Πέμπτη, 05 Μαϊος 2016 08:18

Ανησυχητικές διαπιστώσεις για τις φωτιές το καλοκαίρι στη Μεσσηνία

Ανησυχητικές διαπιστώσεις για τις φωτιές το καλοκαίρι στη Μεσσηνία

Τα στατιστικά για φέτος δεν μας ευνοούν, ενώ λόγω της ξηρασίας ξεκίνησαν νωρίς φέτος οι φωτιές στη Μεσσηνία.

Αυτές οι ανησυχητικές διαπιστώσεις κι εκτιμήσεις επισημάνθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΣΟΠΠ (Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας) Μεσσηνίας, στην αίθουσα "Παναγιώτης Φωτέας" του Διοικητηρίου.

Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη ζήτησε να υπάρχει «γρήγορη ενημέρωση και καλός συντονισμός μεταξύ μας» κι ενημέρωσε πως «φέτος θα αντιμετωπίσουμε κάποια θέματα με τις μεμβράνες των δεξαμενών πυρόσβεσης, που δεν αντιμετωπίσαμε πέρυσι». Ανέφερε ότι «είμαστε σε συνεργασία με το Δασαρχείο για να βοηθήσουμε σε δρόμους που δεν υπάρχει πρόσβαση» και παρατήρησε πως «το Μάιο και τον Ιούνιο θα δοθεί προτεραιότητα σε δασικούς δρόμους και σε δρόμους πυρασφάλειας».

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας Παναγιώτης Μούτογλης ενημέρωσε ότι έχουν κάνει έλεγχο στις δεξαμενές και πως το φετινό καλοκαίρι θα βρίσκονται 3 PZL στο νομό μας, ένα ελικόπτερο βαρέος τύπου στην Ανδραβίδα και 2 PZL στην Τρίπολη. Παρατήρησε ότι οι χωματερές είναι ένα πρόβλημα κι έκανε λόγο για προβλήματα με βλάβες και ελαστικά στα αυτοκίνητα. Είπε ότι τα πυροφυλάκια δεν είναι όλα στελεχωμένα, γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού και σημείωσε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι τα καλάμια νότια στο δρόμο προς Μεσσήνη, στους δρόμους στο βάλτο. Συνήθως τις φωτιές αυτές τις βάζουν τσιγγάνοι». Ενημέρωσε, ακόμα, ότι «είναι μεγάλη η ξηρασία, έχουν ξεκινήσει από νωρίς οι φωτιές» και δήλωσε πως «έχουμε άριστη συνεργασία με εθελοντές».

Ο αστυνομικός υποδιευθυντής Ηλίας Αξιοτόπουλος ζήτησε «όταν γίνει εκκένωση, λόγω πυρκαγιάς, να έχει προβλεφθεί πού θα πάνε οι γέροντες».

Η εκπρόσωπος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ευγενία Λαμπροπούλου παρατήρησε ότι «το πιο αποτελεσματικό είναι οι καθαρισμοί γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους» και ζήτησε προστασία κυρίως στα Κάστρα Πύλου, Μεθώνης και Κορώνης, στο Ανάκτορο του Νέστορα και στην Αρχαία Μεσσήνη.

Ο διευθυντής Δασών Γιώργος Σωτηρόπουλος σημείωσε ότι «τα στατιστικά για φέτος δεν μας ευνοούν». Μίλησε για πρόβλημα σε 3 σημεία αντιπυρικών δρόμων στον Ταΰγετο, λόγω κατολισθήσεων και παρατήρησε πως «είναι πρόβλημα η εξεύρεση εργολάβων για τον καθαρισμό δασικών δρόμων, γιατί η πληρωμή από το Πράσινο Ταμείο γίνεται τον επόμενο χρόνο». Επιβεβαίωσε το πρόβλημα της κατάπτωσης δρόμων στο Σύρριζο, που θα αντιμετωπιστεί με παραλλαγή.

Η εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρία Σωτηροπούλου ενημέρωσε ότι φέτος θα δοθούν145.000 ευρώ για τη Μεσσηνία, για την πολιτική προστασία και για τους δήμους του νομού θα είναι τα ίδια λεφτά με πέρυσι.

Ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Γιάννης Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «το πρόβλημά μας είναι οι 2 χωματερές».

Ο αντιδήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Παπαμικρουλέας ζήτησε να καθαριστεί ο δρόμος κυρίως από Καρδαμύλη έως Αγιο Νικόλαο, γιατί υπάρχει τουριστική κίνηση

Ο εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ (της ΔΕΗ) επεσήμανε ότι «οι τσιγγάνοι περνούν καλώδια μέσα από τα καλάμια για να πάρουν ρεύμα».

Η Χριστίνα Κωνστάντιου, εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας "Γαία" στη Μάνη ζήτησε συνάντηση της Περιφέρειας με εθελοντές για να εξεταστούν κάποια ειδικά προβλήματα.

Ο Παναγιώτης Λυμπέρης, εκπρόσωπος των εθελοντών από το Βασιλίτσι, δήλωσε απογοητευμένος. «Από κανέναν δεν έχουμε συμπαράσταση» είπε και ζήτησε δρόμους πρόσβασης στο Μαυροβούνι και το Τσαπί, καθώς και τη μετακίνηση δεξαμενής στη Χρυσοκελλαριά, για να μπορεί να γεμίσει και να είναι πιο αποτελεσματική.

Ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Γιώργος Σταθάς διαπίστωσε ότι «μας έφυγε πολύτιμος χρόνος πρόληψης το Μάρτιο και τον Απρίλιο».

Γ.Σ.