Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 15:31

Αποκατάσταση χωματερών στα... χαρτιά του Τατούλη

Κανένας ΧΑΔΑ δεν έχει αποκατασταθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις και θριαμβολογίες του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη. Η όλη διαδικασία βρίσκεται στην εκπόνηση των μελετών, ενώ οι περισσότεροι δήμοι της Περιφέρειας με ελάχιστο κόστος εξακολουθούν να ρίχνουν τα σκουπίδια τους σε χωματερές που δεν πληρούν ούτε τα στοιχειώδη για την προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση.

 

Στη Μεσσηνία χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Μεσσήνης που συνεχίζει την απόρριψη των σκουπιδιών στο σκουπιδότοπο στα "Λιμενικά". Σε μια περιοχή που βρίσκεται στα 50-100 μέτρα από τη θάλασσα, από τον Μεσσηνιακό Κόλπο, και στα 150 μέτρα από τις εκβολές του Παμίσου, έναν τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. 

Στους Δήμους Τριφυλίας και Οιχαλίας η εναπόθεση συνεχίζεται στις χωματερές, ενώ στο Δήμο Πύλου - Νέστορος, τα σκουπίδια πηγαίνουν στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου, στο βουνό με θέα το Ιόνιο, όπου έχουν συσσωρευτεί 7.000 δέματα. Η εκεί δημοτική αρχή έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και περιμένει την Περιφέρεια, ως αρμόδια, να κάνει κινήσεις για την απομάκρυνσή τους. 

Ο Δήμος Καλαμάτας εγκατέλειψε τη μεταφορά των σκουπιδιών προς άγνωστη κατεύθυνση, που του προκάλεσε δικαστικούς μπελάδες στη γειτονική Ηλεία, και συνεχίζει τη διαχείριση στη Μαραθόλακκα, στον Ταΰγετο. Μεταφορά σκουπιδιών προς άγνωστη κατεύθυνση κάνει και ο Δήμος Δυτικής Μάνης.

Για όλα αυτά, ο Π. Τατούλης έχει απλώς εγκαλέσει το Δήμο Καλαμάτας με δηλώσεις του και με πρόστιμα, λόγω της κόντρας του με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα - ενώ δεν μπόρεσε ν' αποφύγει να ρίξει πρόστιμα και για κάποιες ακόμα χωματερές που έπιασαν φωτιά κι έκαιγαν επί μέρες. 

Εν τω μεταξύ με πρόσφατη απόφασή του ο περιφερειάρχης διέκοψε «προσωρινά, για 6 μήνες, τη λειτουργία της μονάδας δεματοποίησης αστικών σύμμεικτων απορριμάτων στη θέση "Σταυρός" ∆ιδύμων του ∆ήμου Ερμιονίδας, δεδομένου ότι η δραστηριότητα λειτουργεί κατά παράβαση όρων και περιορισμών της υπ’ αριθμ. 2 433/23-12-2010 άδειας λειτουργίας περί μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, περί λήψης μέτρων πυροπροστασίας και περί ανάθεσης της επίβλεψης της λειτουργίας και της συντήρησης του μηχανολογικού εξοπλισμού της εγκατάστασης σας σε αρμόδιο πρόσωπο - τεχνικό και από τη λειτουργία της δραστηριότητας χωρίς τη λήψη των προαναφερόμενων μέτρων, προκαλείται άμεσος κίνδυνος για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων».

 

Γ.Σ.