Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016 17:33

Επιφυλακτική η αντιπολίτευση για το ανοιχτό θέατρο Καλαμάτας 

Επιφυλακτική η αντιπολίτευση για το ανοιχτό θέατρο Καλαμάτας 

Με πολλές επιφυλάξεις αντιμετώπισαν οι εκπρόσωποι των μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, χθες το μεσημέρι, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την πρόθεση της δημοτικής αρχής να κατασκευάσει ανοιχτό θέατρο 2.000 θέσεων στην ανατολική όχθη του Νέδοντα, λίγα μέτρα βορειότερα από τη γέφυρα της οδού Σπάρτης.

Οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν από το σύνολο των μειοψηφιών, αφορούσαν τόσο τη χωροθέτηση του ανοιχτού θεάτρου, όσο και την επάρκεια των μελετών που συνοδεύουν τον φάκελο του έργου, ο οποίος πρέπει μέχρι αύριο Παρασκευή να υποβληθεί προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ -από το οποίο ο Δήμος Καλαμάτας διεκδικεί 998.000 ευρώ.

Η εισήγηση της Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο έγινε κατά πλειοψηφία, καθώς ο Μανώλης Μάκαρης δήλωσε παρών, ο Γιάννης Χριστόπουλος λευκό, ενώ ο Μιχάλης Αντωνόπουλος καταψήφισε, επιφυλασσόμενοι και οι τρεις να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη συζήτηση του θέματος.

Οι εκπρόσωποι των τριών μειοψηφιών επέκριναν τη δημοτική αρχή ότι -για μία ακόμα φορά- η εισήγηση του συγκεκριμένου θέματος δεν ήταν στον φάκελο, παρά μόνο ελάχιστες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής χθες το μεσημέρι. Μάλιστα ο Μ. Μάκαρης ζήτησε την αναβολή της συζήτησης, προκειμένου να ενημερωθούν στοιχειωδώς οι μειοψηφίες, όμως το αίτημά του απορρίφθηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας.

Εξηγώντας ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης, υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή «έτρεξε» τις διαδικασίες εκπόνησης της σχετικής μελέτης από το Μάιο, όταν δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση για ένταξη έργων, προκειμένου, όπως εξήγησε, να προλάβει τις προθεσμίες.

«ΑΤΥΧΗΣ» ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ

Οι τρεις εκπρόσωποι των μειοψηφιών, εξ άλλου, διατύπωσαν την άποψη ότι η χωροθέτηση είναι ατυχής, δεδομένου -όπως υποστήριξαν- ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ακατάλληλη, γιατί είναι πολύ κοντά στην Αρτέμιδος, η οποία ως κύρια είσοδος στην πόλη από τον περιφερειακό, αναμένεται να έχει πολύ θόρυβο από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, κάτι που απαιτεί, σύμφωνα με τον Μ. Μάκαρη, την εκπόνηση κυκλοφοριακής, αλλά και ακουστικής μελέτης. Παράλληλα επισήμανε ότι προβλέπεται η κοπή σημαντικού μέρους των δέντρων που υπάρχουν τώρα στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο Μ. Αντωνόπουλος στο γεγονός ότι το θέατρο χωροθετείται υπερβολικά κοντά στην όχθη του Νέδοντα, αναρωτώμενος αν έχει γίνει υδραυλική μελέτη, ενώ την ίδια στιγμή αντιπαρέβαλε την απόσταση που έχουν τα βάθρα της γέφυρας του περιφερειακού από την κοίτη του ποταμού, σημειώνοντας ότι η υδραυλική μελέτη για το έργο αυτό του «Μορέα» δείχνει πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται έργα που γειτνιάζουν με ποταμούς και χειμάρρους.

Ο Γ. Χριστόπουλος, από την πλευρά του, εκτίμησε ότι χρειάζεται μεγαλύτερης χωρητικότητας θέατρο, διαφωνώντας κι αυτός με τον προτεινόμενο χώρο, καθώς -όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων- ακυρώνεται στην ουσία ο ρόλος του Νέδοντα ως ρυθμιστή του μικροκλίματος στην Καλαμάτα.

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Ανταπαντώντας, ο Ανδρ. Καραγιάννης άφησε να εννοηθεί ότι ο δήμος δεν έχει γνώση της υδραυλικής μελέτης που εφαρμόστηκε στη γέφυρα του Νέδοντα, ενώ όσον αφορά τις υπόλοιπες μελέτες δήλωσε ότι τις ημέρες αυτές ξεκίνησε η γεωλογική μελέτη.

Ξεκαθάρισε δε ότι οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες θα εκδοθούν μετά την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου -για τον συγκεκριμένο χώρο και μόνο και όχι για το σύνολο του οικοπέδου- καθώς στο Γενικό Πολεοδομικό χαρακτηρίζεται η περιοχή «ως Χώρος Πρασίνου με χρήσεις Αστικό Πράσινο-Ελεύθεροι Χώροι».

Ο αντιδήμαρχος υποστήριξε, παράλληλα, ότι η συγκεκριμένη θέση είναι η πλέον κατάλληλη, καθώς είναι κοντά στο κέντρο της πόλης και προσφέρει δυνατότητα στάθμευσης πολλών αυτοκινήτων.

Πρόσθεσε, όμως ότι η δημοτική αρχή εξέτασε και άλλες περιοχές. Μεταξύ αυτών, ανέφερε την περιοχή του Νέδοντα στο ύψος της γέφυρας του περιφερειακού δρόμου, η οποία όμως -όπως είπε- είναι χαρακτηρισμένη ως περιβαλλοντικό πάρκο, στο οποίο δεν επιτρέπονται τέτοιες κατασκευές. Αναφέρθηκε επίσης στο Πέταλο αλλά και στην περιοχή ανατολικά της Τέντας -όπου στη μεν πρώτη υπήρχε, όπως είπε ο Α. Καραγιάννης, πρόβλημα και με την πρόσβαση αλλά και τη στάθμευση, ενώ για τη δεύτερη υπενθύμισε ότι μέρος της περιοχής ανατολικά της Τέντας έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτη για την κατασκευή κολυμβητηρίου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, εξ άλλου, η Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία και την τροποποίηση στο Ο.Τ. 1183 του Ρυμοτομικού Σχεδίου Καλαμάτας, στο οποίο χωροθετείται το ανοιχτό θέατρο.

 

Β.Γ.Μ.