Δευτέρα, 03 Μαρτίου 2014 08:27

Τα τελευταία κομμάτια του εκλογικού παζλ

Mετά τις Απόκριες, στην ευθεία για τις εκλογές. Σε 3 κάλπες προς το παρόν αλλά σύμφωνα με κάποια σενάρια μπορεί να γίνουν και 4 εφόσον προκριθεί το σενάριο ταυτόχρονης διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών. Με μεγάλη καθυστέρηση ήδη στο πεδίο της αυτοδιοίκησης αποκρυσταλλώνεται το σκηνικό, αν και λείπουν ακόμη μερικά κομμάτια για να κλείσει το παζλ των υποψηφιοτήτων.

Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι απόφαση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά είναι να στηριχθεί ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, παρά τις αντιδράσεις που συνεχίζονται αμείωτες αφού δεν έχει ακόμη υπάρξει οριστικοποίηση της θέσης. Τον δρόμο στήριξης του Τατούλη φαίνεται ότι θα ακολουθήσει το επίσημο ΠΑΣΟΚ, αλλά εδώ τα στελέχη που αντιδρούν βρίσκονται σε συζητήσεις με τη ΔΗΜΑΡ προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα στήριξης κοινού υποψηφίου. Ενα από τα "αγκάθια" της υπόθεσης είναι το όνομα του επικεφαλής, καθώς φαίνεται ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκρίνουν τον Γιώργο Δέδε αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας και η ΔΗΜΑΡ τον Τάσο Αποστολόπουλο τ. γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όλα δείχνουν ότι η απόφαση στήριξης του Οδυσσέα Βουδούρη είναι οριστική, ενώ η στήριξη των κομμάτων της συγκυβέρνησης στο πρόσωπο του Τατούλη φαίνεται ότι συντελεί στην κάμψη των ισχυρών αντιδράσεων που είχαν σημειωθεί. Το ΚΚΕ έχει ήδη ξεκινήσει με το Νίκο Γόντικα, ο Γιάννης Μανώλης θα ανακοινώσει υποψηφιότητα κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην εβδομάδα υποστηριζόμενος από το κόμμα Πολύδωρα-Ζώη, ενώ χθες η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε, σε εκδήλωση στην Τρίπολη, την υποψηφιότητα του θωρακοχειρουργού Δημήτρη Δολτσινιάδη, με καταγωγή από τη Λακωνία.

Στο Δήμο Καλαμάτας θα είναι πάλι υποψήφιος δήμαρχος ο Παναγιώτης Νίκας, το "Δίκτυο" αποφασίζει αυτή την εβδομάδα αν θα υποστηρίξει το Μανώλη Μάκαρη (ήδη τον στηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες) ή άλλον υποψήφιο, το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει τη στήριξη του Παναγιώτη Κουφαλάκου, o Γιώργος Δημητρούλιας είναι υποψήφιος με την "Ελληνική Δράση" και από εκεί και ύστερα όλα είναι προς το παρόν υποθέσεις εργασίας και σενάρια. Αύριο πάντως εμφανίζεται νέα κίνηση με πρωτοβουλία του Μιχ. Αντωνόπουλου, η οποία θα αποφασίσει για τον επικεφαλής μετά από 15ήμερο διάλογο με τους πολίτες.

Στο Δήμο Μεσσήνης υποψηφιότητα έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα ο νυν δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο Γιώργος Τσώνης, ενώ το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει τη στήριξη του Κώστα Αποστολόπουλου. Από την κούρσα έχει ήδη αποσυρθεί ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και για χρόνια δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τζώρτζης, ενώ πρόθεση καθόδου έχει εκφράσει ο πρώην δήμαρχος Κώστας Σπυρόπουλος τον οποίο στηρίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Στο Δήμο Τριφυλίας ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Κατσίβελα, ενώ μετά από λίγες ημέρες ο νυν δήμαρχος Κώστας Κόλλιας ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Υποψηφιότητα έχει δηλώσει και ο αντιδήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, ενώ ο συνδυασμός της μείζονος μειοψηφίας ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του δημοτικού συμβούλου Σωτήρη Μπακούρου. Το ΚΚΕ στηρίζει και πάλι τον Σαράντο Κουκούμη, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση του ονόματος υποψηφίου που θα στηρίξει η Ριζοσπαστική Κίνηση.

Στο Δήμο Πύλου - Νέστορος θα είναι υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Καραμπάτσου και το ΚΚΕ στηρίζει πάλι τη Σοφία Αποστολοπούλου. Με ανακοίνωση έκανε γνωστό ότι θα είναι υποψήφιος ο Ηλίας Κανάκης, ενώ διαδικτυακά ανακοίνωσε υποψηφιότητα ο Γιώργος Καρμοίρης.

Στο Δήμο Οιχαλίας υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων: Επισήμως ανακοίνωση υποψηφιότητας μέχρι τώρα έχουν κάνει ο Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, ο Κώστας Δημητρακόπουλος και ο Ηλίας Σακελλαριάδης. Σύντομα αναμένεται να διευκρινίσουν τις τελικές τους προθέσεις ο Φίλιππος Μπάμης, η Ελένη Αλειφέρη και ο Αριστείδης Σταθόπουλος.

 

Τέλος στο Δήμο Δυτικής Μάνης δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις αλλά υποψήφιος αναμένεται να είναι πάλι ο Δημήτρης Γιαννημάρας, ο Παναγιώτης Μπασάκος και ο Γιάννης Μαραμπέας.