Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024 14:10

Σε ημερίδα για τη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας συμμετείχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σε ημερίδα για τη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας συμμετείχε η Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

 

Στην ημερίδα για τη διαβούλευση της 1ης αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας του υδατικού διαμερίσματος δυτικής Πελοποννήσου, παρευρέθηκαν την Παρασκευή  ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας Αναστάσιος Αδαμόπουλος.

Στην παρέμβασή του αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας αρχικά ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία την Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου, καθώς και τη μελετητική εταιρεία εκπόνησης των σχεδίων διαχείρισης. Στη συνέχεια ανέφερε τη σπουδαιότητα της ημερίδας και αυτό διότι τίθενται οι στόχοι διαχείρισης των πλημμυρών στις περιοχές επικινδυνότητας, με σκοπό την μείωση των αρνητικών συνεπειών στην ανθρώπινη ζωή, στο περιβάλλον και στην οικονομική δραστηριότητα των επικίνδυνων περιοχών.

Παράλληλα προτείνονται, με τα υπόψη σχέδια, οι κατάλληλες πρωτοβουλίες μείωσης της πιθανότητας εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, μέσω υλοποίησης των αντίστοιχων έργων.  Επίσης ανέφερε την αρμοδιότητα της Περιφέρειας στην υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τονίζοντας ότι δεν έχουν εκχωρηθεί από την πολιτεία οι αντίστοιχοι πόροι,  παρεμβάσεις όμως γίνονται συνεχώς μέσω κατάλληλων έργων, αλλά και με το μηχανολογικό εξοπλισμό της Περιφερειακής Ενότητας, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης.

Στόχος παραμένει, ανέφερε κλείνοντας, η προώθηση όλων των απαραίτητων καθαρισμών ποταμών και ρεμάτων, η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε όλα τα επικίνδυνα σημεία του νομού, όπως στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και στις πεδινές περιοχές του ποταμού Παμίσου, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή επικινδυνότητα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης στελέχη της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, των τμημάτων Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας και του ΓΟΕΒ Παμίσου.