Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2013 07:30

Κινητικότητα για ενιαία Πελοπόννησο

Κινητικότητα για ενιαία Πελοπόννησο

Το θέμα της ενιαίας Περιφέρειας Πελοποννήσου επανέρχεται από διάφορες πλευρές ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου. Τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται μια κινητικότητα από διάφορες πλευρές με συσκέψεις και δηλώσεις που σε άλλους δημιουργούν ενδιαφέρον και σε άλλους καχυποψία. Η "Ε" με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, απευθύνθηκε σε αυτοδιοικητικούς και επιμελητηριακούς παράγοντες ανοίγοντας ένα ευρύ διάλογο για το θέμα αυτό. 

Το συμπέρασμα είναι ότι η πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών παραγόντων τάσσεται υπέρ μια ενιαίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενώ το σύνολο των εκπροσώπων του επιχειρηματικού-επαγγελματικού κόσμου υποστηρίζει θερμά αυτή την προοπτική. Οπως δεν λείπουν και η καχυποψία που είναι έκδηλη στη θέση του περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, αλλά αντίθετες προσεγγίσεις όπως αυτή του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα.

Απόστολος Κατσιφάρας (περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας)

"Την ώρα που η χώρα είναι βυθισμένη στην ύφεση, κάποιοι άκαιρα θέτουν αυτό το ζήτημα για να βρουν ρόλο και να μην ξεχαστούν από την κοινωνία. Τη στιγμή που το κυρίαρχο είναι το πώς θα κρατηθεί όρθια η κοινωνία. Αν υπάρχει θεσμική πρωτοβουλία θα τοποθετηθούμε. Η Αχαΐα που είναι ο μεγαλύτερος νομός της Πελοποννήσου και η Πάτρα το μητροπολιτικό κέντρο, θα έχουν λόγο, βαρύνουσα σημασία. Το διακύβευμα είναι η έξοδος από την κρίση, για να ξεφύγουμε από την ύφεση και να έχει ο νέος προσανατολισμό και ελπίδα. Σήμερα πρέπει να σκύψουμε στον άνεργο που είναι ταπεινωμένος και στην κοινωνία που δοκιμάζεται. Αν ανοίξει συζήτηση για αλλαγή διοικητικών ορίων σε σοβαρό επίπεδο, θα τοποθετηθούμε. Οχι άκαιρα να δημιουργούμε ψευδαισθήσεις. Βρισκόμαστε στα όρια κοινωνικής έκρηξης και η χώρα σε 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης. Πρέπει να είμαστε στρατευμένοι σε σχέδιο ανασυγκρότησης. Αλλωστε, έχουμε ουσιαστικά συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε σημαντικά ζητήματα, όπως οι αυτοκινητόδρομοι και το σιδηροδρομικό δίκτυο".

Πέτρος Τατούλης (περιφερειάρχης Πελοποννήσου)

«Από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εξέφρασα δημόσια και προς κάθε κατεύθυνση την άποψη ότι η Πελοπόννησος είναι ενιαία. Η γεωγραφική της ενότητα πρέπει να αποτυπώνεται και στη διοικητική της οργάνωση και διάρθρωση. Η Πελοπόννησος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι διχοτομημένη. Την ενώνουν όχι μόνο η γεωγραφική της ενότητα, αλλά και ο ενιαίος πολιτισμός της, η κοινή της ιστορία, η ιδιαίτερη κουλτούρα της, τα εξαιρετικά προϊόντα της και πάνω και πρώτα απ’ όλα οι πολίτες της. 

Η αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου ακολουθεί απερίσπαστα τη λογική της ενότητας και της κοινής πορείας. Ανεξάρτητα από την υφιστάμενη διοικητική δομή, η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνεργάζεται και συνεργεί και με τους φορείς και τις παραγωγικές τάξεις των Π.Ε. Ηλείας και Αχαΐας σε όλες τις δράσεις πολιτισμού, τουρισμού, προβολής, ανάπτυξης, καθώς και προώθησης αγροτικών προϊόντων. Πρωταρχικός μας στόχος και θεμελιώδης πολιτική μας είναι η παρουσίαση της Πελοποννήσου ως ενιαίας δομής (portal τουρισμού, εκθέσεις προϊόντων, έντυπα προβολής - λευκώματα, καμπάνια στα κοινωνικά δίκτυα), προκειμένου να καταχωρισθεί και να γίνει διεθνώς αναγνωρίσιμο το brand name Πελοπόννησος.

Το ζήτημα της ενιαίας Πελοποννήσου είναι εξαιρετικά σημαντικό και απαιτεί από όλους που εκφράζουν άποψη γι’ αυτό, την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα και, κατά την άποψή μου, πρέπει να συζητηθεί σε αμιγώς θεσμικό επίπεδο. Η περιφερειακή αρχή έχει ήδη αποστείλει σχετικό διάβημα προς τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας τεκμηριώνοντας την πολιτική της άποψη, ζητώντας άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες πολιτικές και διοικητικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε την επόμενη κιόλας περίοδο η Πελοπόννησος να αποτελέσει μια ενιαία χωρική και διοικητική ενότητα.

 

H ενιαία Πελοπόννησος θα αποκτήσει την απαραίτητη αυτάρκεια για να αποτελέσει τον πιο δυναμικό και δημιουργικό πυρήνα της χώρας μας που θα λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός για τη νέα αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας. Αλλωστε το επισημάναμε από την πρώτη στιγμή ενασχόλησής μας με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση: μόνο με ενιαία την Πελοπόννησο δημιουργούμε πραγματικά μια νέα Πελοπόννησο».

Παναγιώτης Αλευράς (αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας)

"Είναι πράγματι παράδοξο να τριχοτομείται από την κεντρική διοίκηση μια Περιφέρεια που η ίδια γεωγραφική διαμόρφωση του χώρου της σηματοδοτεί το ενιαίο και αδιαίρετο εδώ και δεκαετίες. Παρότι όμως υπήρχε η δυνατότητα και η ευκαιρία με τον "Καλλικράτη" να αρθεί η μεγάλη αδικία, δυστυχώς δεν εισακούσθηκαν οι προτάσεις μας για λόγους καθαρά μικροκοπολιτικής σκοπιμότητας. Επισημαίνω ιδιαίτερα ότι η θέση μου είναι γνωστή και ξεκάθαρη, την οποία διατύπωσα στη φάση της διαβούλευσης της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης του "Καλλικράτη", ότι η Πελοπόννησος είναι ενιαία με σαφή όρια και είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει ο διαχωρισμός των 7 νομών της ίδιας Περιφέρειας, που έχουν κοινά γεωγραφικά, αναπτυξιακά, πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αυτό υποστηρίζω και σήμερα, ότι λόγοι γεωγραφικής διαμόρφωσης αναπτυξιακού προγραμματισμού, οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και λόγοι πολιτιστικοί, επιβάλλουν η αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου να είναι ενιαία και αδιαίρετη. Θεωρώ ότι είναι πασιφανές πως η ενιαία Πελοπόννησος μπορεί ν’ αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα που την έχει προικίσει η φύση. Αλλωστε, ένα περιφερειακό πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης δεν μπορεί να είναι άθροισμα και συνένωση επιμέρους 3 προγραμμάτων (όπως είναι σήμερα τριχοτομημένη η Πελοπόννησος), αλλά ένα στρατηγικό σχέδιο με ενιαία αναπτυξιακή προοπτική, με ενιαίο σήμα προώθησης και προβολής των εξαιρετικών αγροτικών μας προϊόντων καθώς και του τουριστικού προϊόντος με το brand name "Πελοπόννησος". Τέλος, θέλω να τονίσω ότι παρότι η εφαρμογή του "Καλλικράτη" αποτελεί μια βαθιά και ρηξικέλευθη τομή στη διοικητική διάρθρωση της χώρας, απαιτούνται επιμέρους διορθώσεις, "Καλλικράτης 2" και σαφώς πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η ενιαία έκφραση της Πελοποννήσου.

Ευάγγελος Γιαννακούρας (αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας)

"Είναι απαραίτητο να γίνει η Πελοπόννησος μία και ενιαία Περιφέρεια. Η Πελοπόννησος είναι το μεγάλο μας νησί και αυτή τη στιγμή είναι ακρωτηριασμένη στα τρία. Είναι γεωγραφική, πολιτιστική και οικονομική οντότητα ενιαία. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι έκτρωμα που έγινε για πολιτικούς λόγους και όχι με γνώμονα και στόχο την ανάπτυξη. Αισθάνθηκα πολύ άσχημα όταν σε υποδοχή Ρώσων τουρ οπερέιτορ, σε σχετική ερώτηση συμπατριώτισσάς τους δημοσιογράφου, δεν ανέφερα την Αρχαία Ολυμπία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και μου απάντησε "καλά πόσες Πελοπόννησοι" υπάρχουν; Είναι βασική προϋπόθεση για την Πελοπόννησο η ενιαία μορφή της για να πάει μπροστά. Τώρα υπάρχει σοβαρό έλλειμμα. Πρόσφατα σε κοινή παρουσία με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, σε έργο που ενώνει τους δύο νομούς συμφωνήσαμε για την ανάγκη της δημιουργίας μίας και ενιαίας Περιφέρειας. Είναι μονόδρομος η δημιουργία της". 

Γιώργος Δέδες (αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας)

"Είμαι θετικός για την ενιαία Πελοπόννησο και αυτή είναι η θέση μου πριν από τον "Καλλικράτη". Η Πελοπόννησος διαχωρίστηκε τεχνητά για καθαρά πελατειακούς πολιτικούς λόγους, ενώ ιστορικά έως και σήμερα αποτελεί μία ενιαία και αδιαίρετη γεωγραφική, πολιτική, κοινωνική και αναπτυξιακή οντότητα".

Ντία Τζανετέα (αντιπεριφερειάχης Λακωνίας)

"Είναι σαφή η άποψή μας, όπως έχει εκφραστεί και από τον περιφερειάρχη από την αρχή της θητείας μας, ότι η διαίρεση της Πελοποννήσου αποτελεί στρέβλωση. Και είναι επιδίωξή μας η ενοποίησή της, την οποία εμείς άλλωστε έχουμε κινήσει στην πράξη και όχι στα λόγια. Από τη θέση ευθύνης που έχουμε αναλάβει ως Περιφερειακή Αρχή, ήδη έχουμε κινήσει την υλοποίηση του εγχειρήματος της ενιαίας Πελοποννήσου. Αν ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα διαπιστώσετε ότι εκεί προβάλλονται και οι νομοί της Ηλείας και της Αχαΐας ως δείγμα της συνολικής μας στρατηγικής που αντιμετωπίζει την Πελοπόννησο αδιαίρετη σε ζητήματα ανάπτυξης και προοπτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι και επιχειρηματίες της Ηλείας συχνά πυκνά φιλοξενούνται στους κόλπους της Περιφέρειάς μας σε γεγονότα προώθησης τουριστικών και αγροτικών προϊόντων".

Χαράλαμπος Καφύρας (αντιπεριφειάρχης Ηλείας)

"Ο κατακερματισμός της ενότητας που ονομάζεται Πελοπόννησος σε 3 διαφορετικές Περιφέρειες, προέκυψε από τη διοικητική διαίρεση της χώρας σε 13 Περιφέρειες με το νόμο 1622 του 1986. Η συνένωση της Πελοποννήσου σε μια ενιαία ισχυρή Περιφέρεια είναι αναγκαία, γιατί πρόκειται για μια αδιάσπαστη χωρική ενότητα, που ενσωματώνει πολλές προϋποθέσεις για την επίτευξη ολοκληρωμένης ανάπτυξης. Η Πελοπόννησος είναι ένα πλήρες οικονομικό σύνολο, ιδανικό για ένα σύγχρονο καταμερισμό εργασίας και διαβίωσης στο πλαίσιο της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Ο μεγάλος αξιακός πολιτιστικός πλούτος της Πελοποννήσου δημιουργεί άριστες προϋποθέσεις λειτουργίας ενός μεγάλου αρχαιολογικού πάρκου με φάρο και οδηγό την Αρχαία Ολυμπία, η σύνδεση των οποίων είναι κι εφικτή και απαραίτητη. Η Πελοπόννησος πληρεί όλες τις προϋποθέσεις μιας δυναμικά βιώσιμης οικονομικής και αναπτυξιακής Περιφέρειας, που μπορεί να συνδυάσει οικονομική μεγέθυνση και κοινωνική συνοχή. Επιπλέον, όμως, υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά που ταιριάζουν σε μια Περιφέρεια, όπως είναι η ιστορική παράδοση και συνέχεια, ο πολιτισμός, η αίσθηση της κοινής ταυτότητας που παραμένει ισχυρή στους κατοίκους της. Ολα αυτά συνηγορούν και μεταφράζονται και σε διοικητικούς θεσμούς, ώστε να λειτουργήσει η Πελοπόννησος σαν ενιαίο κοινωνικό και πολιτικό σύνολο".

Παναγιώτης Νίκας (δήμαρχος Καλαμάτας)

Είμαι προβληματισμένος για το αν χρειάζεται η αιρετή Περιφέρεια. Αν μπορεί να προσφέρει κάτι με το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργεί. Οταν μιλάμε για αριθμό Περιφερειών πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όλο τον εθνικό χώρο και στη συνέχεια να προχωράμε για κατανομές. Οταν μιλάμε για διοικητικά ζητήματα δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε παλιά γεωγραφικά κριτήρια. 

Για μια σειρά από λόγους η Πάτρα δικαιούται να είναι η πρωτεύουσα της Πελοποννήσου. Είναι αδιανόητο οποιαδήποτε άλλη πόλη. Ομως, δεν είναι σημείο αναφοράς όλης της Πελοποννήσου. Είναι σημείο αναφοράς νησιών του Ιονίου, της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, της νότιας Ηπείρου και κομματιού της Πελοποννήσου. Δεν είναι σημείο αναφοράς για την Αργολίδα και τη Λακωνία. Είναι το οικονομικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας. Εχει πιο πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο. Η Πάτρα έχει πιο πολλά κοινά συμφέροντα με τους απέναντι, παρά με τμήματα της Πελοποννήσου. Να μιλήσουμε για Περιφέρειες της Ελλάδας, για κατανομή του εθνικού κορμού. Είναι ξεπερασμένες αυτές οι προσεγγίσεις. Να αποφασίσει η χώρα με ποιο μοντέλο Περιφέρειας θα λειτουργήσει, αν αξίζει να έχουμε αιρετή Περιφέρεια, με τον τρόπο που λειτουργεί θεσμικά σήμερα. Μιλάμε για αποκέντρωση, όταν το 2013 είμαστε πολύ πιο συγκεντρωτικοί απ’ ότι το 1993. Το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων είναι από το κέντρο. Μη λειτουργούμε τοπικιστικά και ξεκομμένοι από το σύνολο της χώρας.

Αλέξανδρος Πνευματικός (δήμαρχος Κορινθίων)

Εγώ πιστεύω ότι το λάθος που έγινε τη δεκαετία του ’80 που χωρίστηκε η Πελοπόννησος για να γίνει έδρα και η Πάτρα, θα πρέπει να τελειώσει. Η Πελοπόννησος είναι ενιαίος χώρος, έχει κέντρο την Τρίπολη, που πρέπει να είναι το διοικητικό της κέντρο. Θα διευκολύνει όλους τους πελοποννήσιους. Υπάρχει μια δυσκολία για την Ηλεία και την Αχαΐα, αλλά θα λυθεί με τους αυτοκινητόδρομους, με την Ολυμπία Οδό και τους άλλους δρόμους που θα γίνουν. Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για δύο Περιφέρειες. Δεν μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός με διασπασμένη την Πελοπόννησο.

Σταύρος Αργειτάκος (δήμαρχος Σπάρτης)

"Από την εμπειρία που έχω, δεν το βλέπω θετικά. Δυστυχώς στην Ελλάδα όποια μεταρρύθμιση γίνεται, δε γίνεται με τρόπο σοβαρό, αλλά πρόχειρα. Και λόγω της προχειρότητας, ακόμα και με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Για παράδειγμα ο "Καλλικράτης", που ήταν πολύ σημαντική μεταρρύθμιση. Να δούμε πως θα είναι, τι θα είναι η Περιφέρεια. Δεν μπορούμε να πάμε αποσπασματικά. Σε μια συνολική διοικητική μεταρρύθμιση θα μπορούσαμε να το δούμε, όχι αποσπασματικά".

 

Η ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

 

Η ενιαία Πελοπόννησος αποτελεί ήδη γεγονός όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, σημειώνουν -μιλώντας στην «Ε» οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων από τους 7 νομούς της. Οπως τονίζουν, εδώ και αρκετό καιρό τα 7 Επιμελητήρια συνεργάζονται και -όσο είναι δυνατόν- δημιουργούν και διεκδικούν από κοινού, επενδύοντας στον ενιαίο χαρακτήρα της Πελοποννήσου.

Οι 7 πρόεδροι, παράλληλα, επισημαίνουν στην «Ε» ότι ο διαχωρισμός της ενιαίας γεωγραφικής ενότητας του Μοριά «υπηρέτησε καθαρά κοντόφθαλμες εκλογικές σκοπιμότητες και οδήγησε σε ζημιά ολόκληρη την Πελοπόννησο». Παρατηρούν, χαρακτηριστικά δε, ότι «αυτή τη στιγμή, από την Πελοπόννησο φαίνεται να λείπουν η Αχαΐα που είναι ο μεγαλύτερος νομός της, όπως και η Ηλεία που έχει ένα μεγάλο brand name όπως η Αρχαία Ολυμπία». Και σημειώνουν: «Οταν μιλάμε για brand name, για εξωστρέφεια, δεν μπορούμε να λέμε ότι ο Πύργος και η Πάτρα είναι ''απ’ έξω'' από την Πελοπόννησο».

Αναλυτικά, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου τόνισαν:

ΑΡΓΟΛΙΔΑ, ΦΩΤΗΣ ΔΑΜΟΥΛΟΣ

«Η γνώμη μου είναι απολύτως θετική στην προοπτική αυτή. Το σημερινό μόρφωμα, που διαιρεί την Πελοπόννησο, εξυπηρετούσε άλλους λόγους -στην Ελλάδα, άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά το δοκούν. Βεβαίως και δεν έχει καμία δουλειά η Πελοπόννησος να έχει 5 νομούς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους άλλους 2 στη… Δυτική Ελλάδα. Σαφώς, λοιπόν, μια τέτοια ενέργεια μας βρίσκει σύμφωνους, θα ήταν ό,τι καλύτερο για το συμφέρον της Πελοποννήσου. Πάντως εμείς, ως Επιμελητήρια, ήδη εφαρμόζουμε την ενιαία Πελοπόννησο στις δράσεις που έχουμε διοργανώσει κατά καιρούς -όπως πέρυσι στην πλατεία Κλαυθμώνος, στην Αθήνα. Συνεργαζόμαστε δηλαδή με τα Επιμελητήρια Ηλείας και Αχαΐας, τα οποία εκτιμώ ότι και αυτά από την πλευρά τους συμφωνούν με μια ενιαία Πελοπόννησο».

ΑΡΚΑΔΙΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΚΑΣ

«Ως Επιμελητήριο Αρκαδίας η θέση μας για μια ενιαία Πελοπόννησο είναι δεδομένη, φυσικά και στηρίζουμε μια τέτοια πρόταση. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ήμασταν οι πρώτοι που παλέψαμε γι’ αυτό. Στην εκδήλωση που έγινε πέρυσι στην Αθήνα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, είχαμε πάει και τα 7 Επιμελητήρια -κάτι που συνέβη για πρώτη φορά. Οταν λέμε brand name ''Πελοπόννησος'' δεν μπορείς να λες ''έξω η Αχαΐα και η Ηλεία''. Ακόμα και ο κ. Φούχτελ, που είχε έλθει στην Τρίπολη, είχε επισημάνει ότι ακούγοντας Πελοπόννησος την θεωρούσε ενιαία, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στην Περιφέρεια υπάγονται οι 5 από τους 7 νομούς. Τώρα, το πώς θα γίνει και ποια ενδεχόμενα ζητήματα προκύψουν, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Ομως επιχειρηματικά, όταν μιλάμε για brand name, για εξωστρέφεια, δεν μπορούμε να λέμε ότι ο Πύργος και η Πάτρα είναι ''απ’ έξω'' από την Πελοπόννησο».

ΑΧΑΪΑ, ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ

«Σαφώς το υφιστάμενο σύστημα με τις δύο Περιφέρειες είναι αρκετά στρεβλό, βλέποντάς το αποκλειστικά από την επιχειρηματική και εμπορική σκοπιά. Αυτό που μπορούμε να πουλήσουμε στο εξωτερικό είναι ''Πελοπόννησος'' -και κυρίως το πρόβλημα εστιάζεται στην Αχαΐα και την Ηλεία, που υπαγόμαστε σε μία Περιφέρεια, από το όνομα της οποίας δεν μπορεί κανείς να καταλάβει πού βρίσκεται, αφού ουσιαστικά ούτε καν Δυτική Ελλάδα είμαστε. Θεωρώ ότι έχει γίνει ένα σοβαρό λάθος με τη διαίρεση της Πελοποννήσου, καθώς έτσι εξυπηρετήθηκαν πολιτικά συμφέροντα και μόνο, κι όχι τα συμφέροντα της περιοχής. Από την πλευρά μας, τα Επιμελητήρια συζητούμε και έχουμε αρκετές ώριμες σκέψεις και σχέδια για να βγούμε στο εξωτερικό ''χτίζοντας'' στο ''Πελοπόννησος'' -όπως έχει ήδη κάνει η Κρήτη με το δικό της όνομα, ενώ ανάλογα παραδείγματα περιοχών που προωθούν το όνομά τους υπάρχουν και στο εξωτερικό. Ετσι, από τη δική μας σκοπιά, θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε την ενοποίηση της Πελοποννήσου, τουλάχιστον σε εμπορικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Οσον αφορά την ενοποίηση, σε επίπεδο πολιτικό και διοικητικό, θεωρώ ότι είναι ένα δύσκολο θέμα -καθώς η διαίρεση αυτή ισχύει για την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν γνωρίζω πώς μπορεί να αλλάξει.

Βεβαίως, αυτή τη στιγμή από την Πελοπόννησο φαίνεται να λείπουν η Αχαΐα που είναι ο μεγαλύτερος νομός της, όπως και η Ηλεία που έχει ένα μεγάλο brand name όπως η Αρχαία Ολυμπία.

Αυτό είναι ένα λάθος που δεν ξέρω αν μπορεί να διορθωθεί και πώς».

ΗΛΕΙΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥΤΣΟΣ

«Ως Ηλείοι αντιμετωπίζουμε… κρίση ταυτότητας, τελικά είμαστε στην Πελοπόννησο ή όχι; Γιατί επί της ουσίας δεν υφίσταται γεωγραφικός προσδιορισμός ''Δυτική Ελλάδα'' -ποια Δυτική Ελλάδα ακριβώς; Ως Ηλεία, είχαμε πάντα δεσμούς, τόσο με την Αρκαδία, ιδιαίτερα με το κομμάτι της Γορτυνίας, όσο και με τη Μεσσηνία, κυρίως με την Τριφυλία. Ομως, η λειτουργία των Περιφερειών, όπως αυτές είναι τώρα, αλλά και η παντελής έλλειψη φαντασίας γύρω από το θέμα των διαπεριφερειακών δικτύων, δημιούργησαν συνθήκες απομόνωσης για την περιοχή μας. Αυτή η διαίρεση υπηρέτησε καθαρά κοντόφθαλμες εκλογικές σκοπιμότητες και οδήγησε σε ζημιά ολόκληρη την Πελοπόννησο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δρόμος Πύργος - Ολυμπία - Βυτίνα, που έγινε το 1936 για να συνδέσει τους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, την Ολυμπία με τις Μυκήνες και το Ναύπλιο. Υστερα από τόσα χρόνια και μετά από πάμπολλα χρηματοδοτικά προγράμματα, δεν αξιωθήκαμε να φτιάχνουμε έστω από λίγο, ώστε σήμερα να υφίσταται αυτό το οδικό δίκτυο. Το ίδιο ο δρόμος προς Πάτρα, το ίδιο ο δρόμος προς Κυπαρισσία και Τσακώνα -δεν έχουν υποστεί καμία συντήρηση, παρά μόνο κάτι μικροπαρεμβάσεις τώρα τελευταία.

Πλήγμα αποτέλεσε και η κατάργηση του σιδηροδρόμου, που όταν λειτουργούσε συνέδεε εμπορικά και επιχειρηματικά την ευρύτερη Πελοπόννησο. Με δυο λόγια, έχουμε πάει προς τα πίσω. Και βεβαίως υπάρχει το βασικό ζήτημα του πολιτισμού και των μνημείων -το σήμα κατατεθέν της Πελοποννήσου είναι η Αρχαία Ολυμπία. Τώρα, πού ανήκει η Αρχαία Ολυμπία;

Η ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας δεν μπορεί να διαχωρίζει την Ηλεία από τη Μεσσηνία -η ανάπτυξη της Μεσσηνίας, μέσω του τουρισμού, πρέπει να διαχέεται και στις υπόλοιπες περιοχές, όπως και στην Ηλεία, κι όχι για διοικητικούς λόγους να ακούμε ότι ''δεν γίνεται''. Γιατί να μην μπορούμε να συνδεθούμε κι εμείς πολιτιστικά με τα τόσο σημαντικά πράγματα που γίνονται στην Καλαμάτα; Ή να αξιοποιηθεί για την ευρύτερη Πελοπόννησο η αναβίωση του Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης, μέσα από ένα δίκτυο δράσεων με τους άλλους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου;

Καταλήγοντας, πάντως, θέλω να τονίσω ότι τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου ήδη έχουμε καλή συνεργασία και λειτουργούμε συλλογικά, επιδιώκοντας κοινές δράσεις -πώς θα διεκδικήσεις ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ξεχωριστά για τα 5/7 και ξεχωριστά για τα 2/7 της Πελοποννήσου;».

ΚΟΡΙΝΘΙΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

«Η άποψή μου είναι ότι η γεωγραφική Πελοπόννησος πρέπει να ταυτίζεται με τη διοικητική Πελοπόννησο. Δηλαδή, τόσο η Ηλεία, όσο και η Αχαΐα, να υπαχθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Αυτό θα έχει πολλά πλεονεκτήματα και συνέργειες και θα βοηθήσει σημαντικά ώστε να αποκτήσει η Περιφέρεια έναν ενιαίο χαρακτήρα και να διεκδικήσει περισσότερους πόρους και με καλύτερο τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι υποδομές της να συντονιστούν όπως έχει προβλέψει η φύση. Με την ιδιότητά μου ως πρόεδρος στη Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων -όπου μετέχουν τα Επιμελητήρια της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων- μπορώ να σας πω ότι ο θεσμός μας ήδη είναι πολύ πιο μπροστά από μια ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς υπάρχουν πολλές συνέργειες και αποδοτική συνεργασία με τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας. Επομένως, ήδη δουλεύουμε σε ένα τέτοιο πλαίσιο και όταν γίνει γεγονός μια ενιαία Περιφέρεια Πελοποννήσου μόνο ωφέλεια θα σημαίνει».

ΛΑΚΩΝΙΑ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΔΗΣ

«Σαφώς και τασσόμαστε υπέρ μιας ενιαίας Πελοποννήσου -και οι δύο νομοί, Ηλείας και Αχαΐας, πρέπει να ανήκουν σε μια ενιαία διοικητικά Πελοπόννησο. Αν και βεβαίως, με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, δεν είναι αυτό το κυρίαρχο ζήτημα -υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα και πολύ πιο έντονα προβλήματα.

Από την άλλη, δεν αρκεί μόνο η ενιαία Πελοπόννησος με γεωγραφικούς και μόνο όρους, αν δεν υπάρξει παράλληλα και ένας στρατηγικός σχεδιασμός για την Πελοπόννησο στο σύνολό της. Σε αυτό είναι που πάσχει το ελληνικό σύστημα, ποτέ δεν είχε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, ποτέ δεν χάραζε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για να κινηθεί βάσει αυτού. Αυτό που θα ήθελα εγώ είναι μια ενιαία Πελοπόννησος, με ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό, σε βάθος 20ετίας τουλάχιστον, για το πώς θα κινηθούμε και τι θα κάνουμε. Πάντως, μεταξύ των Επιμελητηρίων της Πελοποννήσου υπάρχει αγαστή συνεργασία».

ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

 

«Προσωπικά είμαι υπέρμαχος αυτής της κίνησης, από χρόνια -και ως ιδιώτης. Αλλά και ως θεσμός το επικροτούμε και θα προσπαθήσουμε για την υλοποίηση αυτής της σκέψης. Είναι κάτι που ήδη θα έπρεπε να έχει γίνει, οι λόγοι είναι γνωστοί και προφανείς άλλωστε. Εχει γίνει μία σκέψη, δεν έχουμε τίποτα περισσότερο. Το έχουμε συζητήσει οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, αλλά χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες».