Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017 13:02

Concordia: Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κορυφής (Αθήνα 6-7 Ιουνίου 2017)

 

Του Χρίστου Παναγόπουλου

Πρέσβη ε.τ.

Στις προηγμένες δυτικές χώρες ξεκίνησαν πριν από δεκαετίες, και σταδιακά κυριάρχησαν στο δημόσιο διάλογο, μη κυβερνητικές οργανώσεις με στόχο την ανάδειξη αλλά και προβολή λύσεων σε ζητήματα που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες, πέρα από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του κρατικού τομέα. Ο τελευταίος άλλωστε από μόνος του σπάνια είναι σε θέση να προάγει νέες ιδέες και ακόμη λιγότερο να εφαρμόζει καινοτόμες πολιτικές, επειδή από τη φύση του ειδικεύεται στην αναπαραγωγή του υπάρχοντος. Η ανάπτυξη της μορφής αυτής δεξαμενών σκέψης (think tanks) ή δημόσιου βήματος για την εξέταση σημαντικών ζητημάτων έχει πλέον καθιερωθεί διεθνώς και αποτελεί όχι μόνο την κύρια δεξαμενή ανταλλαγής ιδεών και επηρεασμού των διαμορφωτών κοινής γνώμης, αλλά και μηχανισμό λήψης αποφάσεων σε κυβερνητικό επίπεδο.

Προσωπικά είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω στην πράξη το εύρος των δυνατοτήτων που διαθέτουν οι οργανώσεις αυτές αλλά και το κόστος που συνεπάγεται ο περιορισμός πρόσβασης σε αυτές. Στο πλαίσιο αυτό η δημιουργία της Concordia, μη κερδοσκοπικού οργανισμού, πριν από λίγα χρονιά στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία δυο νέων επιτυχημένων και με διεθνή αξιοπιστία Ελλήνων επιχειρηματιών, του Γιώργου και του Νίκου Λογοθέτη, ήρθε σαν ευχάριστη έκπληξη - ενώ η καταξίωση της πρωτοβουλίας σε ανέλπιστα σύντομο διάστημα αποτέλεσε μεγάλο επίτευγμα. Πέτυχε να γίνει ένα έγκριτο και έγκυρο Forum με διεθνή ακτινοβολία που συγκέντρωνε αρχικά στη Ν. Υορκη κάθε Σεπτέμβριο, παράλληλα με την ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, κορυφαίους ηγέτες της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης. Στην πορεία εξελίχθηκε σε αξιόπιστο εργαλείο προβολής ιδεών και λύσεων σε ένα ευρύ φάσμα του δημόσιου βίου, από την πολιτική ασφαλείας και την οικονομία μέχρι τους πρόσφυγες, τα ναρκωτικά ή τον κοινωνικό αποκλεισμό και το κλίμα. Ολα αυτά με την προσωπική συμμετοχή αρχηγών κρατών, κορυφαίων επιχειρηματιών και επιστημόνων, στη βάση σύζευξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που προσφέρει μια νέα ευκαιρία ώσμωσης ιδεών και παραγωγής νέων πολιτικών, επωφελών για το κοινωνικό σύνολο.

Η τελευταία πρωτοβουλία της Concordia, να οργανώσει το πρώτο ευρωπαϊκό συνέδριο στην Αθήνα (6-7 Ιουνίου τ.έ.) έδωσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής της χώρας μας και εξέτασης των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ των κορυφαίων προσωπικοτήτων που πήραν μέρος στο συνέδριο αναφέρω ενδεικτικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τους πρ. πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Παπανδρέου, αρχηγούς ξένων κυβερνήσεων, τον π. αντιπρόεδρο των ΗΠΑ J. Biden, σταθερό φιλέλληνα, κορυφαίους επιχειρηματίες και επιστήμονες. Από την Μεσσηνία -εκτός από τον Αντώνη Σαμαρά- εκπροσωπήθηκε θεσμικά και ο Δήμος Μεσσήνης.

Από την πλειάδα ιδεών που κατατέθηκαν στο συνέδριο της Αθήνας συγκρατώ την προϋπόθεση ανάκτησης της εμπιστοσύνης: αναγκαίας προϋπόθεσης για την επίτευξη της ανάπτυξης της οικονομίας, που αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία νέας ανταγωνιστικής κοινωνίας.

Ιδιαίτερη σημασία για τη Μεσσηνία είχαν σειρά συναντήσεων που έγιναν στο περιθώριο του συνεδρίου και καταδεικνύουν το ενδιαφέρον αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την περιοχή, εφόσον ανακτηθεί η εμπιστοσύνη που έχει βάναυσα πληγεί με την ανερμάτιστη πολιτική του τελευταίου διαστήματος, η οποία στέρησε τη χώρα από το να επιτύχει την ποθούμενη ανασυγκρότηση σε ασύγκριτα καλύτερες συνθήκες προ διετίας.