Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014 08:28

Αλκηστις Τσουλάκου: 29χρονη Καλαματιανή υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ

Αλκηστις Τσουλάκου: 29χρονη Καλαματιανή υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ

Η 29χρονη Καλαματιανή Αλκηστις Τσουλάκου, ηλεκτρολόγος μηχανικός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Nokia Solution Networks, περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το όνομα της συμπατριώτισσάς μας ανακοινώθηκε από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μαζί με αυτό του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Ηλία Νικολόπουλου.

Μιλώντας στην «Ε», η Αληστις Τσουλάκου σημείωσε:

- Είσαστε η νεότερη υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ -και πιθανότατα η νεότερη μεταξύ των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων. Τι σας έκανε να αποδεχθείτε την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ;

«Δέχθηκα κυρίως επειδή είμαι σε πρωτοβάθμιο σωματείο και γενικά έχω μια έντονα κινηματική λογική, πιστεύω ότι η ανατροπή πρέπει να έλθει από τα κάτω -και για να γίνει αυτό πρέπει να πρωτοστατήσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία. Οπότε σκέφτηκα να συμμετάσχω ως εκπρόσωπος μέρους αυτών των σωματείων.

Επιπλέον λόγος είναι ότι θέλω να αντιπροσωπεύσω και τη νέα γενιά, τη γενιά μου. Δηλαδή τους ανθρώπους που είναι κάτω από τα 30, που δουλεύουν -όσοι δουλεύουν- με μπλοκάκι. Αυτοί που βιώνουν το νέο καθεστώς των ''χίλιων μορφών εργασίας'', οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται, οι εργαζόμενοι που πληρώνονται λίγο, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι…

Να προσπαθήσω, δηλαδή, να μεταφέρω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κυρίως η γενιά μου, προβλήματα που οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ίσως δεν τα έχουν αντιμετωπίσει και δεν μπορούν να τα αντιληφθούν στην ολότητά τους».

- Πιστεύετε ότι το νεαρό της ηλικίας σας μπορεί να αποτελέσει ευνοϊκό παράγοντα για την εκλογή σας;

«Ο παράγοντας αυτός μου δίνει ενδεχομένως ένα προβάδισμα, με την έννοια ότι έχω πολλή όρεξη, διαθέτω ακόμα μεγάλη ενέργεια, δεν έχω απογοήτευση, δεν έχω κούραση ακόμα, είμαι στην αρχή της πορείας μου.

Προφανώς, ωστόσο, μου λείπει η εμπειρία, γι’ αυτό και σίγουρα θα πρέπει να βασιστώ και στα υπόλοιπα μέλη του ψηφοδελτίου, έτσι ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε την σωστή ισορροπία μεταξύ της εμπειρίας και της ενέργειας που διαθέτουμε εμείς οι νέοι άνθρωποι».

- Τι περιμένει ο κόσμος από αυτές τις ευρωεκλογές, γιατί εκτιμάτε ότι ο κόσμος πρέπει να επιλέξει το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ;

«Το κύριο ζητούμενο είναι να φέρουμε μια ανατροπή σε όλη την Ευρώπη, γιατί προφανώς τώρα το πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ακολουθούν όμως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γαλλία… Δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό κι έτσι όπως ο νεοφιλελευθερισμός και το μεγάλο κεφάλαιο έχει εκδηλώσει πανευρωπαϊκά την επίθεσή του, έτσι κι εμείς θα πρέπει να απαντήσουμε, πανευρωπαϊκά.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να στηριχθεί το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εκφράζει αυτή ακριβώς τη δυναμική που λέει "ναι στην Ευρώπη των λαών, ναι στην Ευρώπη των κινημάτων". Πάμε δηλαδή να τους ανατρέψουμε από τα κάτω».

- Μια αλλαγή συσχετισμών στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρείτε ότι θα αποβεί προς όφελος της Ευρώπης και των λαών της;

«Σίγουρα. Σκεφτείτε ότι ακόμα και τώρα, που η ευρωπαϊκή Αριστερά έχει χαμηλά ποσοστά, έχει παρ’ όλ’ αυτά καταφέρει σημαντικά πράγματα, μέσα από τη δραστηριότητα των ευρωβουλευτών της.

Οπότε πιστεύω ότι μια αύξηση του ποσοστού της ευρωπαϊκής Αριστεράς μπορεί να φέρει, ως επακόλουθο, μια πληθώρα εξελίξεων. Μπορεί, δηλαδή, να αφυπνιστούν και οι άλλοι λαοί, να ανεβεί λόγου χάριν η Αριστερά στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, που επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα».

 

Β.Γ.Μ.