Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 21:35

Απόφαση για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στον Αγιο Ανδρέα υπέγραψε ο Αν. Λοβέρδος

Απόφαση για τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στον Αγιο Ανδρέα υπέγραψε ο Αν. Λοβέρδος

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Αίπειας μετά την υπογραφή, χθες, από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, έγκρισης της σκοπιμότητας δημιουργίας της εν λόγω υποδομής στον Αγιο Ανδρέα, με προϋπολογισμό μελέτης που ανέρχεται σε 1,1 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες το τεχνικό δελτίο θα υποβληθεί στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου το έργο να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Η δημιουργία Κέντρου Υγείας στην πιο πάνω περιοχή αποτελεί την ευόδωση ενός διαχρονικού αιτήματος των κατοίκων των πρώην Δήμων Αίπειας, Πεταλιδίου και Κορώνης και γενικότερα της Νοτιοανατολικής  Μεσσηνίας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσεται στην απόφαση, η κατασκευή και λειτουργία του Κ.Υ. Αίπειας «κρίνεται ουσιαστική και επιβεβλημένη, δεδομένου ότι αν κάποιος από την περιοχή αυτή χρειαστεί να διακομιστεί στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας θα πρέπει να καλύψει μια απόσταση περί τα 60 χιλιόμετρα». Επιπλέον παράγοντα αποτελεί και η αυξημένη τουριστική κίνηση στη συγκεκριμένη περιοχή κάθε καλοκαίρι.
Το Κέντρο Υγείας Αίπειας προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στον Αγιο Ανδρέα και συγκεκριμένα στο χώρο όπου βρίσκονται οι παλιές αποθήκες του ΑΣΟ. Φορέας υλοποίησης, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, έχει οριστεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η δαπάνη του θα προέλθει από πόρους του ΕΣΠΑ.
Ικανοποίηση για την ευόδωση της προσπάθειας που είχε αναλάβει η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας εξέφρασε από την πλευρά του ο ο διοικητής του Γιώργος Μπέζος:
«Η απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου έρχεται να δικαιώσει ένα χρόνιο και δικαιολογημένο αίτημα των κατοίκων αυτής της περιοχής. Από την πλευρά  μου νιώθω απόλυτα ικανοποιημένος, διότι οι κόποι και οι προσπάθειες που καταβάλαμε τους τελευταίους 15 μήνες έπιασαν τελικά τόπο. Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου έθεσε τον παραπάνω στόχο -την κατασκευή αυτού του Κέντρου Υγείας- στις άμεσες προτεραιότητές του. Η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη».
Καταλήγοντας ο Γ. Μπέζος εξέφρασε παράλληλα ευχαριστίες σε όλους όσοι εργάστηκαν για την ευόδωση του εν λόγω έργου, από τους τοπικούς φορείς μέχρι και τον υπουργό Υγείας.
Ικανοποιημένη δήλωσε και η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου σε γραπτή της ανακοίνωση. «Η παραπάνω εξέλιξη έχει να κάνει με το γεγονός ότι σύντομα θα καλυφθεί γεωγραφικά με αυτόν τον τρόπο ένα μεγάλο κενό στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Μεσσηνία», σημειώνει και συνεχίζει:
«Το έργο αυτό, μετά και από δικές μου ενέργειες και παρεμβάσεις σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παίρνει το δρόμο του και το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει με τις υπόλοιπες εκκρεμότητες έργων στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα, α) την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων που λειτουργεί με έναν ιατρό, ενώ εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς το χρόνο και σε διοικητικό επίπεδο δεν διαθέτει προσωπικό, β) την προώθηση των ζητημάτων των Περιφερειακών Ιατρείων Αριος, Βλαχόπουλου, Μεθώνης και Πεταλιδίου για τα οποία έχουν εκδοθεί οι οικοδομικές άδειες και είναι στη φάση υποβολής φακέλου για ένταξη στο ΕΣΠΑ, και γ) τις βελτιώσεις κτηριακών και μηχανολογικών υποδομών στα Κ.Υ. Αγίου Νικολάου και Πύλου».
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε:
«Ειδικά στις σημερινές συνθήκες έντονης δημοσιονομικής στενότητας, η απόφαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία. Ικανοποιεί, επιτέλους, ένα  χρόνιο και σημαντικό αίτημα των κατοίκων της νοτιοανατολικής Μεσσηνίας, με το οποίο είχα και προσωπικά ασχοληθεί, με παρεμβάσεις μου εντός και εκτός Βουλής, σε συνεργασία και με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας, η οποία το έθεσε εγκαίρως στις προτεραιότητές της και με σωστή προετοιμασία συνέβαλε ουσιαστικά στην ικανοποίησή  του».
Τέλος, ο τέως δήμαρχος Αίπειας Νίκος Αναστασόπουλος -και νυν δημοτικός σύμβουλος Μεσσήνης με τη μείζονα μειοψηφία- επισήμανε:
«Ο αγώνας από το 2002 για τη δημιουργία του Κέντρου Υγείας Αίπειας παίρνει σάρκα και οστά. Το Κέντρο είναι απαραίτητο και σημαντικό για τη Νοτιοανατολική Πυλία και αποτελούσε χρόνιο αίτημα των κατοίκων των τέως Δήμων Κορώνης και Αίπειας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν για να γίνει το Κέντρο Υγείας στον Αγιο Ανδρέα: το διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργο Μπέζο, τον πρώην υπουργό Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, το βουλευτή -πρώην υπουργό- Γιάννη Λαμπρόπουλο και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο».