Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 08:59

Τρέχει να προλάβει προεκλογικές εξαγγελίες η Ντίνα Νικολάκου

Γράφτηκε από τον
Τρέχει να προλάβει προεκλογικές εξαγγελίες η Ντίνα Νικολάκου

Τρέχει να προλάβει τις προεκλογικές εξαγγελίες η αντιπεριφειάρχης Ντίνα Νικολάκου, και τις ανακοινώσεις που πιθανόν θα γίνουν από την κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, για τον νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Χθες, με μονόλογο 40 λεπτών η κ. Νικολάκου παρουσίασε τον "στρατηγικό σχεδιασμό" της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τους δρόμους της Μεσσηνίας. Αναφέρθηκε κυρίως στις μελέτες των 4 δρόμων του νομού που δημοπρατεί η Περιφέρεια και εξήγγειλε, πάλι, από το νέο ΕΣΠΑ αυτή τη φορά, την κατασκευή του έργου-σημαία, του δρόμου Μεσσήνη - Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη. Στον μακροσκελή αυτό μονόλογο δεν περιέλαβε ίχνος αυτοκριτικής, για το ΕΣΠΑ που χάθηκε και στη Μεσσηνία δεν παραδόθηκε ούτε ένα χιλιόμετρο νέου δρόμου από την Περιφέρεια. Επέκρινε μόνο τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έλεγαν... μεγάλα λόγια και έκαναν πολύ λίγα έργα, και παρέδωσαν το 2011 ένα άθλιο εσωτερικό οδικό δίκτυο στη Μεσσηνία, όπως ανέφερε η ίδια.

Η κ. Νικολάκου, αφού είπε ότι «η Μεσσηνία συνεχίζει να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου», έκανε λόγο για 11 σημαντικές μελέτες για έργα στρατηγικής σημασίας, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αγγίζουν τα 20 εκ. ευρώ. Υποστήριξε ότι τα χρήματα υπάρχουν, είναι σε ΣΑΕ και έχει και την υπογραφή του νέου υπουργού, του κ. Σταθάκη.

Για τις μελέτες των 4 δρόμων της Μεσσηνίας, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, ανέφερε ότι πρόκειται για: Το δρόμο της  Μάνης με 2,5 εκ. ευρώ. Το δρόμο Καλαμάκι - Κορώνη με 760.000 ευρώ. Το Πύλος - Ρωμανού με 1,6 εκ. Και τέλος, το Ασπρόχωμα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος με 1,3 εκ. ευρώ. Για το τελευταίο αυτό έργο είπε ότι αφορά τη γέφυρα στον Πάμισο και διαπλατύνσεις οδικής ασφάλειας από Μεσσήνη έως Ριζόμυλο. Σχολίασε μάλιστα ότι «δεν αντιμάχεται τον μεγάλο στόχο, το παμμεσσηνιακό αίτημα για τον νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Είναι δύο ξεχωριστά θέματα» και είπε πως ο νέος δρόμος δε θα γίνει με μαγικό ραβδάκι. Υποστήριξε ακόμα πως «η Μεσσηνία δεν αλλάζει σελίδα αν δε γίνει ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος και δε φτάσει έως Πύλο - Μεθώνη και Κορώνη».

Η κ. Νικολάκου εξήγγειλε ξανά το δρόμο Μεσσήνη - Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη (ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλη το Σεπτέμβριο του 2013 είχε εξαγγείλει στο ΕΣΠΑ το Μεσσήνη - Εύα), με προϋπολογισμό πάνω από 30 εκ. ευρώ. Επανέλαβε δε τον χαρακτηρισμό έργο-σημαία, αναφέροντας ότι θα είναι από τα πρώτα που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ. Αλλα έργα που ανέφερε είναι το Ραυτόπουλο - Μουριατάδα με 14 εκ. ευρώ, η παράκαμψη Μηλιώτη με 10 εκ. ευρώ, το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης και το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Δ.Ε. Αίπειας.

Χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας δυναμικό πρόγραμμα και υποστήριξε πως θα κλείσει στις 31-12-2015, αναφέροντας πως «δε στηριζόμαστε στην παράταση, γιατί έτσι θα πάρει χρήματα από το νέο πρόγραμμα».

Για το πακέτο Γιούνκερ, επιχείρησε να αφήσει αιχμή κατά του δημάρχου Καλαμάτας, λέγοντας ότι  «βλέπω πολλούς που προσπαθούν να το εντάξουν προεκλογικά». Είπε, ότι «είναι αναπτυξιακό σχέδιο, κυρίως για ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων», αλλά έκανε λόγο για 9 έργα υποδομών και ισχυρίστηκε πως «το ενδομεσσηνιακό οδικό δίκτυο θα μπορούσε να ενταχθεί».

Τέλος, επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ) που δε στήριξε το Ταμείο Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας.

Γ.Σ.


NEWSLETTER