Κυριακή, 01 Ιανουαρίου 2017 10:26

Υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών θα τεθεί η διοργάνωση του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη. Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε χθες στη Μεσσήνη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, αποδεχόμενος σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, σε ευρεία συνάντηση στο Δημαρχείο της πόλης, παρουσία αντιδημάρχων κι άλλων αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών του δήμου. 

Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος, όπως ενημέρωσε ο ίδιος, αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκέντρωσης, τυποποίησης και προώθησης του μεσσηνιακού ελαιόλαδου στις διεθνείς αγορές. 

Ο Μεσσήνιος στην καταγωγή υπουργός, σχετικά με το νεανικό φεστιβάλ είπε πως «αποδέχθηκα τη συγκεκριμένη πρόταση, γιατί είναι απολύτως συμβατή με αυτά που θέλουμε να κάνουμε κι εμείς» - και διευκρίνισε: «Να τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών η ετήσια εκδήλωση για το Αρχαίο Δράμα που γίνεται στην Αρχαία Μεσσήνη».

Για το θέμα της προώθησης του μεσσηνιακού ελαιόλαδου στις διεθνείς αγορές, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μετέφερε στη σύσκεψη προβληματισμό «για το πώς θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε την παραγωγή του ελαιολάδου μας«, σημειώνοντας: «Στις επαφές που έχω στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας σε πολλές χώρες, όπου υπάρχουν μεγάλες αγορές, μου τέθηκε το ζήτημα για το λάδι μας, φτάνει να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την τυποποίησή του και μεγάλες ποσότητες». Δήλωσε ότι «αυτό προϋποθέτει την επανενεργοποίηση των αγροτικών συνεταιρισμών στη δική μας λογική. Υπάρχει και μια άλλη λογική, γιατί θυμόσαστε τις προτάσεις να υπάρχουν 2 - 3 ελαιοτριβεία μόνο σε όλη την Ελλάδα. Κάτι που είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο, κυρίως γιατί υπάρχει ανάμνηση από την κακή εμπειρία των συνεταιρισμών».

Ο υπουργός πληροφόρησε πως «καταλήξαμε σαν πρώτο μέτρο να γίνει μια συγκέντρωση γι’ αυτό θέμα, ώστε να βρούμε πρακτικές μεθόδους για να το καταφέρουμε». Και πρόσθεσε: «Να πάψει να ισχύει αυτή η δυσφημισμένη εικόνα στο μυαλό του μέσου αγρότη από την πορεία που είχαν οι συνεταιρισμοί τις προηγούμενες δεκαετίες».

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι μεταξύ άλλων του τέθηκαν αιτήματα για το δάκο, για τα αναγκαία μέτρα στήριξης και προστασίας των παραγωγών, καθώς και για την κήρυξη κτηρίων ως διατηρητέων.

Στο ερώτημά μας αν τέθηκε και το θέμα του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ο υπουργός απάντησε πως «αυτά τα πράγματα έχουμε πει ότι θα γίνουν. Δεν τέθηκαν καν, γιατί θεωρήθηκε δεδομένο».

Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης ευχαρίστησε τον υπουργό για την επίσκεψή του στο Δημαρχείο της Μεσσήνης και για την πραγματοποίηση της σύσκεψης, και κυρίως γιατί, όπως επεσήμανε, «βλέπει με κατανόηση αυτά που του θέτουμε και πάντα βοηθάει». Ο δήμαρχος σημείωσε ότι «είμαστε ευχαριστημένοι από την κυβέρνηση, καθώς ό,τι έχουμε ζητήσει μας το έχει ικανοποιήσει».

Γ.Σ.