Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015 19:03

Μνημόνιο συνεργασίας Πελοποννήσου - Σβάμπις Χαλ

Μνημόνιο συνεργασίας Πελοποννήσου - Σβάμπις Χαλ

Πρωτόκολλο συνεργασίας υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη και τον ομόλογό του της Περιφέρειας Σβάμπις Χαλ του κρατιδίου της Βάδης - Βυρτεμβέργης.

Πρόκειται για τη συνεργασία των Αναπτυξιακών Εταιρειών των δύο περιφερειών, με αντικείμενο την υποβολή κοινών προτάσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα περιφερειακής ανάπτυξης, οργανωτικής και διοικητικής ικανότητας και διαχείρισης διατομεακών προγραμμάτων. Για μια "νέα και καθαρή εικόνα" έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Τατούλης αναφερόμενος στη συνεργασία αυτή σε συνέντευξή του σε Γερμανούς δημοσιογράφους την Παρασκευή, τονίζοντας παράλληλα ότι "συνεργαζόμαστε σε υψηλό επίπεδο προς όφελος των πολιτών και κλείνουμε τα αυτιά στις σειρήνες ακραίων απόψεων και αντιπαλοτήτων".

Ο περιφερειάρχης του Σβάμπις Χαλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με μια τέτοια πολυπληθή αποστολή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στις συζητήσεις βρέθηκαν ακόμη: ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτριος Καφαντάρης, ο δήμαρχος Αργους - Μυκηνών και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δημήτριος Καμπόσος, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου Ηλίας Ανδρικόπουλος, ο δήμαρχος Ευρώτα και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου Ιωάννης Γρυπιώτης, ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διονύσιος Παπαδόπουλος ο δήμαρχος Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσικάτος. Τέλος, δηλώσεις έκαναν και: ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Παναγιώτης Αργυρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Δημήτριος Γκαύρος, ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Γεωργακόπουλος, ο δημοτικός Σύμβουλος Ναυπλιέων Παύλος Χρηστίδης, ο δημοτικός Σύμβουλος Ερμιονίδας Απόστολος Λαδάς.

Στο Σβάμπις Χαλ, τα μέλη της αποστολής από την Πελοπόννησο ξεναγήθηκαν σε μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, σε μονάδες κομποστοποίησης, σε έναν ΧΑΔΑ υπό αποκατάσταση και ενημερώθηκαν για το ολοκληρωμένο μοντέλο ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, που εφαρμόζει η γερμανική Περιφέρεια. Επισκέφθηκαν επίσης έναν καινοτόμο αγροτοκτηνοτροφικό συνεταιρισμό παραγωγών, το Ενεργειακό Κέντρο και το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, με το οποίο συμφωνήθηκε, μεταξύ της Αννας Μαντά - Τσούρνου και του ομολόγου της η συνεργασία με το αντίστοιχο Γραφείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ενημερώθηκαν για το μοντέλο των αστικών αναπλάσεων που έχει υλοποιηθεί στις πόλεις της Περιφέρειας.