Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 08:30

Πενταετές στρατηγικό σχέδιο για Πελοπόννησο ετοιμάζεται από τον περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό

Πενταετές στρατηγικό σχέδιο για Πελοπόννησο ετοιμάζεται από τον περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό

 

«Εργαζόμαστε, λοιπόν, με σκοπό το προσεχές χρονικό διάστημα να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου το πενταετές στρατηγικό σχέδιο, που θα αναδεικνύει επισταμένως τις προοπτικές ανάπτυξης με αριθμούς, δεδομένα και επιχειρήματα. Ένα σχέδιο που θα οδηγήσει την Πελοπόννησο μπροστά».

Αυτό τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός τονίζοντας ταυτόχρονα πως πρωταρχικός στόχος παραμένει η προσέλκυση επενδύσεων ώστε να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πτωχός απαντώντας σε ερωτήσεις επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή για τη σχεδόν μηδενική πρόοδο του Σχεδίου  Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τη Μεγαλόπολη. Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο περιφερειάρχης

μίλησε για την προσέλκυση φαρμακοβιομηχανιών στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, αναφέρθηκε επανειλημμένα στην ανάγκη ολοκλήρωσης των μεγάλων αρδευτικών έργων, τόνισε την ανάγκη επέκτασης της τουριστικής σεζόν και έδωσε έμφαση στην προσπάθεια απόκτησης περιφερειακής συνείδησης.

Στην αρχή της συνέντευξης ο κ. Πτωχός είπε ότι τους πρώτους μήνες καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για τα καταγραφούν τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου εργάζεται συστηματικά για να εντοπίσει τα δικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να αναπτυχθεί γρηγορότερα και στρατηγικότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ

Απαντώντας σε ερώτηση για Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης της Μεγαλόπολης ο κ. Πτωχός είπε ότι το  μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη χρόνου. Πέσαμε πάνω να καλύψουμε το χαμένο διάστημα από την προηγούμενη αρχή». Ο περιφερειάρχης είπε ότι έχει γίνει προέγκριση του χωροταξικού με στόχο να εγκριθεί γρήγορα ώστε να γίνουν εφικτές οι μεγάλες επενδύσεις στη χωροθετημένη ΒΙΠΕ. «Η προσοχή όλων μας είναι στη Μεγαλόπολη» δήλωσε ο κ. Πτωχός. Μιλώντας για το επενδυτικό ενδιαφέρον ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δυο φαρμακοβιομηχανίες που θα λειτουργήσουν στη ΒΙΠΕ εκτιμώντας ότι σύντομα θα γίνουν περισσότερες. Ο κ. Πτωχός είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις σε Αργολίδα, Μεσσηνία και Λακωνία, για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και στην ενέργεια. Για το θέμα της άρδευσης μεταξύ άλλων ο κ. Πτωχός είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Για τις παρατάσεις στα δημόσια έργα ο περιφερειάρχης είπε ότι θα δοθεί έμφαση στην εκπόνηση άρτιων μελετών και ότι θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο η επίβλεψη και η παρακολούθηση των έργων. Την πορεία των έργων θα μπορούν να τη παρακολουθούν οι πολίτες προφανώς μέσα από μια ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό. Ο κ. Πτωχός είπε ότι πολλές καθυστερήσεις έργων οφείλονται σε προβλήματα ρευστότητας της κεντρικής κυβέρνησης. Απαντώντας σε ερώτηση για το Διοικητήριο Μεσσηνίας ο κ. Πτωχός είπε ότι τα τεχνικά προβλήματα που ανέκυψαν δεν μπορούσαν να προβλεφθούν από το μελετητή και εκτίμησε ότι εξαιτίας των προβλημάτων αφενός θα δοθεί παράταση για την αποπεράτωση των έργων και αφετέρου θα υπάρξει αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Για την τουριστική προβολή ο περιφερειάρχης είπε ότι υπάρχουν διαθέσιμα μόνο 500.000 ευρώ και ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν στην Πελοπόννησο .Η καμπάνια θα απευθύνεται σε  στενευμένες αγορές και θα αναδεικνύει όλες τις πύλες εισόδου της Περιφέρειας με έμφαση στα αεροδρόμια της Καλαμάτας και της Αθήνας.

Για την χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο κ. Πτωχός είπε: «Η ανοικτή και συνεχής επικοινωνία μας είναι για μένα ουσιώδους σημασίας και η προσέλευση σας, από κάθε γωνιά της Περιφέρειας, αντανακλά πως και εσείς έχετε την ίδια άποψη.  Έχουν περάσει από την ανάληψη των καθηκόντων μου τρεις μήνες γεμάτοι παραγωγική δουλειά και όχι δουλειά επικοινωνιακού χαρακτήρα, δουλειά υποδομής και ουσίας και όχι δουλειά του φαίνεσθαι. Ήθελα, λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας, το τι κάναμε το διάστημα αυτό και ποιες είναι οι προτεραιότητες μας στο εξής».

Για τα πρώτα βήματα της περιφερειακής αρχής μίλησαν σύντομα ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος και ο εκτελεστικός γραμματέας, Γιώργος Σπίνος.