Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 14:45

Παρέμβαση της Γιώτας Καλογεροπούλου εκ μέρους του ΚΚΕ για τον απολογισμό της Περιφέρειας

Γράφτηκε από την

Θέμα πρώτης γραμμής όλη αυτή την περίοδο είναι η κρίση, οπότε και το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με βάση αυτό.
Το ΚΚΕ με συνέπεια - συνέχεια και τεκμηριωμένα ανέδειξε έγκαιρα και προειδοποίησε το λαό μας για το χαρακτήρα - το βάθος και τις σκληρές συνέπειες της κυρίαρχης αστικής πολιτικής που διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται την καπιταλιστική οικονομική κρίση, φορτώνοντας στις πλάτες της λαϊκής πλειοψηφίας τα βάρη που πλέον είναι ασήκωτα. Από το ξέσπασμα της κρίσης επιμείναμε στο χαρακτήρα της, επιδιώξαμε να απαντήσουμε στη συσκότιση που επιχειρήθηκε και επιχειρείται μεταθέτοντας τις αιτίες: στα χρέη, στις σπατάλες, στους ξένους, στο «ζούσαμε πλούσια και πρέπει να φτωχύνουμε». Δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση, αφορά τις αιτίες που συνθλίβουν την καθημερινότητα εργατών - μισθωτών - αυτοαπασχολούμενων. Αφορά το τεράστιο κόστος που πληρώνει ο λαός μας και όχι γενικά η χώρα. Αφορά τα τρία εκατομμύρια των φτωχών με δείκτες του 2009. Το πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργους. Τα εκατομμύρια που είδαν το εισόδημά τους «να κουρεύεται» κατά 40% περίπου αυτή τη διετία. Αφορά αυτά που έρχονται για να συνεχιστεί η στήριξη του κεφαλαίου σε συνθήκες ελεγχόμενης ή ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας που συντελείται για να περιφρουρηθεί η εξουσία του κεφαλαίου από ένα αστικό πολιτικό σύστημα που κλυδωνίζεται - απαξιώνεται μαζικά αλλά συνενώνεται μπροστά στην υπεράσπιση των στρατηγικών επιλογών του.
Η διαχείριση της κρίσης του συστήματος: πριν απ’ το, με το μνημόνιο που δεν διάβασαν αλλά ψήφισαν, με το μεσοπρόθεσμο, με τη συμφωνία των τριών και την κυβέρνηση Παπαδήμου, με το νέο μνημόνιο που θα έχει και μετεκλογική δέσμευση, έχει ξεκάθαρους στόχους που ομολογούνται ανοιχτά:
⇒ Μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης παντού, με ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.
⇒ Κατάργηση των υπολειμμάτων κοινωνικής πολιτικής σε παιδεία, υγεία, ασφάλιση, ανεργία προστασία πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, με αιχμή τα ελλείμματα.
⇒ Στήριξη άμεση - ζεστή της ολιγαρχίας του πλούτου και του πυρήνα της χρηματιστικής ολιγαρχίας με νέα κεφάλαια.
Οι εξελίξεις δείχνουν σε κάθε καλοπροαίρετο το ρόλο και το χαρακτήρα του «Καλλικράτη» σαν βασικό εργαλείο για την προώθηση και εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα επιχειρήματα ότι ο «Καλλικράτης» δεν έχει αποδώσει γιατί συνέπεσε με την κρίση δεν έχουν καμία βάση. Η ελληνική και η διεθνής εμπειρία επιβεβαιώνει το γεγονός ότι καμία διοικητική δομή, ή αναδιάρθρωσή της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει η εμπειρία του «Καποδίστρια» όταν με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και οι οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες οξύνθηκαν, αυξήθηκε η συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια, επιδεινώθηκαν οι όροι ζωής και εργασίας των λαϊκών στρωμάτων.
Σε συνθήκες κρίσης, όχι μόνο απαιτείται - επιβάλλεται κάθε πολιτική δύναμη να μιλήσει για τη στρατηγική της στόχευση για την άμεση πολιτική πρόταση διεξόδου - εξουσίας που έχει. Πολιτική πρόταση διεξόδου τώρα και όχι στη δευτέρα παρουσία. Για το ΚΚΕ η απάντηση στην κρίση του συστήματος είναι η ανατροπή του. Ο λαός μας, η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολούμενων, να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει αυτή η χώρα με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων της. Η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους, η κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα που παράγουν τον πλούτο είναι ο δρόμος για μια ανάπτυξη σχεδιασμένη που θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας.
Ο αγώνας σήμερα για τη σωτηρία της λαϊκής οικογένειας, οι διεκδικήσεις για να πάρουν ανάσες τα χειμαζόμενα νοικοκυριά, οι οξύτατες κοινωνικές αναμετρήσεις για να μην περάσουν τα μέτρα που παίρνει η συγκυβέρνηση δεν αποσπώνται για μας, από τη λύση του πολιτικού προβλήματος που είναι να χάνει η κυρίαρχη τάξη την εξουσία.
Η οργή που βράζει να γίνει οργανωμένη δύναμη ανατροπής. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος, αυτό είναι το κρίσιμο διακύβευμα. Ζητάμε εκλογές τώρα, όχι για να εκτονωθεί η λαϊκή οργή, μην τυχόν και παρεκτραπεί ανεξέλεγκτα, αλλά για να εκφραστεί πολιτικά η αποφασιστικότητα  του λαού μας να βαδίσει το δρόμο της ρήξης με την εξουσία των πλουτοκρατών. Να καταστήσει με την ψήφο του αδύναμο το μπλοκ των κομμάτων στους αστικούς και ευρωενωσιακούς σχεδιασμούς που ζητάν και έγγραφη δέσμευση για την μετεκλογική συνέχιση της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής.

Από το ΚΚΕ


NEWSLETTER