Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011 14:51

Παρέμβαση του Βαγγέλη Γούργαρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ΕΣΠΑ

Γράφτηκε από την

Τα κονδύλια που κατανέμονται μέσω του Ε.Σ.Π.Α. είναι χρήματα των φορολογουμένων ελλήνων και Ευρωπαίων εργαζομένων, ανήκουν στον Ελληνικό λαό, πρέπει να αποδοθούν σ’ αυτόν και όχι να τα νέμονται συγκεκριμένες ομάδες της οικονομικής ολιγαρχίας στο όνομα των επενδύσεων.
Οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ έχουν στόχο να διαμορφώνουν τέτοιες συνθήκες ώστε η οικονομική ολιγαρχία να εξασφαλίζει για μεγάλες χρονικές περιόδους υπερκέρδη. οι επενδύσεις πρέπει να είναι αποδοτικές, ανταγωνιστικές και κερδοφόρες και αυτό σημαίνει ότι η επιλογή τους δεν γίνεται με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας αλλά με βάση τον καταμερισμό που γίνεται στα πλαίσια των ανταγωνιστικών σχέσεων, όπως διαμορφώνονται στην Ε.Ε., αλλά και της Ε.Ε. με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Για παράδειγμα καλές θεωρούνται οι επενδύσεις για την κατασκευή δρόμων, αεροδρομίων, ανεμογεννητριών, που θα παραδοθούν για εκμετάλλευση σε ιδιώτες, και δεν προτιμώνται επενδύσεις που θα στηρίξουν την αγροτική παραγωγή, την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, την αντιπυρική - αντιπλημμυρική προστασία, την αντισεισμική θωράκιση.
Βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση των πόρων του ΕΣΠΑ είναι ότι το έργο συμβαδίζει με τις κοινοτικές στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για την συνοχή και προσδιορίζει το σύνδεσμο μεταξύ των κοινοτικών προτεραιοτήτων και του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Άρα βασική προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ είναι ότι πρέπει να κινούνται στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισσαβόνας για την βελτίωση της θέσης των Ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων στην διεθνή καπιταλιστική αγορά σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού και των ενδοϋμπεριαλιστικών αντιθέσεων, δηλαδή, στη λήψη μέτρων για χαμηλότερα μεροκάματα, για ακόμα πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης, για μείωση και κατάργηση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, για μείωση και κατάργηση συντάξεων, αύξηση έμμεσων φόρων, αυτά που βιώνουμε σήμερα και τα άλλα που ετοιμάζουν.
Είναι σαφές, ότι το ΕΣΠΑ και τα κονδύλιά του είναι ένα ακόμα εργαλείο της Ε.Ε. και της ολιγαρχίας, για να μπορεί να κερδίζει περισσότερα σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Με αυτή την έννοια λένε εν γνώσει τους ψέματα όσοι ισχυρίζονται πως το ΕΣΠΑ θα δώσει λύσεις σε λαϊκά προβλήματα, ή ότι θα σώσει την Ελλάδα από την κρίση . ακόμα και αν είχαν τέτοια στόχευση δεν θα μπορούσαν, αφού  για την εννιαετία  2007-2015 τα συνολικά κονδύλια ανέρχονται σε 24 δις ευρώ, όταν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους μόνο για το 2011 το κράτος πρέπει να καταβάλει στους πιστωτές του για τόκους και χρεολύσια 44 δις ευρώ.
Η αλήθεια είναι ότι το ΕΣΠΑ όπως και τα προηγούμενα ανάλογα προγράμματα, στα 30 χρόνια που η χώρα μας είναι στη λυκοσυμμαχία της ΕΟΚ-Ε.Ε. έρχεται να συμβάλει σε μια ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Ουσιαστικά αυτά τα συμφέροντα στηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου  ΝΔ – ΛΑΟΣ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κ.λ.π. που κατηγορούν την κυβέρνηση για αδυναμία στην απορρόφηση των κονδυλίων, για γραφειοκρατία και λανθασμένους χειρισμούς στην αξιοποίηση των κονδυλίων.
Όλοι, μαζί με την κυβέρνηση αγωνίζονται και αγωνιούν να πάνε τα λεφτά γρήγορα και σίγουρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες και δεν λένε κουβέντα για τον ταξικό προσανατολισμό των Κ.Π.Σ., όλοι οι ευρωλάγνοι όσο και αν προσπαθούν να διαφοροποιηθούν, αθωώνουν από κοινού την αντιλαϊκή ευρωενωσιακή πολιτική.
Κανένα κοινοτικό πρόγραμμα δεν απετέλεσε δύναμη ανάπτυξης, πολύ περισσότερο κινητήρια δύναμη ανάπτυξης. Βεβαίως υπήρξε ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια και το πρώτο και βασικό ερώτημα είναι:
Ποιος κερδίζει από αυτήν την ανάπτυξη;
Ποιος χάνει και ποιος πληρώνει;
Και η πράξη επιβεβαιώνει ότι αυτοί  που κερδίζουν και αυτοί που χάνουν είναι πάντα οι ίδιοι. Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα πάντα χάνουν από αυτή την ανάπτυξη και κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο, αυτή είναι η αλήθεια.
Η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, δεν πρέπει να περιμένουν βελτίωση της θέσης τους από τους στόχους και τις επιδιώξεις του ΕΣΠΑ.
Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για την επίλυση των προβλημάτων που μπορούν να ανακουφίσουν την λαϊκή οικογένεια.
Στις προτεραιότητές μας θα είναι έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας, λαϊκής κατοικίας, δημόσια σχολεία, νοσοκομεία, έργα αγροτικής ανάπτυξης, στήριξης της κτηνοτροφίας, της αλιείας, ταμιευτήρες νερού, έργα για ύδρευση και άρδευση.
Θα πούμε στο λαό της περιοχής την αλήθεια για το ΕΣΠΑ και θα συμβάλλουμε μα όλες μας τις δυνάμεις στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης αντιλαϊκής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση, η Ε.Ε., η τρόικα, το κεφάλαιο.
Θα εντείνουμε την πάλη μας μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα και τις αγωνιστικές λαϊκές συσπειρώσεις για την συγκρότηση του λαϊκού μετώπου που θ΄αγωνίζεται για την λαϊκή εξουσία.
Οι λαϊκές ανάγκες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όσο λειτουργούν οι νόμοι του καπιταλιστικού κέρδους που υπηρετεί κα το ΕΣΠΑ.

Τρίπολη 22/08/2011
Από τη Λαϊκή Συσπείρωση






NEWSLETTER