Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2014 07:45

Εκλογές στην ΠΕΔ: Παράδοση άνευ όρων στο σύστημα Τατούλη

Εκλογές στην ΠΕΔ: Παράδοση άνευ όρων στο σύστημα Τατούλη

Οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πελοποννήσου “πούλησαν” το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και ψηφίζοντας τον δήμαρχο  Αργους - Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο, που ήταν ο εκλεκτός της περιφερειακής αρχής, παράδωσαν άνευ όρων τα σκουπίδια στον Πέτρο Τατούλη. Ο κ. Νίκας "πλήρωσε" με τη χαμηλή εκλογική του επίδοση τη σκληρή επίθεση που έκανε και χθες κατά του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη για τη διαχείριση των σκουπιδιών και το ΕΣΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γραμμή Τατούλη και συνεργαζόμενων δημάρχων κατά Νίκα και Δήμου Καλαμάτας, άφησε εκτός Δ.Σ. της ΠΕΔ τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας Σαράντο Μαρινάκη, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Χαρακτηριστικά υπήρχαν ψηφοδέλτια της ΑΔΑΚ, της παράταξης των αυτοδιοικητικών της Ν.Δ., που είχαν σταυρούς σε όλους τους υποψηφίους, εκτός από Νίκα, Μαρινάκη και Καραγιάννη, των εκπροσώπων δηλαδή του Δήμου Καλαμάτας.
Οσο για τον κ. Νίκα αν και δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της Περιφέρειας Πελοποννήσου εξελέγη τέταρτος και καταϊδρωμένος, ισοψηφώντας με άλλους δύο δημάρχους, ενώ ο εκλεκτός του συστήματος Τατούλη, ο δήμαρχος Αργους - Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, που προαλείφεται για πρόεδρος της ΠΕΔ, ήρθε πρώτος με 15 ψήφους περισσότερους από το δήμαρχο Καλαμάτας. Δείγμα της κινητοποίησης και της γραμμής Τατούλη ήταν και η εκλογική επίδοση του δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου (2ος με μία ψήφο διαφορά από τον Καμπόσο), που έχει αρμονικές σχέσεις με την ηγεσία της Περιφέρειας. Σε κάθε περίπτωση η πρωτιά Καμπόσου με μεγάλη διαφορά από το Νίκα αφήνει ελάχιστα περιθώρια στο δήμαρχο Καλαμάτας να διεκδικήσει και πάλι την προεδρία της ΠΕΔ και παραδίνει άνευ όρων τα σκουπίδια στον Τατούλη.
Με βάση τα κομματικά στρατόπεδα, η παράταξη της Ν.Δ. εξασφάλισε οριακά (για μία ψήφο) την πλειοψηφία στο Δ.Σ. της ΠΕΔ, εκλέγοντας τα 11 από τα 21 συνολικά μέλη. Η παράταξη των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ πήρε 6 έδρες, του ΣΥΡΙΖΑ 3 κι εξελέγη και ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, ως ανεξάρτητος αριστερός.

ΑΣΤΡΑΨΕ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΗΞΕ Ο ΝΙΚΑΣ
Ο κ. Νίκας και πάλι χθες, μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ, ως απερχόμενος πρόεδρος, άστραψε και βρόντηξε κατά του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για τη διαχείριση των σκουπιδιών και το ΕΣΠΑ. Σημείωσε ότι ως ΠΕΔ ζήτησαν ενημέρωση από την Περιφέρεια για τη διαχείριση σκουπιδιών, αλλά αυτή η ενημέρωση δεν έγινε ποτέ. «Δε γνωρίζουμε το κόστος, την τιμή και την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα ανά δήμο», παρατήρησε ο δήμαρχος Καλαμάτας κι επεσήμανε πως «οι νομοί μας είναι γεμάτοι σκουπίδια και παρά τις διακηρύξεις καμία χωματερή δεν αποκαταστάθηκε». Είπε ότι «δεν πρέπει να απορρίψουμε τις προτάσεις Δούρου, αλλά πρέπει να τις συζητήσουμε και να τοποθετηθούμε ευθέως. Εκτίμησε "καρφώνοντας" την Περιφέρεια ότι «για τα δύο προσεχή χρόνια, δεν προβλέπεται να γίνει τίποτα για τη διαχείριση των απορριμμάτων». Μάλιστα, προέτρεψε τους συναδέλφους του «νοιαστείτε μόνοι σας, προχωρήστε την προσωρινή διαχείριση με κομποστοποίηση. Μην περιμένετε σωτηρία από πουθενά και η σωτηρία θα έχει κόστος που δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε». Πρότεινε «να απαιτήσουμε από το κράτος χώρους προσωρινής διαχείρισης» κι εκτίμησε πως «αν υπάρξει υποστήριξη από το κράτος μπορούμε να ρίξουμε το κόστος κάτω από τα 30 ευρώ».
Επεσήμανε ότι «στο διαγωνισμό πρέπει να υπάρξει δική μας συμμετοχή και αναθεώρηση εκ βάθρων, αλλιώς δεν μπορεί να προχωρήσει». Και ζήτησε «να συζητήσουμε, να συνεννοηθούμε».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΖΗΤΟΥΛΑ
Για την κατανομή πόρων του ΕΣΠΑ  -  κ. Νίκας παρατήρησε ότι «ο δήμαρχος έχει μετατραπεί σε ένα ζήτουλα. Αν δε σκύβει τη μέση, δεν του κάνει τα κέφια, δεν έχει τύχη». Ζήτησε να γίνει πράξη ο δημοκρατικός προγραμματισμός και αναφερόμενος στον περιφερειάρχη, προέτρεψε «ας τελειώνουμε με όλους αυτούς που ελέγχουν και μοιράζουν τα χρήματα». Απαίτησε «να πάμε στο νέο ΕΣΠΑ με τις προδιαγραφές του "Θησέα" και επανέλαβε πως στήριξε ομόφωνες αποφάσεις της ΠΕΔ, με κόστος για το Δήμο Καλαμάτας, αφού απεντάχθηκαν έργα δημοπρατημένα και με αναδόχους. Προέτρεψε «να αγωνιστούμε για την αξιοπρέπειά μας» και πρότεινε «να έχουμε ένα μίνιμουμ ενότητας, να συγκροτηθεί προεδρείο διαπαραταξιακό, διακομματικό, διαφόρων αποχρώσεων που μετέχουν στο Δ.Σ. της ΠΕΔ».

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΑΤΟΥΛΗ Ο ΚΑΜΠΟΣΟΣ
Σε όλα αυτά ο δήμαρχος Αργους - Μυκηνών Δ. Καμπόσος απάντησε βάλλοντας κατά Νίκα, λέγοντας ότι «πρέπει να είναι κιβωτός πληροφοριών των δημάρχων η ΠΕΔ, που δεν είναι σήμερα. Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση». Τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τους υπόλοιπους φορείς (εννοώντας και με την Περιφέρεια) και διαφωνώντας με τον Π. Νίκα, υποστήριξε ότι «το να ξεκινάμε να επιτεθούμε εκ προοιμίου είναι λάθος». Είπε ότι «οι δήμαρχοι είναι ανεξάρτητοι, γιατί στο πρόσωπό τους συγκλίνουν παραπάνω από τρία κόμματα. Με τα ποσοστά που παίρνουμε» και δήλωσε πως οι δήμοι πρέπει να συμμετέχουν στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Οσον αφορά τις άλλες τοποθετήσεις:
Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής τάχθηκε υπέρ της διοικητικής αυτονομίας και της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και κατά του κομματικού εναγκαλισμού της αυτοδιοίκησης. Συμφώνησε με την αλλαγή της κατανομής χρηματοδοτήσεων του νέου ΕΣΠΑ με απευθείας χρηματοδότηση των δήμων. Επεσήμανε ότι είναι θέμα των δήμων η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με τη μικρότερη κοστολόγηση, παρατήρησε πως η ΠΕΔ δεν πρέπει να είναι πεδίο κομματικών συγκρούσεων και προσωπικών αντιπαραθέσεων, ενώ προέτρεψε να δούμε την Πελοπόννησο ως ανοιχτή πόλη.
Ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης τάχθηκε υπέρ της αυτοδιοίκησης με ανθρώπινο πρόσωπο και σημείωσε πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά αν προτάξουμε το συμφέρον της Πελοποννήσου. Υποστήριξε τη διαχείριση των απορριμμάτων με αποκέντρωση, με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο και αντιτάχθηκε στα φαραωνικά έργα με ΣΔΙΤ.
Ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Σταμάτης Μπεχράκης παρατήρησε ότι ο "Καλλικράτης" αποκλείει συγκλίσεις, βγάζει συσχετισμούς για την ΚΕΔΕ και στηρίζει την κεντρική πολιτική σκηνή. Επέκρινε την εξάρτηση της αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία και την Περιφέρεια και ζήτησε άλλη ρότα για τους δήμους.
Ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Δημήτρης Οικονομάκος κατήγγειλε «τη συγκυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, και τους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης με τα μνημόνια διαρκείας που οδηγούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση, υποτάσσοντας τα πάντα στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων για την αύξηση της κερδοφορίας τους». Ακόμα, εξέφρασε την αντίθεσή του με την αντιδραστική αντίληψη περί πλεονάζοντος προσωπικού και ζήτησε να καταργηθεί η διάταξη για την απαγόρευση των προσλήψεων και το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας.
Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Γιάννης Χριστόπουλος.



ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ
- Ανεξάρτητη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση (ΑΔΑΚ)
61 ψήφους, 11 έδρες ( 8 δήμαρχοι και 3 σύμβουλοι)
Εκλέγονται και οι 8 υποψήφιοι δήμαρχοι: Δημήτρης Καμπόσος 45, Στάθης Αναστασόπουλος 44, Κώστας Γκάτζιος 31, Παναγιώτης Νίκας 30, Παναγιώτης Κατσίβελας 30, Αννίβας Παπακυριάκος 30, Κώστας Καλαντζής 29, Δημήτρης Σφυρής 29.
Εκλέγονται οι σύμβουλοι: Γιάννης Σμυρνιώτης 44, Σταύρος Αργειτάκος 41, Γιώργος Μπαχούμας 33. Δεν εκλέγονται οι: Βασίλης Νανόπουλος 32, Σαράντος Μαρινάκης 25, Μιχάλης Αντωνόπουλος 24.

- Ανεξάρτητη Πελοπόννησος
36 ψήφους, 6 έδρες (3 δήμαρχοι και 3 σύμβουλοι)
Εκλέγονται οι δήμαρχοι: Δημήτρης Παυλής 32, Σπύρος Σταματόπουλος 20, Γιώργος Γκιώνης 18. Εκλέγονται οι σύμβουλοι: Δημήτρης Βόσνος 19, Αναστάσιος Γκιόλης 14, Γιάννης Χριστόπουλος 11.
Δεν εκλέγονται οι δήμαρχοι Γιάννης Γιαννόπουλος 14, Χαράλαμπος Λιάρος 6 και ο σύμβουλος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος 10.

- Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου
15 ψήφους, 3 έδρες.
Εκλέγονται οι: Σταμάτης Μπεχράκης 11, Παναγιώτα Παπαγιαννοπούλου 9, Μανώλης Μάκαρης 7 (βγήκε στην κλήρωση). Δε εκλέγονται οι Δημήτρης Νικητόπουλος 7, Παναγιώτης Πέτρου 5, Παντελής Κοκκινόπουλος 4, Ανδρέας Κολοβός 4, Γιάννης Λάζαρης 4, Παναγιώτης Ψηλογιαννόπουλος 4.

Εκλέγεται και ο μεμονωμένος υποψήφιος
Βαγγέλης Βαλιώτης 7 ψήφους

Η "Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου" που είχε μοναδικό υποψήφιο το δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας Δημήτρη Οικονομάκο, πήρε 1 ψήφο.

Στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ εκλέγονται: Από την ΑΔΑΚ οι: Σταύρος Αργειτάκος 38, Γιάννης Σμυρνιώτης 35, Ανδρέας Καραγιάννης 32, Περικλής Κοντογόνης 30, Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης 23.
Από την Ανεξάρτητη Πελοπόννησο οι: Δημήτρης Βόσνος 24, Αναστάσιος Γκιόλης 17, Παναγιώτης Μπούρας 14 (επικράτησε στην κλήρωση του Παναγιώτη Τσιριγώτη, με τον οποίο ισοψήφισαν).
Από την Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου εκλέγεται ο Παναγιώτης Ψηλογιαννόπουλος 9.