Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2016 08:45

Προς υπογραφή η σύμβαση με ΤΕΡΝΑ για τα σκουπίδια

Προς υπογραφή η σύμβαση με ΤΕΡΝΑ για τα σκουπίδια

Ολα δείχνουν ότι η στροφή Νίκα και η ευθυγράμμισή του με το σχέδιο Τατούλη για τη διαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί την τελευταία πράξη πριν την υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ. Ολες οι πληροφορίες και οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι πολύ σύντομα θα κλείσει η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την εταιρεία και θα πέσουν υπογραφές, προκειμένου να προχωρήσει η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

Το ποια όμως θα είναι η τελική συμφωνία και τι θα αφορά ειδικότερα είναι ζητήματα που κανένας ακόμα δεν γνωρίζει. Οι πληροφορίες και οι διαρροές είναι πολλές, αλλά δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί κρίσιμα ζητήματα. Θα υπάρχει τελικά στη Μεσσηνία εργοστάσιο επεξεργασίας ή μόνο σταθμοί μεταφόρτωσης και πού αυτοί θα τοποθετηθούν; Η μονάδα θα είναι για όλη την Πελοπόννησο μία ή περισσότερες και πού τελικώς θα χωροθετηθούν; Το τελικό κόστος ποιο θα είναι ανά τόνο; Και βέβαια πώς θα γίνει η κατανομή του ανταποδοτικού τέλους, θα το διαχειρίζονται οι δήμοι ή η Περιφέρεια; Οι διαπραγματεύσεις αφορούν βασικά αυτά τα σημεία και η κατάληξή τους και ειδικότερα η σαφής διατύπωσή τους στο χαρτί έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί όπως είναι γνωστό ο "διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Κρίσιμο τέλος παραμένει το ζήτημα της επεξεργασίας των απορριμμάτων στο διάστημα μέχρι την οριστική διαχείριση. Τα πράγματα σε πολλούς δήμους είναι οριακά και η κήρυξη περιοχών "σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης" προφανώς και δεν αποτελεί λύση. Το πώς θα γίνει η διαχείριση και η χρηματοδότηση τα επόμενα 2-3 χρόνια μέχρι να λειτουργήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση από την ΤΕΡΝΑ είναι ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα, οπότε και θα εξηγηθούν με απόλυτη σαφήνεια αυτά που τώρα φαίνονται ως υπαναχωρήσεις και κωλοτούμπες.