Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 09:13

Με προοπτική να μειωθούν από 13 σε 8: Στο προσκήνιο το σχέδιο ενοποίησης Περιφερειών

Με προοπτική να μειωθούν από 13 σε 8: Στο προσκήνιο το σχέδιο ενοποίησης Περιφερειών

Άτυπο διάλογο για μείωση των Περιφερειών της Ελλάδας από 13 σε 8 με ένταξη της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς στη Δυτική Πελοπόννησο, άνοιξε η πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα με δηλώσεις της στην ιστοσελίδα  kefaloniapress.gr.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα η κ. Κράτσα δήλωσε «Στις Βρυξέλλες δεν πάνε αυτές τις ημέρες μόνο οι νεοεκλεγμένοι Ευρωβουλευτές πάνε και δεκάδες άλλα στελέχη οργανισμών που συμμετέχουν σε κορυφαίες επιτροπές της Κομισιόν. Μια από αυτές είναι η Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη της αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών και αποφασίζουν το διοικητικό μέλλον της Ευρώπης. Ανάμεσα στις συζητήσεις, με την ευκαιρία να σας το πω, είναι και η διοικητική αλλαγή στις Περιφέρειες της Ελλάδας οι οποίες από 13 που είναι τώρα θα γίνουν 8. Και αυτό θα γίνει μέχρι τις επόμενες περιφερειακές εκλογές. Ως εκ τούτου όλα δείχνουν ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα “σπάσει” σε δυο. Τα βόρεια νησιά θα πάνε Ηπειρο και εμείς τα Νότια θα πάμε Δυτική Πελοπόννησο».

 Η κ. Κράτσα είναι διορισμένη από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα η κ. Κράτσα ,έχει διατελέσει δυο θητείες (η δεύτερη είναι τρέχουσα που ξεκίνησε στις 7 Μαΐου 2024)  ως τακτικό μέλος .Οι δηλώσεις της πρώην περιφερειάρχη ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης δήλωσε: “Έξαφνα κι από το πουθενά προκύπτει θέμα διάσπασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με δηλώσεις της πρ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρ. Κράτσα, η οποία μετέχει στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, η σχετική συζήτηση για διοικητικές αλλαγές στις Περιφέρειες της χώρας ξεκίνησε, με στόχο οι 13 Περιφέρειες να γίνουν 8. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα διχοτομηθεί, με την Κέρκυρα και τη Λευκάδα να εντάσσονται στην Ήπειρο και την Κεφαλονιά και Ζάκυνθο στη Πελοπόννησο. Αυτά απεργάζονται κάποιοι να ισχύσουν πριν τις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές και η Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει, γιατί κορυφαία κομματικά στελέχη της είναι εκείνα που κάνουν τις ανακοινώσεις, ερήμην των Αυτοδιοικητικών αρχών, των φορέων και των τοπικών κοινωνιών.

Ρωτάμε λοιπόν, αποτελεί στόχο της κυβέρνησης η διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων; Με ποια νομιμοποίηση; Ποιους ρώτησαν; Πως αντιλαμβάνονται την ενίσχυση της νησιωτικότητας; Πως γίνονται τέτοιου περιεχομένου συζητήσεις πρόχειρα και χωρίς τις τοπικές κοινωνίες;

Και πολύ περισσότερο: Με ποιο δικαίωμα μια ιστορική, νησιωτική Περιφέρεια όπως τα Ιόνια Νησιά διαλύεται στα εξ ων συνετέθη για να καταστεί παράρτημα ηπειρωτικών περιφερειών, χάνοντας προνόμια νησιωτικότητας και ευρωπαϊκών ενισχύσεων και χρηματοδοτήσεων;

Καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαψεύσει τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σε άλλη περίπτωση δηλώνουμε ότι θα μας βρουν κάθετα αντίθετους σε αυτές οι επαπειλούμενες αλλαγές και προειδοποιούμε ότι τα Ιόνια Νησιά δεν προσφέρονται για πεδίο πειραματισμών, προκειμένου να καλυφθεί η ένδεια της Κυβέρνησης στην ενίσχυση των νησιών και των νησιωτών”.

Οι νομαρχιακές Επιτροπές ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκάδα, Κεφαλονιά & Ιθάκη εξέδωσαν της εξής  ανακοίνωση: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε τις δηλώσεις της πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Ρόδης Κράτσα η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περί μείωσης των Περιφερειών στη χώρα μας από 13 σε 8.

Είναι προφανές, ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πιστή στο δόγμα της συγκέντρωσης των εξουσιών και του επιτελικού κράτους, επιδιώκει ναι μειώσει τους δευτεροβάθμιους Ο.Τ.Α. σε λιγότερους από αυτούς που προβλέφθηκαν με το Ν. 3852/2010 – Πρόγραμμα Καλλικράτης.

Σε περίπτωση δε υλοποίησης αυτής της διάσπασης στη Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τότε η Κέρκυρα και η Λευκάδα θα ενταχθούν διοικητικά στην Ήπειρο και η Ζάκυνθος με τη Κεφαλονιά & την Ιθάκη στη Πελοπόννησο.

Σε μια ευνομούμενη χώρα, η νησιωτικότητα θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Με κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο να προωθείται η περιφερειακή ανάπτυξη, η ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η άρση των γεωγραφικών ανισοτήτων. Αντιθέτως, για ακόμα μια φορά αγνοείται η κοινή ιστορική παράδοση της Επτανήσου Πολιτείας ήδη από το 18ο αιώνα, οι κοινές ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας, η κοινή προοπτική ανάπτυξης των νησιών μας, παρά τις αστοχίες των μέχρι και σήμερα διατελεσάντων περιφερειακών αρχών. Αναμένουμε δε με ενδιαφέρον, τη τοποθέτηση επί του θέματος του νέου υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανου Γκίκα καθώς και των λοιπών βουλευτών της Ν.Δ. στα Ιόνια Νησιά αλλά και τις τοποθετήσεις των περιφερειακών παρατάξεων, δοθέντος ότι μέχρι σήμερα μόνο η Παράταξη “Μένουμε Ιόνιο” με επικεφαλής τη Μαρία Δρυ καταδίκασε τις ανωτέρω δηλώσεις της κ. Κράτσα, που αποκαλύπτουν τις κυβερνητικές προθέσεις”.