Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011 15:00

"Γορτυνία Νέα Εποχή": Μνημείο πελατειακών σχέσεων και σπατάλης, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Γορτυνίας

Γράφτηκε από την






Η δημοτική παράταξη ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, κατά την χθεσινή (19.12.2011)  συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου για το τεχνικό πρόγραμμα 2012 του δήμου Γορτυνίας, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση – καταγγελία:


Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, για τη συνεχιζόμενη, εκ μέρους του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, υποβάθμιση και εκφυλισμό της ουσιαστικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Γορτυνίας. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που είναι το τεχνικό πρόγραμμα και αφορά 140 χωριά της εγκαταλειμμένης Γορτυνίας, είναι αδιανόητο, παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις, όχι μόνο από την παράταξή μας, να μας δοθεί η εισήγηση, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου και αξιολόγησης των δεδομένων και δικιάς μας ανάλογης συμβολής για το καλό της περιοχής μας, το τεχνικό πρόγραμμα, ως πίνακας και όχι ως εισήγηση – με επιμέρους αιτιολογήσεις, μας δόθηκε τέσσερις ώρες πριν από τη συνεδρίαση. Σκοπιμότητα, ανεπάρκεια, ή προχειρότητα; Μικρή σημασία έχει… Το αποτέλεσμα μετράει, το οποίο προσβάλλει και ζημιώνει τη Γορτυνία. Η ευθύνη βαραίνει στο ακέραιο το δήμαρχο που έχει την πρώτο λόγο για τη διοίκηση του  δήμου, και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, που έχει την ευθύνη της σωστής οργάνωσης και λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ επί του περιεχομένου του τεχνικού προγράμματος.

Απουσιάζει ένας υποτυπώδης απολογισμός και μια εικόνα του περσινού τεχνικού προγράμματος, που σύμφωνα, με τα δικά μας ελλιπή, αν θέλετε, στοιχεία, κατά 70% δεν υλοποιήθηκε. Στο 80% των κοινοτήτων, δεν έγινε ούτε μια παρέμβαση και τα προβλήματα, ως προτάσεις, μεταφέρονται για επίλυση στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του 2012.

Αξιολογώντας, τώρα, τις προτεραιότητες σε έργα, και τον καταμερισμό χρημάτων, είτε σε έργα, είτε σε περιοχές του δήμου Γορτυνίας, το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Κυριαρχεί η σκοπιμότητα και η πελατειακή αντίληψη. Δεν υπάρχει ίχνος αναπτυξιακής πολιτικής, ένα τεχνικό πρόγραμμα χωρίς σχέδιο, ένα τεχνικό πρόγραμμα ανερμάτιστο, ανεπαρκέστατο, ακόμη και ως προς τις ανάγκες για τη στοιχειώδη διαχείριση της καθημερινότητας στην περιοχή. Ο δήμαρχος και η πλειοψηφία, θα έπρεπε να ήταν δύο  φορές προσεκτικοί, για το πώς κανείς διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα και τον προϋπολογισμό των 4,5 εκατομμυρίων €, που προέρχεται κυρίως από πόρους από ίδια έσοδα του δήμου και τους φορολογούμενους πολίτες. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού, ακολουθεί το παλιό μοντέλο, των πλακοστρώσεων, των τσιμεντοστρώσεων  και του εξωραϊσμού, της κατάτμησης των δράσεων και της αναβίωσης του μοντέλου των απευθείας αναθέσεων των έργων. Τεχνικό πρόγραμμα αντιαναπτυξιακό, με  ανισομέρεια και πρόκληση σκοπιμοτήτων, στον  προϋπολογισμό του.

Μερικά παραδείγματα:

Από το 1 εκατ. 471.000 € που είναι ο προϋπολογισμός του τεχνικού προγράμματος, που αφορά, επί μέρους έργα σε 140 χωριά της Γορτυνίας, σε τρία χωριά, Σαρακίνι, Λυσσαρέα και Παρνασσό, διατίθεται το 11% του προϋπολογισμού  ! και μάλιστα, για έργα, που μπορεί να μας χαρίσουν μία θέση στο βιβλίο Γκίνες! 165.000 € για τη συντήρηση των τριών δημοτικών σχολείων, σε τρία χωριά, που δυστυχώς δεν έχουν μαθητές και  δεν λειτουργούν τα σχολεία τους εδώ και πολλά χρόνια. Την ίδια ώρα, για το Γυμνάσιο και το Λύκειο των Τροπαίων, που καλύπτουν τις ανάγκες της μισής Γορτυνίας, διατίθενται μόλις 20.000 €.

Η ίδια η λογική, στο άλλο μέρος του τεχνικού προγράμματος, που αφορά γενικότερες παρεμβάσεις του δήμου, προϋπολογισμού 2 εκατ. 770.000 €.

Για μια μελέτη !  βελτίωσης του δρόμου, στην περιοχή Πουρναριάς – Αμυγδαλιάς, προβλέπεται η διάθεση 250.000 €, δηλαδή το 9% του συνολικού προϋπολογισμού και μόλις 320.000 €, (160.000  για παρεμβάσεις σε όλο το οδικό δίκτυο της Γορτυνίας και άλλες 160.000 για όλο το αγροτικό δίκτυο)!

Από τα 2 εκατ. 770.000 €, το 19% (δηλαδή 500.000 €), διατίθεται για μελέτες!

Ένα τεχνικό πρόγραμμα ΤΙΠΟΤΑ! Ένα τεχνικό πρόγραμμα ΠΡΟΚΛΗΣΗ!  Η χαρά των μελετητών, των εργολάβων και κυρίως των κολλητών. 


Η Γορτυνία έχει δύο αναπτυξιακούς πυλώνες. Τον τουρισμό, για τον οποίο διαθέτει μόνο 40.000 € και μόλις 120.000 € για τη «μεγάλη μας βιομηχανία», την κτηνοτροφία !, που απασχολεί πάνω από 1000 οικογένειες.

Καλούμε το δήμαρχο και την πλειοψηφία, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ελλάδα και η εγκαταλειμμένη Γορτυνία μας, το επόμενο διάστημα, από άποψη οικονομικών συνθηκών, θα βιώσουν κατοχικό κλίμα. Πολύ θα επιστρέψουν από τις πόλεις στα χωριά μας, άνεργοι και ταλαιπωρημένοι. Δεν έχετε δικαίωμα να σπαταλάτε με αυτό τον τρόπο, το δημόσιο χρήμα της Γορτυνίας. Σας καλούμε έστω και αυτήν την ώρα να μην προχωρήσετε στην ψήφιση του τεχνικού προγράμματος, αλλά, σε μια νέα συνεδρίαση, όλοι μαζί, να εκπονήσουμε ένα σχέδιο σωτηρίας και ανακούφισης της Γορτυνίας. Όταν οι άνθρωποι θα είναι αντιμέτωποι με την ανεργία και το φάσμα της επιβίωσης δεν είναι προτεραιότητά μας οι εξωραϊσμοί και η εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων και των κολλητών. Ούτε με σφαίρες 100.000 € που προβλέπεται να διαθέσετε για τη συντήρηση των δημοτικών κτιρίων... Ξεχάστε τα περασμένα μεγαλεία ενός χρεοκοπημένου μοντέλου. Το 80% αυτών των χρημάτων πρέπει να πάει για την ανάπτυξη.

-ΟΥΤΕ ΜΙΑ κτηνοτροφική μονάδα χωρίς νερό, ρεύμα και δρόμο.
-Διάνοιξη – συντήρηση των βασικών αγροτικών δρόμων.
-Διάνοιξη των αρδευτικών καναλιών.
-Στήριξη των νέων Γορτύνιων που μένουν ή επιστρέφουν στη Γορτυνία για δουλειά.
-Στήριξη της τοπικής αγοράς και των προϊόντων μας.
-Σχέδιο τουριστικής προβολής, αντάξιο της δυναμικής που έχει η Γορτυνία ως τουριστικός προορισμός.

Εάν εμμένετε σε αυτό το ανεδαφικό – προκλητικό σχέδιο που βρίθει σκοπιμοτήτων και όχι μόνο το ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη.

Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου να είμαστε αρεστοί σε ένα αυτοδιοικητικό – πολιτικό – πελατειακό δίκτυο. Στηρίζουμε το πραγματικό επιχειρείν και όχι τους κολλητούς.

Μας ενδιαφέρει να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο μας και θα δώσουμε για αυτό όλες μας τις δυνάμεις.

Θα σταθούμε στο πλευρό της Γορτυνίας που αγωνιά, ενάντια στα βολεμένα συστήματα που φέρουν τεράστια ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας και της χώρας μας.


Για τη ΓΟΡΤΥΝΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Ο επικεφαλής Παρασκευάς Παρασκευόπουλος

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Αλβενιώτης Κώστας
Νικήτας Κανέλος
Κοσμόπουλος Κώστας
Μπαρούτσας Νεκτάριος
Πετρόπουλος Γιώργος


NEWSLETTER