Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 13:52

Σιγή ιχθύος για τα σκουπίδια από υπουργείο και Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σιγή ιχθύος για τα σκουπίδια από υπουργείο και Περιφέρεια Πελοποννήσου

Κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα για την τύχη του διαγωνισμού ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αφορά τη διαχείριση των σκουπιδιών.

 Σήμερα ή αύριο λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις σε καθοριστικά ερωτήματα και το Ελεγκτικό να κρίνει τη νομιμότητα της σύμβασης της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ.

Ειδικότερα, όπως επιβεβαιώνει σε χθεσινό της ρεπορτάζ η "Καθημερινή" (του Γιώργου Λιάλιου), στις 16 Σεπτεμβρίου, το Ε’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζήτησε μέσα σε 15 ημέρες, να δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις, που θα έπρεπε να είχαν δοθεί από το προηγούμενο διάστημα, αλλά υπουργείο και Περιφέρεια δεν το έκαναν. Συγκεκριμένα, ζητεί:

- Από το υπουργείο Περιβάλλοντος: «Κατά πόσο το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) το αναθεωρημένο ή υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Σχέδιο (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Πελοποννήσου επηρεάζουν το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της ελεγχόμενης σύμβασης και ειδικότερα εάν ο σχεδιασμός του έργου συνάδει με την προδιαγραφόμενη πολιτική, τις εξαγγελίες και τη στοχοθεσία του νέου ΕΣΔΑ και του αναθεωρημένου ή υπό αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ, καθώς και εάν υπό τα νέα αυτά δεδομένα, η ελεγχόμενη σύμβαση συνεχίζει να προκρίνεται ως συμφέρουσα για την Περιφέρεια, χωρίς να ενδέχεται να διαταραχθεί η οικονομική ισορροπία της από την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου».

- Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου: Να υποβάλλει το αναθεωρημένο (σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ) περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ), μαζί με τις γνωμοδοτήσεις που προηγούνται της έγκρισής του, καθώς και αναλυτική καταγραφή των σημείων διαφοροποίησής του έναντι του προγενέστερου, που ίσχυε από το 2010». Ακόμα, από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, «αν η έγκριση του νέου αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ συνιστά προϋπόθεση χρηματοδότησής του».

- Από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ: Συμπληρωματικές διευκρινίσεις που αφορούν αποκλειστικά το έργο και κυρίως την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να αναφέρουμε ότι σε απαντητικό της έγγραφο η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει υποστηρίξει πως «το έργο ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις στρατηγικές που αναπτύσσονται στο νέο ΕΣΔΑ, υπερκαλύπτει τους στόχους του και ως εκ τούτου ουδεμία τροποποίηση ή προσαρμογή του απαιτείται». Οσον αφορά το ζήτημα αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ από την Περιφέρεια καταγράφεται ότι «σε πλείστα όσα σημεία του ανωτέρου απαντητικού εγγράφου διαλαμβάνεται αορίστως ότι αυτό τελεί υπό αναθεώρηση».

Γ.Σ.