Τρίτη, 06 Μαϊος 2014 22:30

Κατερίνα Μπατζελή: "Νέα πολιτική ισορροπία μετά τις ευρωεκλογές"

Κατερίνα Μπατζελή: "Νέα πολιτική ισορροπία μετά τις ευρωεκλογές"

 

"Δεν αποκλείεται να προκύψει μία νέα δυναμική πολιτική ισορροπία στη χώρα μας μετά τις ευρωεκλογές, συνδυαστικά και με τα αποτελέσματα των εκλογών για την τοπική και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση". Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει, μιλώντας στην “Ε” η Κατερίνα Μπατζελή, υποψήφια ευρωβουλευτής με την “Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη”, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο η επικείμενη εκλογική διαδικασία να επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα.

 

Από την άλλη πλευρά, η πρώην υπουργός δεν θεωρεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στη χώρα μας "η πιθανότητα μιας διαφορετικής διαχείρισης των διαλαμβανομένων στο μνημόνιο, θεωρώ ότι είναι άνευ αντικειμένου, αφού η χώρα μας, μετά από αιματηρές θυσίες, πέτυχε τη δραματική μείωση του ελλείμματος και πρωτογενές πλεόνασμα" σημειώνει.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον, "στο ιστορικό του διάβα, ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι είναι προσαρμοστικός, ικανός και φιλόπονος. Για τούτο και έχει επιβιώσει πολύ δυσκολότερων καταστάσεων από τη σημερινή. Ναι, είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας μας" σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

1. Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Οι επικείμενες ευρωεκλογές, όπως άλλωστε όλες οι εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογικές διαδικασίες, θα έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα.

Αν και θα ήταν υπερβολικό, ίσως, να πούμε ότι θα ''κριθεί'' κάτι σ’ αυτές τις εκλογές, βέβαιο είναι ότι θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα και θα αξιολογηθούν πολιτικές. Είτε αυτές αφορούν στα κόμματα που συνθέτουν τη σημερινή κυβέρνηση ή αυτά της αντιπολίτευσης. Πολιτικές που αφορούν τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και την έξοδο από αυτή, όπως και οι εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισής της.

Οσον αφορά στις τελευταίες, έχουμε ακούσει διάφορα ''έπεα πτερόεντα''. Εν πάση περιπτώσει, όμως, θα κρίνει το εκλογικό Σώμα».

 

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Θα ήταν αφελές να αρνηθεί κανείς ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, σε συνδυασμό μ’ αυτά των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, δεν θα στείλουν μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ολα τα κόμματα, μετά απ’ αυτές, θα κάνουν ''ταμείο''. Δεν αποκλείεται να προκύψει μία νέα δυναμική πολιτική ισορροπία».

 

3. Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω των Συνθηκών της και των Συνόδων Κορυφής, έχει ορίσει τα πλαίσια λειτουργίας και οικονομικής συμπεριφοράς των κρατών – μελών της. Ολα δείχνουν ότι στα πλαίσια ομοσπονδιοποίησής της, οι κανόνες αυτοί θα γίνουν αυστηρότεροι. Ιδιαίτερα όσον αφορά στα δημοσιονομικά (ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, κυρώσεις σε περίπτωση υπέρβασης του ελλείμματος του προϋπολογισμού κλπ). Αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Εντός αυτών φυσικά είναι υποχρεωμένη να κινηθεί και η Ελλάδα.

Αν εννοείτε την πιθανότητα μιας διαφορετικής διαχείρισης των διαλαμβανομένων στο μνημόνιο, θεωρώ ότι είναι άνευ αντικειμένου, αφού η χώρα μας, μετά από αιματηρές θυσίες, πέτυχε τη δραματική μείωση του ελλείμματος και πρωτογενές πλεόνασμα.

Τώρα είναι η ώρα της συζήτησης με την Ε.Ε. για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Είναι η επόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση, την οποία η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει. Μόνο μετά απ’ αυτό θα μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστικές δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας μας».

 

4. Είστε αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν ιδιαίτερα επώδυνα για όλον τον ελληνικό λαό. Ανατράπηκαν άρδην δεδομένα και τρόποι ζωής. Χωρίς περιστροφές, πρέπει να αποδεχτούμε ότι ξεκινάμε πλέον από νέες βάσεις. Κατά τη γνώμη μου στερεότερες των προηγουμένων. Οι αχαλίνωτες σπατάλες, οι συντεχνιακές προστασίες, οι πελατειακές ρυθμίσεις, οι πλουσιοπάροχοι τραπεζικοί δανεισμοί, έχουν περιοριστεί δραστικά.

Στο ιστορικό του διάβα, ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι είναι προσαρμοστικός, ικανός και φιλόπονος. Για τούτο και έχει επιβιώσει πολύ δυσκολότερων καταστάσεων από τη σημερινή. Ναι, είμαι αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας μας».

 

5. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Αποφάσισα να εκθέσω υποψηφιότητα με το κόμμα στο οποίο ανήκω από τα νεανικά μου χρόνια, σε μια δύσκολη συγκυρία γι’ αυτό, ώστε να συμβάλω με τις όποιες δυνάμεις μου στον αγώνα της χώρας μας, για την οικονομική της ανάκαμψη και την τόσο αναγκαία, για την πολιτική και οικονομική ευστάθειά της, ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Η Κατερίνα Μπατζελή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Λαμία. Οικονομολόγος. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας (2009-2012). Εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (2011-2012). Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (2009-2010). Ευρωβουλευτής - Μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2004-2009). Σύμβουλος ιδιωτικού και συνεταιριστικού τομέα σε ζητήματα ανάπτυξης και επενδύσεων. Εχει γράψει βιβλία και μελέτες για την διατροφική ασφάλεια στην Ε.Ε., τον ρόλο του ευρώ στον αγροτικό τομέα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αρθρογραφεί για την αγροτική ανάπτυξη, τις κλιματικές αλλαγές, και τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) καθώς και για οικονομικά και αναπτυξιακά θέματα.