Πέμπτη, 12 Μαϊος 2011 13:01

Η εισήγηση του Βαγγέλη Γούργαρη για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ

Γράφτηκε από την

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Η απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας έχει παρθεί από τη συνθήκη του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. και ΣΥΝ και επαναλαμβάνεται συνεχώς στις συνόδους κορυφής της Ε.Ε.

Η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ αποδεικνύεται ένα έγκλημα που έχει πολλαπλές σοβαρές συνέπειες για το λαό, τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και το περιβάλλον. Το έγκλημα συντελείται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές της απελευθέρωσης της ενέργειας και την προωθούν μαζί με την ΕΕ. Οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι τα ελληνικά και ξένα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια.

Σοβαρές και διαχρονικές ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ. Οι εκεί παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ μεθοδευμένα απεμπόλησαν τη θέση για "καμιά μετοχή της ΔΕΗ σε ιδιώτες" με διάφορες δικαιολογίες και τεχνάσματα. Στο όνομα του ρεαλισμού ή του εκσυγχρονισμού αποπροσανατόλιζαν εργαζομένους στη ΔΕΗ και λαϊκά στρώματα, διαχωρίζοντας τεχνητά το ξεπούλημα από την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας. Πίσω από τις αγωνιστικές κορόνες και τις κατά καιρούς απεργιακές κινητοποιήσεις για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, στην ουσία έβαλαν πλάτη στις διάφορες μορφές ιδιωτικοποίησής της. Το ίδιο έκαναν και για τις διάφορες μορφές προσωρινής, ελαστικής εργασίας, στις εργολαβίες, στη μαύρη δουλειά στα ορυχεία της ΔΕΗ και αλλού.

Η γραμμή της πλειοψηφίας στη ΓΕΝΟΠ κινούνταν σταθερά στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ε.Ε. της ανταγωνιστικότητας και της απελευθέρωσης της αγοράς με «ίσους όρους». Ήταν απόλυτα ταυτισμένη με εργοδοσία – κυβέρνηση στα ζητήματα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτισμένη με τη Γ.Σ.Ε.Ε. στην τακτικής της. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός (Οχτώβρης 2010) όπου στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ αποφάσισαν όλοι μαζί το διαχωρισμό της ΔΕΗ όπως και πριν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είχαν συμφωνήσει στην ιδιωτικοποίηση (51% - 49%)

Η εντυπωσιακή αναρρίχηση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ στην καμινάδα του ΑΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ για να κάνουν «έκκληση στον κύριο Πρωθυπουργό να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και να μην συμπεριλάβει τη ΔΕΗ στις αποκρατικοποιήσεις» και να στριμώξουν την κυβέρνηση με δήθεν αμείλικτα ερωτήματα του τύπου «έχουν επίγνωση τι πουλάνε; γιατί το πουλάνε;» αποτελεί κοροϊδία και προσπάθεια να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες. Η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά τι πουλάει και για ποιο λόγο. Είναι ταγμένη να υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, γι’ αυτό έχει τσακίσει κυριολεκτικά τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Τώρα με το νέο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κυβέρνησης και τρόικας, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του χρέους, η ΔΕΗ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ξεπουλήματος. Διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι ήδη διαγκωνίζονται σκληρά για το ποιος θα αρπάξει το μεγαλύτερο κομμάτι από ό,τι έχει απομείνει στα πεδία λιγνίτη, στις παραγωγικές μονάδες, τα δίκτυα μεταφοράς κ.λπ.

Η απελευθέρωση της ενέργειας είναι άρρηκτα δεμένη με την αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπορεύματος και τη λειτουργία της ΔΕΗ με στόχο το καπιταλιστικό κέρδος. Ο περιβόητος "δημόσιος χαρακτήρας" της δεν μπορεί να αναιρέσει τους νόμους της αγοράς. Με όποια μορφή και αν προωθείται η ιδιωτικοποίηση και ιδιωτικοοικονομική λειτουργία της, με 0%, 33% ή 51% συμμετοχή του δημοσίου, οι συνέπειες είναι οδυνηρές και για το λαό και για τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Τα τιμολόγιά της για τα λαϊκά νοικοκυριά θα συνεχίσουν την ξέφρενη άνοδό τους. Ο διαχωρισμός και η διαχείριση των δικτύων μεταφοράς και διανομής θα υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων και των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας ενώ οι εργαζόμενοι στα δίκτυα θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πρέπει να πάρουν στα δικά τους χέρια την πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Να συσπειρωθούν στο ταξικό κίνημα και να παλέψουν για μία πολιτική που υπηρετεί τα λαϊκά και τα δικά τους συμφέροντα.

Η λύση προς όφελος των εργαζομένων και της χώρας είναι μία: ΔΕΗ πλήρως κοινωνικοποιημένη σε μια Ελλάδα αποδεσμευμένη από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Μόνο έτσι μπορεί να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει ένας ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, με την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή της ενέργειας να είναι κοινωνική - κρατική ιδιοκτησία και τα ενεργειακά έργα να σχεδιάζονται πανεθνικά, κεντρικά, επιστημονικά και να υλοποιούνται με λαϊκή συμμετοχή και εργατικό έλεγχο. Μόνο σε αυτό το φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης μπορεί να εξασφαλίζεται φθηνό, επαρκές και ασφαλές ρεύμα για το λαό, να μειώνεται ο βαθμός ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια για την ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Μόνο σε αυτή τη γραμμή πάλης και συσπείρωσης μπορεί ο αγώνας των εργαζομένων στη ΔΕΗ να εμποδίσει τα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης - ΝΔ - πλουτοκρατίας, να έχει νικηφόρα προοπτική. Να αποκτήσει την αλληλεγγύη των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, να συμβάλει στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των εργαζομένων. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους και πρώτα απ' όλα για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ».

 

 

 

 

Τρίπολη 09/05/2011