Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016 19:13

Ο Τατούλης πετάει το γάντι στους δημάρχους για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από την

Τους δημάρχους προκάλεσε χθες - και εμμέσως απείλησε με πρόστιμα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Και επιτέθηκε και πάλι στην κυβέρνηση, καλώντας την μάλιστα «άμεσα και χωρίς άλλες χρονοτριβές να υπογράψει την εγγύηση του Δημοσίου ως υποχρεούται», στη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας.  

Κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τη μείζονα μειοψηφία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, ο κ. Τατούλης υποστήριξε ότι οι δημοτικές αρχές έχουν άμεση υποχρέωση να μειώσουν τα δημοτικά τέλη, με τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και στρεφόμενους στους δημάρχους που διαφωνούν με τη ΣΔΙΤ και έχουν χωματερές ή εφαρμόζουν διαδικασίες προσωρινής διαχείρισης, τους προειδοποίησε πως «στο πλαίσιο της ευθύνης και αρμοδιότητάς μας θα ελεγχθεί η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων όλων των δομών διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και των παραστατικών και της διαχείρισης του υπολείμματος». 

Ο κ. Τατούλης επιτέθηκε ξανά στην κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση διαπραγματεύεται με εταιρεία, χωρίς τη συμμετοχή του δικαιούχου του έργου, ήτοι την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τη στιγμή μάλιστα που το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει εγκρίνει τη σύμβαση και μας έχει δώσει εντολή για άμεση υπογραφή της». Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι η σύμβαση δεν μπορεί να τροποποιηθεί και αναρωτήθηκε «ποιος μπορεί να παραβιάσει τη σχετική νομολογία Ελληνική και Ευρωπαϊκή που ρητά αποκλείει την όποια τροποποίηση σύμβασης που έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο;». 

Επίσης, τάχθηκε κατά της αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ, δηλώνοντας ότι «εμείς εφαρμόζουμε τον ΠΕΣΔΑ, το μόνο νόμιμο κανόνα, τον οποίο έχουν υπογράψει όλοι οι δήμαρχοι, στον οποίο έχει ενσωματωθεί η τελευταία Ευρωπαϊκή οδηγία, και ενάντια στον οποίο κανένας ποτέ δεν υπέβαλλε ένσταση ή προσφυγή».