Σάββατο, 03 Μαϊος 2014 07:45

Αποστάσεις από την στήριξη του Τατούλη - Στελέχη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σε αμηχανία

Αποστάσεις από την στήριξη του Τατούλη - Στελέχη Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σε αμηχανία

Αποστάσεις παίρνουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ από την υποψηφιότητα Τατούλη, την οποία φαίνεται ότι δυσκολεύονται να διαχειριστούν οι ηγεσίες των κομμάτων της κυβέρνησης.

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από τη σύνθεση του ψηφοδελτίου στην οποία είναι εμφανής η απουσία στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που θα μπορούσαν υπό όρους να συσπειρώσουν την κομματική βάση, αλλά και η ολοκληρωτική απουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ, εκτός εκείνων που προσδέθηκαν στο περιβάλλον Τατούλη.

Παράλληλα είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ούτε η Νέα Δημοκρατία αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ έχουν ανακοινώσει επισήμως την υποστήριξη Τατούλη, την οποία δεν σηματοδοτούν οι υποψήφιοι που συμπεριλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο και ορισμένοι των οποίων κινδυνεύουν να μείνουν ξεκρέμαστοι, καθώς οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν διαλυθεί. Οι εξαιρέσεις του Περικλή Μαντά στη Μεσσηνία και του Πελοπίδα Καλλίρη στην Κορινθία επιβεβαιώνουν τον κανόνα αλλά και τους φόβους εκλογικής ήττας του Πέτρου Τατούλη στις δύο μεγάλες περιφερειακές ενότητες.

Η αμήχανη διαχείριση της υποψηφιότητας Τατούλη έχει τη βάση της τόσο στις έντονες αντιδράσεις κομματικών στελεχών, όσο και στο γεγονός ότι οι υποστηρικτές του στις ηγεσίες των κομμάτων δεν θέλουν να χρεωθούν τα όσα καταλογίζονται σε βάρος του από τους αντιπάλους του στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οπως δείχνουν τα πράγματα, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι περιμένουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου για να σταθμίσουν τη στάση τους απέναντι στο εξαιρετικά αδύνατο πολιτικά και αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτιο Τατούλη.

Η στάση αυτή είναι προφανές ότι έχει να κάνει και με το γεγονός ότι στην εκλογική σκακιέρα υπάρχει χώρος υποδοχής των δυσαρεστημένων από τη στάση της ηγεσίας των δύο κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση. Η υποψηφιότητα του Γιάννη Μανώλη απορροφά ένα πολύ μεγάλο μέρος της δυσαρέσκειας που είναι έκδηλη ανάμεσα και σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που εκφράστηκε με ηχηρό τρόπο από κομματικούς παράγοντες με μεγάλο κύρος στην Πελοπόννησο, όπως ο Δημήτρης Τσιγκούνης (ιστορικό στέλεχος του κόμματος, για πολλές θητείες δήμαρχος Λεωνιδίου που είναι και υποψήφιος του Μανώλη) και ο Κώστας Φούρκας (πρώην νομάρχης που επιτέθηκε με δριμύτητα στον Τατούλη για το ανύπαρκτο έργο του στη Λακωνία). Οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις της Νέας Δημοκρατίας με πολλαπλές υποψηφιότητες σε ορισμένους χώρους τροφοδοτούν τη δεξαμενή υποδοχής του Γιάννη Μανώλη.

Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητα του Γιώργου Δέδε όχι μόνον δίνει διέξοδο σε όσους επιχείρησε να εγκλωβίσει το κόμμα στον Τατούλη και στα πολιτικά διλήμματα της ηγεσίας του, αλλά αποδυναμώνει πολιτικά τη σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας με τις καταγγελίες για τον τρόπο που λειτούργησε, και με τη διαπίστωση ότι διαλύθηκε ο συνδυασμός για να μετατοπιστεί πολιτικά προς τη Νέα Δημοκρατία και να ελεγχθεί ολοκληρωτικά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Κυριάκου Πιερρακάκη που έγινε πριν λίγες μέρες στην Καλαμάτα: «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει στήριξη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

 

Με δεδομένα όλα αυτά, με ενδιαφέρον αναμένεται η τελική στάση των κομμάτων και αν θα υπάρξει με ποιο τρόπο και σε ποιο γύρο δημόσια υποστήριξη του Πέτρου Τατούλη.