Κυριακή, 03 Ιουλίου 2011 23:35

Ενδιαφερόμενος για πρόεδρος των περιφερειαρχών."Παιχνίδια" Τατούλη με ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

 

Μετακομίζει στα κεντρικά ο… πονοκέφαλος του ΠΑΣΟΚ με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, ο οποίος φέρεται διακαώς ενδιαφερόμενος για τη θέση του προέδρου της Ενωσης Περιφερειαρχών.

Σχετική ανάρτηση έγινε στο πόρταλ aftodioikisi.gr η οποία προωθήθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης από την ηλεκτρονική διεύθυνση της παράταξης του κ. Τατούλη "Νέα Πελοπόννησος". Σύμφωνα με αυτή ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου θεωρείται ως ένας εκ των επικρατέστερων διεκδικητών της προεδρίας, κάνοντας μάλιστα παιχνίδι τόσο με τη Νέα Δημοκρατία (που δεν έχει ελπίδα μόνη της να κερδίσει την προεδρία), όσο και με δυσαρεστημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν θα ήθελαν στην προεδρία τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάν. Σγουρό εφόσον αυτός θέσει υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με την ανάρτηση ο κ. Τατούλης επιχείρησε να ρίξει γέφυρες με τη Νέα Δημοκρατία αλλά δεν είχε τα αποτελέσματα που ήθελε, πλην όμως κάποιοι από τους περιφερειάρχες οι οποίοι πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουν με καλό μάτι την υποψηφιότητά του.

Οπως όλα δείχνουν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου μπαίνει σφήνα στους σχεδιασμούς των κομμάτων και ανακατεύει την τράπουλα, επιχειρώντας να επωφεληθεί από τις αντιθέσεις στο εσωτερικό τους και σκοπιμότητες αυτής της περιόδου.

Αναλυτικά στην ανάρτηση του πόρταλ aftodioikisi.gr αναφέρονται τα εξής:

"Μπορεί από σήμερα στο προσκήνιο να ξεκινά για τους περιφερειάρχες η μάχη της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων που είναι αναγκαίο να αποτελέσουν το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη (αυτό είναι, άλλωστε, και το νόημα της συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό), ωστόσο στο παρασκήνιο καλά κρατεί μια άλλη μάχη: Αυτή της προεδρίας της ΕΝ.Π.Ε. (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας).

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr για τη θέση έχουν εκφράσει ενδιαφέρον 2+2 περιφερειάρχες. Οι πρώτοι δύο είναι αυτοί που επιχειρούν με έντονο τρόπο να πλασαριστούν στην κούρσα, ενώ οι άλλοι δύο κρατούν, τουλάχιστον προς το παρόν, χαμηλά τους τόνους.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός που ασκεί καθήκοντα προεδρεύοντα λόγω του ότι είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης περιφέρειας και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι περιφερειάρχες Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Να σημειωθεί ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. θα πρέπει να προέρχεται ή να στηριχθεί από το κυβερνών κόμμα, το οποίο διαθέτει σαφή πλειοψηφία ανάμεσα στους περιφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους.

Σγουρός: Είναι λίγος...

Πρώτος στη λίστα των ενδιαφερομένων είναι ο Γιάννης Σγουρός ο οποίος κατά την έκφραση στελέχους της Ιπποκράτους «μας έχει ζαλίσει με το να επαναλαμβάνει συνεχώς το ενδιαφέρον του». Αν και ο κ. Σγουρός είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, θεωρείται ότι δεν έχει το πολιτικό ανάστημα αλλά και τις γνώσεις σε σχέση με το θεσμό της περιφέρειας ώστε να χειριστεί μία τέτοια κατεξοχήν πολιτική θέση. Μάλιστα, ως προς αυτό συνάδελφοί του στην ΕΝ.Π.Ε. επικαλούνται τη σχεδόν μόνιμη αμηχανία του αλλά και την επίκληση άγνοιας σε θέματα που τίθενται στις συνεδριάσεις της Ενωσης. Επιπλέον, τόσο στην Ιπποκράτους όσο και στην κυβέρνηση πολλά στελέχη κάνουν λόγο για «μηδενικό έργο» κατά το πρώτο εξάμηνο θητείας του στην Περιφέρεια Αττικής, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων (του μεγαλύτερου προβλήματος και ταυτόχρονα αναπτυξιακού έργου που μπορεί να πραγματοποιηθεί στην περιοχή) το οποίο αρνείται επιμελώς έστω και να αγγίξει. Πάντως, ο κ. Σγουρός δείχνει έτοιμος όχι μόνο να διεκδικήσει αλλά και να πολεμήσει για τη συγκεκριμένη θέση, γεγονός που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους δυο προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ συναδέλφους του που δεν δείχνουν και να «καίγονται». Ισως, βεβαίως, στο τέλος αυτή η επιμονή να λειτουργήσει και ως μπούμερανγκ στην υποψηφιότητά του...

Τατούλης: Αστάθμητος παράγων

Δεύτερος στη λίστα είναι ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος ναι μεν υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ αλλά ως προερχόμενος από τη ΝΔ έχει ερείσματα και στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ο οποίος συγκρούστηκε με σφοδρότητα προεκλογικά με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος κατάγεται και εκλέγεται σε τμήμα της περιφέρειάς του (Μεσσηνία) επιχείρησε να ρίξει γέφυρες με τη Ρηγίλλης. Αν και φαίνεται ότι μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει γίνει εφικτό στο βαθμό που θα ήθελε, ορισμένοι από τους πέντε περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί με τη σημαία της ΝΔ δεν θα έβλεπαν με κακό μάτι τυχόν υποψηφιότητά του. Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι ο Πέτρ. Τατούλης λόγω του απρόβλεπτου του χαρακτήρα του αλλά και των εσωκομματικών (αν)ισορροπιών του ΠΑΣΟΚ στην Πελοπόννησο έχει καταφέρει να δημιουργήσει μεγάλες αντισυσπειρώσεις ανάμεσα στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στην περιοχή προκαλώντας δυσαρέσκεια και σε κεντρικό κυβερνητικό και κομματικό επίπεδο, δεν είναι απίθανο να στηριχθεί από τμήμα του κυβερνώντος κόμματος σε επίπεδο περιφερειών, εφόσον επιχειρηθεί να επιβληθεί η «λύση Σγουρού».

Οι διακριτικοί

Στην κούρσα της προεδρίας της ΕΝ.Π.Ε. "τρέχουν" και δύο πρώην υφυπουργοί της (πρώτης) κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου που είναι επικεφαλής σε κατεξοχήν ΠΑΣΟΚικές περιφέρειες και ως εκ τούτου εκλέχθηκαν με μεγάλη ευκολία στις πρόσφατες εκλογές. Πρόκειται για τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που γνωρίζει πολύ καλά τόσο την αυτοδιοίκηση όσο και την Ε.Ε. και την υπόθεση «ευρωπαϊκά κονδύλια» (άλλωστε θήτευσε στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής) και τον προερχόμενο από την «γενέτειρα των Παπανδρέου» Αχαΐα περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα. Οπως προαναφέρθηκε και οι δύο κινούνται διακριτικά, ωστόσο βρίσκονται στη λίστα των ονομάτων που συζητούνται στην Ιπποκράτους για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΝ.Π.Ε.

Ο μεν Στ. Αρναουτάκης μεταξύ άλλων για το τεχνοκρατικό προφίλ του και την ικανότητά του σε σχέση με την εκπροσώπηση στην Ε.Ε. (ευρωπαϊκά κονδύλια δεν λαμβάνουν μόνο μεμονωμένες περιφέρειες αλλά τα δίκτυά τους όπως η ΕΝ.Π.Ε.) ο δε Απόστολος Κατσιφάρας για το σοβαρό προφίλ του και το γεγονός ότι είναι αποδεκτός όχι μόνο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ.

Να σημειωθεί ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Ιπποκράτους όπου θα συζητηθεί τόσο το θέμα της ΚΕΔΕ όσο και αυτό της ΕΝ.Π.Ε"