Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 13:44

Παραμένει το στρατόπεδο και αναβαθμίζεται η 120 ΠΕΑ

Παραμένει το στρατόπεδο και αναβαθμίζεται η 120 ΠΕΑ

Στην… αναμενόμενη ανακοίνωση ότι «το στρατόπεδο θα παραμείνει», προέβη χθες το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, από το Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου -μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη- συναντήθηκε με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.

Ωστόσο, ο ΥΕΘΑ ξεκαθάρισε ότι το στρατόπεδο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας «θα παραμείνει με τις απαιτούμενες δυνάμεις οι οποίες χρειάζονται για να λειτουργήσει», αφού, όπως τόνισε, «δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στην παραμεθόριο στρατόπεδα με το 20% της δύναμής τους, που αναγκάζουν στρατεύσιμους να φυλάνε σκοπιά 10 και 12 ώρες, και κάποιοι άλλοι να υπηρετούν από το σπίτι τους». 

Πάντως, ο Π. Καμμένος «γλύκανε το χάπι», ανακοινώνοντας -με… δημιουργική ασάφεια- την άμεση, όπως είπε, αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ. «Στόχος είναι να μετατρέψουμε την Καλαμάτα σε ένα μεγάλο κέντρο εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας, οι μονάδες εκπαίδευσης να ενισχυθούν και με άλλα εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση, μετά από πρόταση της ηγεσίας της Π.Α., η οποία θα πραγματοποιηθεί άμεσα» τόνισε ο υπουργός, που συνοψίζοντας σημείωσε: «Στο σύνολό τους οι Ενοπλες Δυνάμεις στην περιοχή θα αυξηθούν, με την παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας και την αναβάθμιση του κέντρου εκπαίδευσης, όμως στις μονάδες του Στρατού Ξηράς θα επανέλθουμε στα ποσοστά που έχει όλη η Ελλάδα».

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ

Νωρίτερα, απαντώντας στην προσφώνηση του δημάρχου Π. Νίκα -και με αφορμή τη χθεσινή επέτειο Απελευθέρωσης της Καλαμάτας-, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έστειλε και το πολιτικό του μήνυμα, σημειώνοντας με νόημα: «Στην επέτειο της αρχής του απελευθερωτικού αγώνα, είναι σημαντικό να γυρίζουμε πίσω και να δούμε τον πολιτικό διάλογο που γινόταν τότε -όταν κάποιοι αποφάσιζαν να πολεμήσουν για την ελευθερία του τόπου, για την πίστη και την ελευθερία του έθνους, κάποιοι άλλοι ζητούσαν τον συμβιβασμό. Ευτυχώς επικράτησαν εκείνοι που αποφάσισαν να εξεγερθούν, προκειμένου σήμερα να είμαστε ελεύθεροι». Χαρακτήρισε δε ως «ιδιαίτερα σημαντική» τη χθεσινή ημέρα κι από το γεγονός της παρουσίας στην Καλαμάτα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον κ. Ξυδάκη και εμένα, μαζί με τον δήμαρχο και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, να υποδεχθούμε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην πρώτη επίσκεψη στον τόπο καταγωγής του. Κι αυτό είναι που κάνει τη σημερινή ημέρα της επετείου ακόμα πιο σημαντική, δεδομένου ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη».

Ο Ν. ΞΥΔΑΚΗΣ

Στον πολιτικό συμβολισμό της χθεσινής ημέρας, σε σχέση με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης: «Ενα από τα νοήματα της σημερινής επετείου είναι και αυτό, ότι είμαστε ισότιμοι, υπερήφανοι και έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, αλλά και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας». Παράλληλα παρατήρησε ότι «σήμερα, νομίζω ότι η σκέψη και η μνήμη όλης της ελληνικής απελευθερωτικής πορείας ανά τους αιώνες, θα συνοδεύει και τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο, στη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ, ηγέτιδα της συμμάχου και εταίρου μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα στις ημέρες αυτές που περνάμε, ημέρες που δοκιμάζεται και το φρόνημα των Ελλήνων και η αυτοπεποίθησή τους, νομίζω ότι αυτή η εμβάπτιση στο πλούσιο παρελθόν, σε ένα παρελθόν ξεσηκωμού, αγώνα, απελευθέρωσης -αυτό είναι το νόημα του αγώνα του ’21- μας θυμίζει ότι είμαστε ένα έθνος - κράτος στην καρδιά της Ευρώπης, με μια από τις πλουσιότερες παραδόσεις απελευθερωτικές στα νεότερα χρόνια, ότι το ελληνικό κράτος, η Ελλάδα, είναι στο κέντρο, στο επίκεντρο, στην καρδιά της ευρωπαϊκής ιδέας, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και αυτό καλό είναι να το θυμόμαστε εμείς, αλλά να το υπενθυμίζουμε και στους εταίρους μας, τους συμμάχους μας, στις χώρες και στους ηγέτες με τους οποίους συζητάμε».

Ο Π. ΝΙΚΑΣ

Για «δύο φίλους της Καλαμάτας» μίλησε ο δήμαρχος Π. Νίκας, προσφωνώντας τους δύο υπουργούς, κατά τη συνάντησή τους, χθες το μεσημέρι, στο γραφείο του, στο Δημαρχείο: «Υπάρχουν διάφορα θέματα που αφορούν την πόλη, και στον τομέα της Εθνικής Αμύνης και στους τομείς του Πολιτισμού, ειλικρινά όμως χαίρομαι ότι και οι δύο υπουργοί είναι φίλοι της Καλαμάτας, γνωρίζουν τα θέματά μας, γνωρίζουν τα προβλήματά μας και είναι βέβαιο ότι μέσα στις συνθήκες τις δύσκολες που υπάρχουν, θα βοηθήσουν όσο είναι δυνατόν».

Ευχήθηκε δε, «καλή δύναμη να έχουμε ως χώρα, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, γιατί οι επιτυχίες είναι για τον τόπο, για την πατρίδα και για τον λαό, τον οποίο όλοι υπηρετούμε, ο καθένας από διαφορετικό μετερίζι».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος επέδωσε στους δύο υπουργούς συμβολικά δώρα, προσφέροντας ειδικότερα, στον καθένα, αντίτυπο της προκήρυξης της Μεσσηνιακής Γερουσίας προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς, αντίγραφο της σφραγίδας της Μεσσηνιακής Συγκλήτου, καθώς και τοπικά προϊόντα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος επέδωσε στον Π. Νίκα μια γλυπτή παράσταση που παρίστανε ένα κλαδί ελιάς.

Τον Π. Καμμένο συνόδευαν κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο Καλαμάτας, ο Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, ο Α' υπαρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Ανδρέας Ηλιόπουλος, ο αποχωρών διοικητής της ΔΙΚΕ (Διοίκηση Κέντρων Εκπαίδευσης) Πελοποννήσου αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μανίκας και ο νέος διοικητής της ΔΙΚΕ ταξίαρχος Νικόλαος Παναγόπουλος.

Β.Γ.Μ.