Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015 16:45

Πατσαρίνος και Αλευράς κατά Τατούλη για ΣΔΙΤ με ΤΕΡΝΑ και ζητούν από την διυπουργική να την ακυρώσει

Πατσαρίνος και Αλευράς κατά Τατούλη για ΣΔΙΤ με ΤΕΡΝΑ και ζητούν από την διυπουργική να την ακυρώσει

Την αντίδρασή τους στη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των σκουπιδιών σημείωσαν οι Νίκος Πατσαρίνος και Παναγιώτης Αλευράς, επικεφαλής παρατάξεων των μειοψηφιών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Και κάλεσαν τη Συντονιστική Διυπουργική Επιτροπή Μεγάλων Εργων που συνέρχεται σήμερα, να μη κάνει δεκτή τη συγκεκριμένη ΣΔΙΤ, τονίζοντας το μεγάλο κόστος και την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Οι αντιδράσεις τους εκφράστηκαν: Στην "πανηγυρική" συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που εξουσιοδότησε κατά πλειοψηφία τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να υπογράψει τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ, την ανάδοχο εταιρεία. Σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη και σε δηλώσεις τους σε περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.

Οι Ν. Πατσαρίνος και Π. Αλευράς αναγνώρισαν ότι «οι ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των σκουπιδιών (4 για διάφορες περιοχές της χώρας) έχουν μπει στα προαπαιτούμενα, μετά από απαίτηση των δανειστών. Ομως στη συζήτηση με τους δανειστές, φαίνεται να συμφωνήθηκε πως η ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου δε συνάδει με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τον ΕΣΔΑ και είναι πολύ πιθανό να τεθεί εκτός προαπαιτούμενων με τη συναίνεση των δανειστών».

Παρατήρησαν ότι «με βάση τη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αμφίβολο αν είναι εξασφαλισμένα τα 66 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΕΣΠΑ, τα 2 εκ. από τα οποία προορίζονται για την αγορά γης».

Για τους λόγους της έντονης διαφωνίας τους σημείωσαν ότι: 1) Για τους 150.000 τόνους σκουπιδιών που είναι η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, η τιμή της είναι 80,5 ευρώ ο τόνος χωρίς ΦΠΑ και χωρίς τη μεταφορά. Από τους 150.000 έως τους 200.000 τόνους πέφτει στα 35 ευρώ τον τόνο. Για το Δήμο Καλαμάτας υπολογίζεται ότι η τιμή είναι 99 ευρώ με το ΦΠΑ και με τη μεταφορά φθάνει τα 105 ευρώ τον τόνο. 2) Το υπόλειμμα από την επεξεργασία υπολογίζεται στο 45%. 3) Στο ΧΥΤΥ ο κάθε δήμος που δε μετέχει στη διαχείριση και θα πηγαίνει εκεί υπόλειμμα, θα πληρώνει 60 ευρώ τον τόνο. 4) Ο ΦοΔΣΑ θα αποφασίσει πόσα σκουπίδια θα κληθεί να παραδίδει ο κάθε δήμος για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, για την οποία θα πληρώνει χωρίς να την παραδίδει. 5) Δεν έχει αναθεωρηθεί ο ΠΕΣΔΑ με βάση το νέο ΕΣΔΑ και Δήμοι προχωρούν σε τοπικά σχέδια διαχείρισης. 6) Τα 28 χρόνια διαχείρισης που αντιμετωπίζονται στατικά και δε μειώνεται η ποσότητα των σκουπιδιών με την πάροδο, όπως στοχεύει η Ε.Ε. 7) Χάνεται ο δημόσιος έλεγχος, ο ανεξάρτητος ελεγκτής θα πληρώνεται από την εταιρεία. 8) Υπάρχει ανισοβαρής χωροταξική κατανομή των μονάδων (Κορινθία και Αργολίδα μεταφέρουν τα σκουπίδια τους κάτω από την Τρίπολη). 9) Γίνεται επεξεργασία σύμμεικτων, δεν υπάρχει ενίσχυση της ανακύκλωσης. Το κομπόστ από την επεξεργασία δεν είναι καθαρό και δε θα αξιοποιείται για αγροτικές καλλιέργειες. 10) Υπάρχει αφερεγγυότητα της Περιφέρειας που είναι κύριος του έργου για 28 χρόνια και η οποία μόλις την περασμένη Πέμπτη ενημέρωσε - παρέδωσε τις 500 σελίδες της σύμβασης. «Και αυτή λειψή, καθώς από τα 20 παραρτήματα λείπουν τα 11», παρατήρησε ο Ν. Πατσαρίνος.

Επιπλέον, ο Π. Αλευράς στάθηκε στην επιλογή της Καλλιρρόης για τη χωροθέτηση μονάδας επεξεργασίας, «που έγινε αυθαίρετα, σε περιοχή αγροτικής παραγωγής, χωρίς αξιοκρατικά και επιστημονικά κριτήρια».

 

Γ.Σ.