Δευτέρα, 30 Μαϊος 2016 09:16

Παρασκηνιακό "μαγειρείο" για 2.000 πρόσφυγες στην Πελοπόννησο

Ενα ιδιότυπο "παιχνίδι" θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων βρίσκεται σε εξέλιξη με αντικείμενο την στέγαση των προσφύγων και την αξιοποίηση των κονδυλίων που θα προκύψουν. Με διαρροές και πληροφορίες για διάφορες περιοχές κάποιοι είναι φανερό ότι προσπαθούν να πάρουν «κλίμα» αντιδράσεων αλλά και να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη.

Το εντυπωσιακό είναι ότι επίσημα κανένας δεν δηλώνει αρμόδιος ή ενημερωμένος και ο ένας δείχνει τον άλλον για το πώς προκύπτει η μια ή η άλλη πρόταση και πώς τελικά θα προκύψουν οι χώροι εγκατάστασης.

Οι χώροι που έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα για τη Μεσσηνία είναι το αεροδρόμιο της Τριόδου, κατασκήνωση στη Βελίκα και αποθήκες του ΑΣΟ στην Ανδρούσα και άλλες περιοχές του Δήμου Μεσσήνης, η κατασκήνωση της Μπιρμπίτα και διάφοροι ιδιωτικοί χώροι στην περιοχή του Ασπροχώματος και της ΒΙΠΕ Καλαμάτας καθώς και ξενοδοχείο στην περιοχή των Φιλιατρών.

Η πιθανότητα να υπάρχει ενοίκιο στη μίσθωση παλιών ιδιωτικών εγκαταστάσεων έχει δημιουργήσει ήδη προβλήματα και αντιδράσεις, με χαρακτηριστικές αυτές που έχουν προκληθεί στην Αρκαδία μόλις έγινε γνωστό ότι θα γίνει στέγαση προσφύγων σε οίκημα ιδιώτη που βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Τρίπολης. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν έντονες και οδήγησαν τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, στην οποία τόνισε ότι: «Δεν θα έρθει κανένας πρόσφυγας στην Τρίπολη και την Πελοπόννησο, αν δεν συναντηθούμε πρώτα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Βίτσα». Στην ίδια συνέντευξη μίλησε για συμφωνία φιλοξενίας 2.000 προσφύγων στην Πελοπόννησο, οι οποίοι θα κατανεμηθούν αναλογικά σε όλους τους νομούς και δεν θα μείνουν όλοι στην Τρίπολη. Στα πλαίσια αυτής της αναλογικότητας προέκυψαν προφανώς και οι διαρροές για περιοχές της Μεσσηνίας.

Οι δήμαρχοι στη Μεσσηνία δηλώνουν πάντως ότι δεν γνωρίζουν τίποτα και δεν τους έχει ζητηθεί καμία πληροφορία, δείχνοντας έμμεσα προς την πλευρά της Περιφέρειας. Ο Τατούλης, από τη μια μεριά, δηλώνει ότι στην όλη διαχείριση της εγκατάστασης των προσφύγων η Περιφέρεια δεν έχει καμιά εμπλοκή σε κανένα ως τώρα στάδιο και, από την άλλη, θέτει προϋποθέσεις, με κύρια τη μη συμμετοχή ΜΚΟ στην διαχείριση αλλά αναμένει και στην τήρηση των συμφωνηθέντων με το Βίτσα! Μέσα σε αυτό το κλίμα, τού «κανείς δεν ξέρει, δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα», το μόνο βέβαιο είναι ότι κάποιοι κάτι μαγειρεύουν στο παρασκήνιο και αυτό κανείς ακόμα δεν μπορεί να προσδιορίσει τι ακριβώς είναι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το κλίμα που δημιουργούν οι μυστικές συνεννοήσεις, οι επιλεκτικές διαρροές και οι διευθετήσεις παρασκηνίου μόνο θετικό αντίκτυπο δεν έχουν στην τοπική κοινωνία και, τελικά, στην αντιμετώπιση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος, όπως το προσφυγικό.