Κυριακή, 25 Αυγούστου 2024 20:18

Ερώτηση Μάκαρη για το ΕΚΑΒ

Ερώτηση Μάκαρη για το ΕΚΑΒ

Ερώτηση για τα «σοβαρά προβλήματα στο ΕΚΑΒ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Αρκαδία» κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης Πρώτα η Πελοπόννησος Μανώλης Μάκαρης.

Αναλυτικά η ερώτηση «Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι καταγγελίες σχετικά με τη δραματική υποστελέχωση του ΕΚΑΒ αλλά και των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Δήμους της Αρκαδίας. Συγκεκριμένα με αφορμή τον θάνατο προ 3 εβδομάδων από αλλεργικό σοκ γυναίκας μετά από τσίμπημα σφήκας στο Ελληνικό Αρκαδίας και την καθυστερημένη προσέλευση του ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ Τρίπολης αφού στο γειτονικό κέντρο υγείας Μεγαλόπολης δεν υπήρχε οδηγός για το ασθενοφόρο και με αφορμή χτεσινό περιστατικό κατά το οποίο τραυματισμένος μετά από πτώση κάτοικος Μεγαλόπολης μεταφέρθηκε με περιπολικό στο κέντρο υγείας Μεγαλόπολης ελλείψει οδηγού ασθενοφόρου, ερωτάται η περιφερειακή αρχή:
Ποια είναι τα κενά αυτή τη στιγμή σε προσωπικό ΕΚΑΒ αλλά και σε ασθενοφόρα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;
Ποιος ο μέσος χρόνος απόκρισης του ΕΚΑΒ σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου;
Ποια είναι η σχετική εισήγηση της περιφερειακής αρχής για την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου;
Στο Δήμο Γορτυνίας, ο οποίος σχετικά πρόσφατα επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές και εγκαταλείπεται σταδιακά από τους κατοίκους του, πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας έγγραφα σχετικά με την παροχή υπηρεσιών υγείας και συγκεκριμένα ειδικότητας Μικροβιολόγου.
Οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναμφίβολα βρίσκονται σε περίοδο κρίσης.
Από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας οφείλουν να παρέχονται όλες οι πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες και ειδικότερα οι ιατρικές υπηρεσίες ειδικότητας Μικροβιολόγου και Ιατρού Ακτινοδιαγνώστη.
Θεωρούμε αδιανόητη την μη παροχή αυτών των βασικών υπηρεσιών στους κατοίκους ορισμένων Δήμων (πρώην επαρχιών) της Αρκαδίας, που είναι βασικές για τη διάγνωση και τη θεραπεία.
Επίσης, θεωρούμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της δεν πρέπει να παραμένει απλός θεατής, αλλά να συνεργάζεται με την Υγειονομική Περιφέρεια προκειμένου να παρέχονται οι ιατρικές υπηρεσίες, σε ηλικιωμένους, παιδιά, ευάλωτες ομάδες αλλά και όλους τους πολίτες.
Κι ακόμη θεωρούμε, ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που προτάσσουν το ιδιωτικό κέρδος στην Υγεία και την εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων υγείας, δεν ενδιαφέρονται για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους των δυσπρόσιτων και των απομακρυσμένων περιοχών.
Κατόπιν τούτου, ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή να απαντήσει σε συνεργασία με την Υγειονομική Περιφέρεια:
Παρέχονται Υπηρεσίες Μικροβιολόγου στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων;
Εάν απαιτηθεί η διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων, από ποιον πραγματοποιείται στις περιοχές του Δήμου; Γίνεται παραπομπή ή διακομιδή και πού γίνεται αυτή;
Έχετε προβεί σε κάποια ενέργεια κατά τα τελευταία έτη, για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού;
Έχετε προβεί σε κάποια ενέργεια για την παροχή υπηρεσιών υγείας κατά την επιβαρυμένη περίοδο του θέρους;
Επισημαίνουμε την ανάγκη παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών των Δήμων της Αρκαδίας. Ζητούμε τη στελέχωση των Κ.Υ. με οδηγούς ασθενοφόρων και με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες του προσωπικού, τη θέση των ασθενοφόρων σε κατάσταση πραγματικής λειτουργίας σε όλες τις βάρδιες και καλούμε την Περιφερειακή Αρχή και την Υγειονομική Περιφέρεια να λάβουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.