Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011 21:03

Από Περιφέρεια η αποκατάσταση της χωματερής στα Γιαννιτσάνικα

Από Περιφέρεια η αποκατάσταση της χωματερής στα Γιαννιτσάνικα

Μέσω της εργολαβίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αποκατάσταση 13 συνολικά ΧΑΔΑ στην περιοχή θα γίνει μάλλον και η αποκατάσταση της χωματερής στα Γιαννιτσάνικα. Μετά την παραλίγο εμπλοκή της χρηματοδότησης, στο Δήμο Καλαμάτας επέλεξαν τη συγκεκριμένη λύση υπό το φόβο μήπως πάνε για τα πολλά και... χάσουν και τα λίγα.
Οπως είχαμε γράψει και την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις προσπάθειες του Δήμου Καλαμάτας να εντάξει την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Γιαννιτσάνικων σε πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος με βάση τη μελέτη του ΦΟΔΣΑ που έκανε λόγο για 2 εκατ. ευρώ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκήρυξε διαγωνισμό, τον οποίο προσυπέγραψε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την αποκατάσταση 13 χωματερών με 500.000 ευρώ περίπου - εκ των οποίων τα 400.000 ευρώ προορίζονται για τα Γιαννιτσάνικα. Η εξέλιξη αυτή ήταν πιθανό να μπλοκάρει τις χρηματοδοτήσεις, και στο Δήμο Καλαμάτας έπρεπε να είναι προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Επειτα από χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί η λύση μέσω υπουργείου και να επιλεγεί η... περιφερειακή λύση, ως πιο σίγουρη, όχι τόσο σε επιστημονικό όσο σε οικονομικό επίπεδο.
Σύμφωνα με το πλάνο της συγκεκριμένης μελέτης, στη χωματερή των Γιαννιτσάνικων θα γίνουν εργασίες διαχείρισης των στραγγιδιών - που “δεν περιέχουν αποδεδειγμένα βιοαέριο”, σύμφωνα με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα- είτε μέσω δεξαμενών είτε μέσω μεταφοράς τους στον βιολογικό καθαρισμό με σωλήνα από την οδό Λακωνικής. Παράλληλα θα υδροδοτηθεί η περιοχή με σκοπό να διευκολυνθούν οι εργασίες αποκατάστασης, αλλά και ορισμένες παρακείμενες οικίες, ενώ ο χώρος θα περιφραχτεί.
Μετά τις εργασίες αποκατάστασης -οι οποίες σύμφωνα με τη δημοτική αρχή  αναμένεται να ξεκινήσουν προσεχώς- ο χώρος θα παραχωρηθεί προς χρήση σε συλλόγους μηχανοκίνητου αθλητισμού και ορεινής ποδηλασίας. Για το σκοπό αυτό σύντομα θα ξεκινήσουν επαφές για τη διευθέτηση λεπτομερειών, όσον αφορά τη διαμόρφωση του χώρου.