Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 16:37

Για τον προϋπολογισμό του Δήμου Καλαμάτας



Είναι ένας ακόμα αντιλαϊκός προϋπολογισμός που φέρνει η Δημοτική Αρχή στο ΔΣ Καλαμάτας. Έχει άμεση σχέση με τον Κρατικό Προϋπολογισμό και ως προς την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και ως προς τις κατευθύνσεις που δίνει η συγκυβέρνηση του «Μαύρου Μετώπου» που στηρίζεται από ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ – Μπακογιάννη, για να πετύχουν το στόχο τους που είναι  σωθεί το κεφάλαιο από την καπιταλιστική κρίση. Γι’ αυτό υπάρχουν και οι σχετικές οδηγίες του Υπουργείου για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Δήμων και των Περιφερειών, στην κατεύθυνση του «Μνημονίου».
Εμείς λέμε, ότι και ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για το 2012, είναι ταξικός και αντιλαϊκός, γιατί μέσω της μείωσης της χρηματοδότησης από το κράτος, αφαιρεί έργα και υπηρεσίες που είναι αναγκαία για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών. Αυτά τα χρήματα τα ‘χουν πληρώσει οι εργαζόμενοι και τ’ άλλα λαϊκά στρώματα και με το παραπάνω, με τους άμεσους και έμμεσους φόρους και είναι υποχρεωμένο το κράτος να χρηματοδοτεί με επάρκεια την Τοπική Διοίκηση. Η νέα μείωση των ΚΑΠ είναι 23%, ενώ τα το πραγματικό ποσό που προβλέπει από τους ΚΑΠ δεν φτάνει ούτε για την μισθοδοσία του προσωπικού. Επαναλαμβάνουμε τις σοβαρές ευθύνες της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ,  ΝΔ. και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) που χάρισε τα 12 δις ευρώ λεφτά που προέρχονταν από τη τσέπη των εργαζόμενων και θα αποδίδονταν από το κράτος στους Δήμους (πάνω από 70 εκατ. ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας). Αντί να μας επιστραφούν αυτά, ο Δήμος δανείζεται και μάλιστα με τόκο από το ΤΠΔ τα ίδια τα λεφτά μας.     
Είναι ταξικός και αντιλαϊκός γιατί ενσωματώνει την μεταφορά και άλλων αρμοδιοτήτων που ήταν μέχρι σήμερα στην ευθύνη της κεντρικής διοίκησης και τώρα φορτώνονται στις λαϊκές οικογένειες. Μετά τους παιδικούς, το στάδιο, το κολυμβητήριο, την συντήρηση των σχολικών κτηρίων, έρχονται να προστεθούν εξ ολοκλήρου τα σχολικά κτήρια, η μεταφορά των μαθητών και έχουμε και συνέχεια.
Είναι ταξικός και αντιλαϊκός γιατί ενσωματώνει τη στάση πληρωμών σε δαπάνες που αφορούν την καθημερινότητα της λαϊκής οικογένειας (στα σχολεία, στους παιδικούς, στην πρόνοια, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό).
Είναι ένας προϋπολογισμός ταξικός και αντιλαϊκός γιατί ενσωματώνει το αντιλαϊκό τεχνικό πρόγραμμα που όπως καταγγείλαμε τα δίνει όλα στους εργολάβους, με μηδαμινά κονδύλια για έργα και υπηρεσίες που θα ανακούφιζαν έστω και λίγο τα λαϊκά νοικοκυριά.
Είναι ταξικός και αντιλαϊκός γιατί ενσωματώνει την βαριά φορομπηξία στις λαϊκές οικογένειες που πέρσι αύξησε περισσότερο η Δημοτική Αρχή και μάλιστα εν μέσω κρίσης.   
Είναι ταξικός και αντιλαϊκός γιατί προβλέπει μείωση αποδοχών προσωπικού, αύξηση ωραρίου, περιορισμό προσλήψεων και εργασιακές σχέσεις λάστιχο.
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καταψήφισε το προϋπολογισμό στο σύνολό του, γιατί δεν αποδεχόμαστε καμία επιβάρυνση του λαού του Δήμου Καλαμάτας για έργα και υπηρεσίες που έχει ήδη πληρώσει και που δικαιούται.
Η Δημοτική Αρχή λέει ψέματα  ότι είναι αναγκαιότητα της εποχής η σύνταξη αυτού του προϋπολογισμού. Ότι δε μπορεί να κάνει διαφορετικά. Έχει σοβαρές ευθύνες γιατί αποδέχεται και υλοποιεί κατά γράμμα την κυβερνητική πολιτική, την πολιτική της τρόικας, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αποδέχεται και υλοποιεί κατά γράμμα και τον «Καλλικράτη» και το «Μνημόνιο».
Συνυπεύθυνη είναι και η παράταξη του κ. Μπρεδήμα (ΠΑΣΟΚ) που ενώ αποδέχεται στο σύνολο της την εφαρμογή της νέας Τοπικής Διοίκησης, που είναι το μακρύ χέρι του κράτους στη κάθε τοπική κοινωνία, αλλά και το φορομπηχτικό και φοροεισπρακτικό της χαρακτήρα, σηκώνει τους τόνους της αντιπολίτευσης για μικροπολιτικά οφέλη. Την ίδια ακριβώς πολιτική εφάρμοσε και όταν αυτή ήταν στο τιμόνι του Δήμου.
Οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης του κ. Μπεχράκη (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και του κ. Φωτέα, ενώ έχουν την ίδια διαχειριστική λογική, αντιπολιτεύονται τον προϋπολογισμό και την Δημοτική Αρχή σε δευτερεύοντα και σε διαδικαστικά ζητήματα. 

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διεκδικεί :
Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών  και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Οι σημερινοί πόροι της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι εξευτελιστικοί.
Την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους και έχουν αφαιρεθεί άμεσα ή έμμεσα από το εισόδημά τους. Η συγκάλυψη και ο συμβιβασμός αποτελεί συμμετοχή  στη διαφθορά.
Φορολογία 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστική περιουσίας.
Την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
Την κατάργηση  του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση και στην υγεία.
Απαιτούμε αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονη κατάργηση του σημερινού τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και του φόρου μεταβίβασης της πρώτης κατοικίας.
Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών.
Διεκδικούμε  Έργα Υποδομής και Πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία (π.χ. λαϊκή κατοικία, σύγχρονα σχολεία, προσχολικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, δημόσια κέντρα υγείας, προστασία από πλημμύρες, κλπ). Ο σχεδιασμός, μελέτη και κατασκευή των έργων να γίνεται από ένα αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους.
Κατοχύρωση Ενέργειας – Μεταφορών – Νερού ως κοινωνικών αγαθών παρεχόμενων από το κράτος με πολύ φθηνά τιμολόγια ή δωρεάν.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ, τους φτωχούς αγρότες, την νεολαία να ξεσηκωθούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και σ’ αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης που σαπίζει. Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις, οι υποδομές, η τεχνογνωσία για καλυτέρευση του βιοτικού μας επιπέδου, για καλυτέρευση των συνθηκών ζωής μας. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να ανοίξουμε το δρόμο της Λαϊκής Συμμαχίας για την εξουσία των εργαζομένων και των συμμάχων τους.