Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 18:55

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια υγεία

Η υγεία αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα και ως εκ τούτου οι δαπάνες για τη διασφάλισή της είναι ανελαστικές, δεν μπορούν να υπόκεινται στους κανόνες της αγοράς,.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Μπένος, καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλώντας χθες στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο «Rex», στην εκδήλωση που οργάνωσε το Τμήμα Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε επισημάνει ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας αντανακλά και στις υπηρεσίες παροχής υγείας, με συνέπεια να παρατηρείται αύξηση της νοσηρότητας, η οποία οδηγεί αναπόφευκτα στην αύξηση των απαιτήσεων από ένα σύστημα υγείας που πάσχει λόγω των περικοπών σε αυτό.

Σύμφωνα με τον Αλ. Μπένο, «η συσχέτιση της ασφαλιστικής ικανότητας με την παροχή υπηρεσιών υγείας έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να μπαίνει φραγμός στην περίθαλψη αυτών που έχουν ανάγκη.

Ξεκαθαρίζοντας ότι επιβάλλεται να υπάρχει προστασία και διασφάλιση απέναντι στα κυκλώματα που απομυζούσαν την δημόσια υγεία, ο καθηγητής σημείωσε ότι η χώρα μας έχει το χειρότερο ποσοστό στην Ευρώπη ως προς την προϋπολογιζόμενη δαπάνη για την υγεία, για το οποίο διαθέτει μόλις το 4% του ΑΕΠ.

Μίλησε, επίσης, για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με δημιουργία ιατρείων γειτονιάς στις πόλεις και επαρκή στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων στην ύπαιθρο, προκειμένου να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία από περιστατικά που δεν απαιτούν δευτεροβάθμιες υπηρεσίες παροχής υγείας.

 

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιώργος Γιαννόπουλος έκανε λόγο για «ερειπωμένο τοπίο» στη δημόσια υγεία, ενώ χαρακτήρισε ανεδαφικό το ισχύον χωροταξικό μοντέλο των υγειονομικών περιφερειών -τα όρια των οποίων, κατά την άποψή του θα έπρεπε να συμπίπτουν με τα όρια των αυτοδιοικητικών Περιφερειών.

Απέρριψε, επίσης, τους επιχειρηματικούς -όπως τους αποκάλεσε- δείκτες απόδοσης των νοσοκομείων, λέγοντας ότι οι δείκτες που πρέπει να ενδιαφέρουν είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών, μέσω της επαρκούς κάλυψης των κατά τόπους μονάδων υγείας με το απαραίτητο προσωπικό.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος με το πολυπληθές ακροατήριο, μεταξύ του οποίου ήταν, οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Θανάσης Πετράκος, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Καλαμάτας -και καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας- Μανώλης Μάκαρης, εθελοντές του Κοινωνικού Ιατρείου, ιδιώτες και νοσοκομειακοί γιατροί, νοσηλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι.

Β.Γ.Μ.