Παρασκευή, 20 Μαϊος 2011 20:43

Εγκλημα ή κοροϊδία το αεροδρόμιο Τρίπολης;

 Εγκλημα ή κοροϊδία το αεροδρόμιο Τρίπολης;

Ενώ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δεν βρίσκουν χρήματα εδώ και μια δεκαετία για την αναβάθμιση του Διεθνούς Αερολιμένα της Καλαμάτας, εν μέσω ύφεσης φαίνεται ότι βρήκαν χρήματα για τη μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης σε πολιτικό. Χθες ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης προανήγγειλε στο Ναύπλιο, μπροστά στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και σε κυβερνητικό κλιμάκιο, τη μελλοντική λειτουργία του αεροδρομίου της αρκαδικής πρωτεύουσας με πτήσεις χαμηλού κόστους για εμπορευματικές μεταφορές.
Προφανώς ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει ότι στο τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος αυτοκινητόδρομος Τρίπολη - Καλαμάτα και ότι η απόσταση από τον αερολιμένα της Μεσσηνίας ως την αρκαδική πρωτεύουσας θα διανύεται σε 35 λεπτά. Τα κυβερνητικά στελέχη δεν προστάτεψαν όμως τον πρωθυπουργό - όπως δεν προστάτεψε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά ο αναπληρωτής υπεύθυνος Περιφερειακής Πολιτικής του κόμματος, Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος είχε σπεύσει πριν από λίγες ώρες να δηλώσει υπέρ της λειτουργίας πολιτικού αεροδρομίου στην Τρίπολη, για να προλάβει την ανακοίνωση του κ. Τατούλη.
Οπως φαίνεται, τα δυο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας σπεκουλάρουν προβάλλοντας το θέμα, ενώ γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσουν παράλληλα δύο αεροδρόμια σε απόσταση 80 χιλιομέτρων μεταξύ τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία, η Βόνη και η Κολονία εξυπηρετούνται από το ίδιο αεροδρόμιο ενώ έχουν πληθυσμό πολλαπλάσιο του πληθυσμού ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Προφανώς όμως οι ευρωπαϊκές πρακτικές δεν έχουν τύχη στην Πελοπόννησο - όπως δεν θα έχει τύχη και η προσπάθεια παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας - μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας. Ποιος ιδιώτης λοιπόν θα πάρει αεροδρόμιο όταν ξέρει ότι σε απόσταση 80 χιλιομέτρων και... 35 λεπτών θα λειτουργεί άλλο, ανταγωνιστικό; Στο ερώτημα αυτό, μόνο οι εμπνευστές της ιδέας για την παράλληλη λειτουργία δύο αεροδρομίων στην ίδια Περιφέρεια μπορούν να απαντήσουν.
Για την... ιστορία του παραλόγου και μόνο, να αναφέρουμε ότι χθες στο Ναύπλιο ο κ. Τατούλης είπε ακόμη ότι ο χειρισμός της όλης υπόθεσης με τον υπουργό Πολιτισμού έχει προχωρήσει πολύ, ενώ μίλησε και για μείωση του handle στα αεροδρόμια Τρίπολης και Καλαμάτας. Στο σημείο αυτό παρενέβη μάλιστα ο κ. Γερουλάνος, λέγοντας ότι η εν λόγω ενέργεια αποτελεί πρωτοβουλία του υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων.
Σημειώνεται επίσης ότι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Αργολίδας δήλωσαν πως η λειτουργία αεροδρομίου στην Τρίπολη είναι ομόφωνο αίτημα 4 νομών της Ανατολικής Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία) καθώς θεωρούν ότι θα αποτελέσει σοβαρότατη υποδομή για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Θ.Λ.