Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011 21:16

Εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς: Ο πολιτισμός σημαντική συμβολή στην εξομάλυνση κοινωνικών προβλημάτων

Γράφτηκε από την
Εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς: Ο πολιτισμός σημαντική συμβολή στην εξομάλυνση κοινωνικών προβλημάτων

Ο πολιτισμός θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξομάλυνση των κοινωνικών προβλημάτων, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαρκής κρίση των κοινωνικών αξιών, που επιδεινώνεται περαιτέρω από την άσχημη οικονομική συγκυρία.
Τη βεβαιότητα αυτή εξέφρασε ο συγγραφέας Γιάννης Κακουλίδης, που επισκέφθηκε προχθές την Καλαμάτα με την ιδιότητά του ως μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ο Γ. Κακουλίδης διατύπωσε την πιο πάνω άποψη σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων της πόλης, το Σάββατο το απόγευμα, στο καφέ "Στο κύμα" -λίγη ώρα πριν παρευρεθεί σε συνεστίαση στην ταβέρνα "Πολίτη".
"Στόχος μας στη Δημοκρατική Αριστερά είναι να διαμορφώσουμε την κοινωνία του μέλλοντος, γι’ αυτό απευθυνόμαστε στη νέα γενιά", τόνισε για να επισημάνει αμέσως μετά:
"Δεν αγωνιζόμαστε για τη μορφή της Αριστεράς μετά από 30 χρόνια, αλλά για να καταστήσουμε γεγονός ότι τότε, η Αριστερά θα αποτελεί κοινή κοινωνική συνείδηση. Και ο πολιτισμός είναι το κυρίαρχο όχημα για να περάσει αυτή η στρατηγική".
Οπως σημείωσε ο Γ. Κακουλίδης, ο πνευματικός κόσμος και οι δημιουργοί της χώρας μας είναι απελπιστικά μόνοι τους, χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την Πολιτεία:
"Ο,τι έχει η Ελλάδα σήμερα να εξάγει είναι ο πολιτισμός. Δεν έχει μείνει τίποτε άλλο, μόνο τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας έχουμε. Και σε αυτό τον τομέα, ο πνευματικός κόσμος της χώρας μας τα πάει καλά, αλλά τα πάει... μόνος του".

ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στάθηκε ιδιαίτερα στην απεμπόληση, όπως είπε, εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού σημαντικών αρμοδιοτήτων του, ιδίως όσον αφορά στη στήριξη του πολιτισμού:
"Το ΥΠΠΟ απεμπόλησε τις αρμοδιότητές του. Τα θέματα του πολιτισμού, με τον "Καλλικράτη", αποτελούν αρμοδιότητα των ΟΤΑ και πλέον... αναζητώνται τα κονδύλια. Τη στιγμή μάλιστα που η απορροφητικότητα των προγραμμάτων της Ε.Ε. για τον πολιτισμό στη χώρα μας έχει "κολλήσει" στο 27%. Στο εξής, το ΥΠΠΟ θα ασχολείται πλέον με την αρχαιολογία, τον τουρισμό και τον... τζόγο" τόνισε ο Γ. Κακουλίδης.
Παρ’ όλ’ αυτά, επισήμανε ότι η δημιουργία στην Ελλάδα δεν έχει σταματήσει, "ο πολιτισμός και η γλώσσα είναι η μόνη εξαγωγική μας δραστηριότητα πλέον. Διαθέτουμε μεγάλες δυνάμεις στη μουσική και το τραγούδι που ανθούν σήμερα, όμως η βιομηχανία του ακροάματος προβάλλει υποπροϊόντα. Στη χώρα μας ανθεί ο πολιτισμός των δύο ταχυτήτων, το ευπώλητον και το πραγματικά ποιοτικό που... αγκομαχάει να προχωρήσει. Κι όμως ευπώλητο μπορεί να είναι και το δεύτερο", επισήμανε.
Ο Γ. Κακουλίδης εκτίμησε επίσης ότι στη χώρα μας δραστηριοποιούνται "εξαιρετικές δυνάμεις" στο θέατρο, που επαναδιατυπώνουν τα κλασικά με σύγχρονο και πιο άμεσο τρόπο. Ανάλογα κινείται και ο κινηματογράφος, "περάσαμε στη μετα-Αγγελόπουλο εποχή, νέος λόγος από τους νέους κινηματογραφιστές, επιστροφή στην κοινωνικότητα και τις διανθρώπινες σχέσεις" σημείωσε, προσθέτοντας ότι  "πολύ καλά πηγαίνουμε επίσης στα εικαστικά και στο λυρικό θέατρο". Αναφερόμενος στο χορό, διατύπωσε τη θέση ότι η Καλαμάτα και το διεθνές φεστιβάλ της δεν έχουν αναδειχθεί στην έκταση που πρέπει.
"Ο πολιτισμός είναι βασική προϋπόθεση και κυρίαρχη αξία για την κατεύθυνση ενός πολιτικού φορέα κι ακόμα περισσότερο μιας χώρας" συνέχισε ο Γ. Κακουλίδης, λέγοντας ότι ο τομέας αυτός καταλαμβάνει ιδιαίτερα μεγάλο μέρος στην ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Αριστεράς -η οποία πορεύεται πλέον προς το πρώτο της συνέδριο, μεταξύ 1ης και 4ης Απριλίου, μέσα από ευρύ διάλογο για όλα τα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Οπως τόνισε ο Γ. Κακουλίδης, η Δ.Α. δεν κάνει μόνο παρεμβατική και κινηματική πολιτική, ούτε αποτελεί απλώς ένα κόμμα διαμαρτυρίας μέσα στον αριστερό χώρο:
"Θέλει να γίνει κόμμα εξουσίας και διεκδικεί τη συμμετοχή της ως κυβερνώσα Αριστερά διαχειριζόμενη το σύστημα κι όχι έξω από αυτό" σημείωσε, σπεύδοντας να διευκρινίσει:
"Τη θέση μας αυτή κάποιοι την ερμήνευσαν ως εκδήλωση προθυμίας συμμετοχής σε σχήματα εξουσίας, όπως το ΠΑΣΟΚ. Ομως όταν λέμε κυβερνώσα Αριστερά το εννοούμε, δεν αναφερόμαστε σε συνεργασίες και συμμετοχικά σχήματα. Οι όποιες συνεργασίες θα έλθουν -αν έλθουν- μέσα από συμφωνία αρχών και θέσεων. Οτιδήποτε άλλο θα συνιστούσε οπορτουνιστική κίνηση".
Δίνοντας, τέλος, το στίγμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Γιάννης Κακουλίδης επανέλαβε με έμφαση:
"Είμαστε η Αριστερά της ευθύνης που έχει μια διαφορετική φυσιογνωμία. Είμαστε ένα πραγματικά νέο κόμμα της Αριστεράς που εστιάζει στη ρεάλ πολιτίκ. Προτείνουμε μια πραγματικά ευρωπαϊκή πολιτική, είμαστε αμετακίνητοι ευρωπαϊστές. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατό να επικροτούμε σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή και οικονομίες τύπου Αλβανίας, αυτά είναι εξωπραγματικά και εκτός του 21ου αιώνα.
Δεν μπορούμε σήμερα, στην κοινωνία της αγοράς, να μιλάμε για εξαθλιωμένο προλεταριάτο. Μπορούμε όμως να μιλάμε για μια εξαθλιωμένη κοινωνία, ιδιαίτερα μετά τα μέτρα του ΔΝΤ".


NEWSLETTER