Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 22:33

Αναθεωρούνται τα χωροταξικά σχέδια των 12 Περιφερειών

Γράφτηκε από την

Στην άμεση προκήρυξη της αναθεώρησης των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις δώδεκα Περιφέρειες της χώρας θα προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ με βασικό στόχο την περαιτέρω θωράκιση της μεταρρύθμισης του "Καλλικράτη", όπως ανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ κ. Νίκος Σηφουνάκης κατά την σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον Τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης.
«Με την εξειδίκευση των κατευθύνσεων των περιφερειακών πλαισίων θα υποστηριχθούν πιο αποτελεσματικά οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και οι νέες κρατικές αποκεντρωμένες διοικήσεις όταν θα καταρτίζουν τα μεσοπρόθεσμα αναπτυξιακά τους προγράμματα. Κατευθύνσεις θα δοθούν, επίσης, στους καλλικράτειους δήμους ώστε να βοηθηθούν στο σχεδιασμό της χωρικής ανάπτυξης που εμπίπτει στη δική τους αρμοδιότητα», σημείωσε ο κ. Σηφουνάκης.
Aλλος ένας μεγάλος στόχος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι η οριστικοποίηση των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων όπως για τις υδατοκαλλιέργειες, τον τουρισμό, τις ΑΠΕ, την βιομηχανία κ.λπ. «Η ολοκλήρωση π.χ. του χωρικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες, που εκκρεμεί δεκαετίες, θα έχει ως αποτέλεσμα αυτός ο εξαιρετικά δυναμικός κλάδος με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό να πάψει να βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας ως προς τη χωροθέτηση των μονάδων», τόνισε.
Ο υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης, στην παρέμβασή του επεσήμανε την τεράστια σημασία που έχει ο χωροταξικός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας. Σημείωσε πως προϋπόθεση για την αναθεώρηση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξίας θα πρέπει να είναι, κατ΄ αρχήν η χωροθέτηση τουριστικών δράσεων και υποδομών και τόνισε ότι είναι βέβαιος πως αυτή την παράμετρο την αντιλαμβάνεται το ΥΠΕΚΑ και ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Αυτοδιοίκησης, Γ. Ντόλιος, σημείωσε πως, βάσει του νόμου για τον “Καλλικράτη”, η αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση έχει την ευθύνη των εγκριτικών αποφάσεων όσον αφορά στο χωροταξικό σχεδιασμό. Επίσης, στα πλαίσια του ενισχυμένου ρόλου τους, οι Περιφέρειες θα έχουν ουσιαστική συμβολή στην αξιολόγηση και στην ενδεχόμενη τροποποίηση των περιφερειακών πλαισίων χωροταξίας γι' αυτό και η συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία αναθεώρησης με γνωμοδοτήσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων είναι υποχρεωτική.
(ΑΠΕ)


NEWSLETTER