Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2011 21:32

Μεταφορά των αρμοδιοτήτων για το ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px Helvetica}

Το ΕΣΠΑ κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους 13 περιφερειάρχες, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Αττικής και πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Γιάννη Σγουρό.

Οπως ανακοινώθηκε, οι περιφερειάρχες έθεσαν όλα τα θέματα οικονομικής και λειτουργικής φύσης που απασχολούν τον θεσμό μετά την εφαρμογή του "Καλλικράτη", δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, που από χθες 1η Ιουλίου ανέλαβαν οι Περιφέρειες.

Ο κ. Παπανδρέου υποδεχόμενος τους περιφερειάρχες, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Είστε θεμελιωτές μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, που θέλει να φέρει την εξουσία, την Πολιτεία κοντά στον πολίτη, δίπλα στον πολίτη, για να αντιμετωπίσει πραγματικά τις καθημερινές ανάγκες και τα προβλήματα σε όλους τους τομείς. Σήμερα είστε εδώ γιατί κάνουμε μια μεγάλη πράξη μεταφοράς αρμοδιοτήτων, δείχνοντας τη βούλησή μας προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων για το ΕΣΠΑ. Και αυτό έχοντας κατά νου τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα, τις δύσκολες στιγμές για τον πολίτη, τις δύσκολες στιγμές για την οικονομία, διότι εγώ θεωρώ και θεωρούμε και ως κυβέρνηση ότι η αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και την απασχόληση».

«Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να μικρύνει η απόσταση μεταξύ υπουργείων και Περιφερειών», τόνισε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός και πρόσθεσε: «Οι Περιφέρειες πλέον έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας, χρειάζονται όμως την τεχνική υποστήριξη από πλευράς κυβέρνησης».

Νωρίτερα οι περιφερειάρχες συναντήθηκαν με τον υπουργό Εσωτερικών Χάρη Καστανίδη και τον υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο και είχαν διεξοδική συζήτηση για όλα τα θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του "Καλλικράτη" τους πρώτους έξι μήνες. Ο υπουργός, αφού κατέγραψε όλα τα προβλήματα, δεσμεύτηκε να υπάρξουν λύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα για όσα αφορούν τη λειτουργία του θεσμού και υποσχέθηκε ότι με επισκέψεις του σε κάθε Περιφέρεια θα εξεταστούν και θα δοθούν λύσεις στα θέματα που αντιμετωπίζει η καθεμιά ξεχωριστά.