καιρό έχει πυκνώσει τις επαφές. Οι κινήσεις αυτές όμως μπορεί να έχουν και το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς στην κοινωνία διαμορφώνεται ένα ισχυρό αντιγερμανικό ρεύμα και μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για εκείνους που επιδιώκουν στο όνομα της προβολής στενότερες σχέσεις με Γερμανούς πολιτικούς και όχι μόνον παράγοντες.

Το σίγουρο είναι ότι το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά, παρά το γεγονός ότι οι συνεργάτες του κ. Τατούλη έχουν εκχωρήσει σε αυτόν ακόμη και κρίσιμες αρμοδιότητες όπως αυτή της διαχείρισης σκουπιδιών, υπολογίζοντας στην εύνοια εφόσον είναι πάλι υποψήφιος. Και προσβλέποντας σε μια "μεγάλη συμμαχία" ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να διασωθούν πολιτικά.