Σάββατο, 02 Απριλίου 2016 09:57

Ο Γ. Τσιρώνης αποκλειστικά στην "Ε": Παράθυρο για δόμηση σε 10 στρέμματα στον Κυπαρισσιακό

Γράφτηκε από τον
Ο Γ. Τσιρώνης αποκλειστικά στην "Ε": Παράθυρο για δόμηση σε 10 στρέμματα στον Κυπαρισσιακό

Ανοιχτό παράθυρο για δόμηση στα 10 στρέμματα από τα 20 που αρχικά είχε προτείνει στο σχέδιο ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο αφήνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξή του στην «Ε». Η διαφωνία των τοπικών αρχών σε Τριφυλία και Ηλεία, καθώς και η πιθανότητα νέας εμπλοκής στο ΣτΕ, φαίνεται πως δημιουργούν προϋποθέσεις για αναζήτηση κοινού τόπου. 

Ο αναπληρωτής υπουργός αρνείται να απαντήσει ευθέως σε σχέση με την Costa Nanarino, περιοριζόμενος σε μια γενική διατύπωση πως «δεν υπάρχει επένδυση που να "καταστρέφει" το περιβάλλον». 

Σε σχέση με το ζήτημα των σκουπιδιών ο αναπληρωτής υπουργός δεν απαντά ξεκάθαρα για το τι θα περιλαμβάνει η νέα σύμβαση διαχείρισης και το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ΤΕΡΝΑ. Πετά, τέλος, το γάντι στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, ο οποίος έχει ζητήσει την παραίτησή του, και του ζητά «αντί να υβρίζει και να απειλεί, να απολογηθεί για τις δικές του αμέλειες που κοστίζουν βαρύτατα στην Ελληνίδα και τον Ελληνα». 

 

- Ποιες βασικές απαγορεύσεις στις δραστηριότητες των ανθρώπων φέρνει το σχέδιο Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό;

«Δεν υπάρχει καμία απαγόρευση στις ανθρώπινες δραστηριότητες, στο σχέδιο ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό. Οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν τη φύση, όπως έκαναν μέχρι σήμερα. Αυστηροποιείται ο έλεγχος στις περιοχές προστασίας, που είναι οι αμμοθίνες και το πευκοδάσος. Δεν εμποδίζουμε την ανάπτυξη, αλλά τις αυθαιρεσίες. Ας έχει μια ομπρέλα ο λουόμενος, αλλά δεν είναι δυνατόν να μπαίνει μπουλντόζα για να ισιώνει τις αμμοθίνες.
Επιπλέον περιορίζεται, χωρίς να απαγορεύεται, η εκτός σχεδίου δόμηση. Ας είμαστε σαφείς: Η εκτός σχεδίου δόμηση καταστρέφει την ανάπτυξη και δεν υπάρχει σε καμία ευνομούμενη πολιτεία. Είναι το πελατειακό κράτος που οδήγησε στην εκτός σχεδίου δόμηση. Ας γυρίσουμε σελίδα, ώστε η οικιστική ανάπτυξη να γίνεται βάσει σχεδίου - και αυτό θα είναι προς όφελος όλων».

- Είναι λογικό να ψάχνουν για πετρέλαιο στον Κυπαρισσιακό και να μην επιτρέπεται η ήπια και με όρους δόμηση στην περιοχή;

«Οι οικισμοί μπορούν να επεκταθούν στις σημερινές αγροτικές περιοχές, χωρίς κανέναν περιορισμό. Είναι στην κρίση της τοπικής κοινωνίας σε ποιες περιοχές θα επεκταθούν με ήπια δόμηση, ώστε η περιοχή να αποκτήσει μεγάλη αξία, και σε ποιες υπάρχει ανάγκη για πυκνή αστική δόμηση. Στην εκτός σχεδίου δόμηση προτείνεται η αρτιότητα των 20 στρεμμάτων, αλλά είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο για περιορισμό στα 10 στρέμματα, όπως ισχύει σήμερα, σε περιοχές που θα προταθούν τεκμηριωμένα από τους δήμους. Οσον αφορά τις εξορύξεις, είναι συμβάσεις που προϋπήρχαν και δεν εμπίπτουν στις ζώνες που συζητάμε».

- Οι τουριστικές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα αυτή της Costa Navarino, θεωρείτε ότι καταστρέφουν ή αναδεικνύουν το περιβάλλον;

«Δεν υπάρχει επένδυση που "καταστρέφει" το περιβάλλον. Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί επιβαρύνσεις, που πρέπει να αντιμετωπίζονται με σωστή περιβαλλοντική μελέτη. Αυτό που καταστρέφει το περιβάλλον είναι η άναρχη δόμηση και οι "εικονικές" περιβαλλοντικές μελέτες, που είναι όμορφες στα χαρτιά αλλά ανεφάρμοστες στην πράξη, και τέλος το περιβαλλοντικό έγκλημα. 

Οι αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι δεν αποτρέπουν τους σοβαρούς επιχειρηματίες, που θέλουν να επενδύσουν στο στρατηγικό πλεονέκτημα της μοναδικής παρθένας φύσης, δίπλα στην Ολυμπία, κι όχι να μιμηθούν το... Super Paradise της Μυκόνου».

- Η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου αποτελεί πόλο έλξης τουριστικών επενδύσεων. Πώς αυτές ενισχύονται με το σχέδιο Π.Δ. που προωθείτε;

«Κάθε περιοχή πρέπει να αναζητήσει και να μεγιστοποιήσει στον διεθνή ανταγωνισμό τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα. Το Μπαλί αξιοποιεί τις παρθένες αμμουδιές του και το Παρίσι τον πολιτισμό του. Κανείς δεν πάει στη Βενετία για να βρει πισίνες, ούτε στη Σαντορίνη για αλπινισμό! Το προεδρικό διάταγμα προσφέρει κάτι πολύτιμο στον επίδοξο επιχειρηματία: κανόνες και σιγουριά, ότι θα επενδύσει σε ένα τοπίο που δεν θα γεμίσει με άναρχα χτισμένα "rent rooms". Αυτό που σκότωνε την επιχειρηματικότητα, είναι οι κανόνες που άλλαζαν όποτε κάποιοι δήμαρχοι ή υπουργοί ήθελαν να βολέψουν κάποια πελατειακή υποχρέωση».

- Υπάρχουν στο υπουργείο σας νέες αιτήσεις για εξόρυξη λιγνίτη στη Μεσσηνία; Πώς θα αντιδράσετε σε μια τέτοια προοπτική;

«Δεν είναι της αρμοδιότητάς μου οι λιγνίτες, αλλά η κατεύθυνση της Ελλάδας και της Ε.Ε. είναι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα - και εάν υπηρετήσουμε αυτή την κατεύθυνση με συνέπεια, θα ανοίξουμε δεκάδες νέες επενδυτικές ευκαιρίες».

Ασάφεια για τα σκουπίδια

- Το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών παραμένει στην επικαιρότητα. Ποια είναι τελικά η λύση που προκρίνει η κυβέρνηση;

«Σύμφωνα με τον νόμο 4042 του 2012, το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) εκπονείται από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Δηλαδή εκπονείται από τον φορέα των δήμων και αυτό ήταν αυτονόητο, αφού οι δήμοι συλλέγουν τα απορρίμματα. Στην Πελοπόννησο κυκλοφορεί ένα ΠΕΣΔΑ που δεν έχει εκπονηθεί από τον ΦΟΔΣΑ, αμφισβητείται από δημάρχους και επομένως δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για οποιαδήποτε συμφωνία. Υπενθυμίζω ότι το ΠΕΣΔΑ είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η εκταμίευση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για οποιοδήποτε έργο. 

Η κυβέρνηση άνοιξε γόνιμο διάλογο με τον ΦΟΣΔΑ και τους δημάρχους, ώστε να βρεθεί η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Ταυτόχρονα συνομιλεί και με τον υποψήφιο ανάδοχο, ώστε να εξασφαλιστεί η συμβατότητα με τον νέο εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό. Αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης είναι μια νέα βελτιωμένη πρόταση, που έχει δοθεί για μελέτη στον ΦΟΔΣΑ. Ηδη εξασφαλίστηκαν η μείωση του ελάχιστου κόστους για τους δημότες από 15.000.000 € σε 10.000.000 €, και άλλα ανταποδοτικά οφέλη. 

Ενα είναι βέβαιο: Οι δήμοι είχαν αποκλειστεί από τη διαπραγμάτευση και τη διαχείριση των απορριμμάτων για τα επόμενα 28 χρόνια, και χάρη σ’ αυτή την κυβέρνηση αναλαμβάνουν ξανά τις ευθύνες που τους εμπιστεύτηκαν οι τοπικές κοινωνίες».

- Πότε θα υπάρχει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την ΤΕΡΝΑ; Και τι θα κάνετε εάν η Περιφέρεια επιμείνει στην υπογραφή σύμβασης με την αρχική πρόταση ή αρνηθεί να επικυρώσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που πραγματοποιεί η κυβέρνηση;

«Οι διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο θα καταλήξουν μόλις έχουμε στα χέρια μας τον νέο ΠΕΣΔΑ. Δεν αντιλαμβάνομαι πώς η Περιφέρεια θα αρνηθεί μια βελτιωμένη πρόταση συμβατή με τον νέο ΠΕΣΔΑ και με συμφωνία των δήμων. Η ερώτηση σας υπονοεί ότι οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας θα είχαν συμφέρον να μη γλυτώσουν οι δημότες 5.000.000 € επιπλέον τέλη, και δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο».

- Αν ναυαγήσει η λύση της ΤΕΡΝΑ ποια είναι η εναλλακτική; Υπάρχουν πόροι για να χρηματοδοτηθεί η διαχείριση σε κάθε δήμο ξεχωριστά;

«Το υπουργείο είχε εξασφαλίσει εναλλακτικές προτάσεις, πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο. Εναλλακτικές οικονομικά βιώσιμες, με ταχύτατο ορίζοντα υλοποίησης. Σε κάθε βήμα είχαμε άμεση συνεργασία με τους δήμους. Στις προτάσεις μας προβλέπονται κεντρικές μονάδες επεξεργασίας του υπολείμματος και χρηματοδότηση περιφερειακών μονάδων στα όρια δήμων ή συστάδων δήμων. Δύναται δηλαδή να λειτουργήσει κάθε δήμος χωριστά, αλλά μπορούν θαυμάσια να συνεργαστούν δύο ή περισσότεροι δήμοι εάν το επιθυμούν. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης, ακόμα και χαμηλότερα από τα σημερινά δεδομένα».

Ο Τατούλης και τα πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ

- Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σάς θεωρεί προσωπικά ανεπιθύμητο στην Περιφέρεια και ζητά την παραίτησή σας. Τι του απαντάτε;

«Προσωπικά δεν αντιδικώ με τον περιφερειάρχη, και πρέπει να εξηγήσει το μένος εναντίον μου, στον βαθμό που ήδη με τις ενέργειές μου έχουμε πετύχει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για τους δημότες. Μάλλον τον ενοχλεί ότι υπερασπίστηκα τους δημάρχους στην αντίστασή τους να μην πληρώσουν οι δημότες διπλάσια έως τετραπλάσια δημοτικά τέλη. Εκτιμώ ότι, αντί να αναλώνεται σε άγονες και υβριστικές δηλώσεις, θα ήταν πιο χρήσιμο να συνεργαστεί με τους δημάρχους και να μην προσπαθεί να επιβάλει συμφωνίες πίσω από την πλάτη τους. 

Τέλος ο περιφερειάρχης οφείλει να εξηγήσει με απλά νούμερα πόσα χρήματα χάθηκαν από το ΕΣΠΑ επειδή δεν έκλεισε τους ΧΑΔΑ μέχρι τις 31-12-15, όπως είχε δεσμευτεί από το 2011. Οφείλει να εξηγήσει ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρήματα. Οφείλει να εξηγήσει ποιος θα πληρώσει τα ευρωπαϊκά πρόστιμα που τρέχουν από το 2014 επειδή αμέλησε να κλείσει τους ΧΑΔΑ. Αντί να υβρίζει και να απειλεί, οφείλει να απολογηθεί για τις δικές του αμέλειες που κοστίζουν βαρύτατα στην Ελληνίδα και τον Ελληνα».

- Τι θεωρείτε ότι θα πρέπει να πράξει η Πελοπόννησος ώστε να κρατήσει τη φυσιογνωμία της ως τόπος ιστορικός και φυσικού κάλλους, προσελκύοντας όμως ταυτόχρονα επενδύσεις που θα επιφέρουν εισόδημα στους κατοίκους της περιοχής; Υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας;

«Η Πελοπόννησος είναι ένα παραγνωρισμένο χρυσωρυχείο: Πόσα μέρη του πλανήτη φιλοξενούν Αρχαία Ολυμπία, παραλία εφάμιλλη του Κυπαρισσιακού και λίμνες σαν του Καϊάφα που γειτνιάζουν με μία Φολόη; Πόση επισκεψιμότητα έχει ο Ταΰγετος; Πόσοι ξένοι φιλέλληνες έχουν θαυμάσει την σιδηροδρομική διαδρομή από την Κόρινθο στην Καλαμάτα; Πόσοι αλπινιστές έχουν φτάσει στα Υδατα της Στυγός; 

Δυστυχώς, ελάχιστα εσωστρεφή μικροσυμφέροντα τρομάζουν με την ιδέα μιας σοβαρής ανάπτυξης η οποία, όπως προανέφερα, προϋποθέτει αυστηρούς κανόνες.

Αξίζει η τοπική κοινωνία να δει παραδείγματα από εθνικά πάρκα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με αυστηρότατους κανόνες δόμησης και περιβαλλοντικής αδειοδότησης, που αποτελούν παγκόσμιο πόλο έλξης και οικονομικά χρυσωρυχεία. Στο συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος αναφέρθηκε ότι ο τζίρος από την προστασία και ανάδειξη περιοχών "Natura" στην Ε.Ε. θα αγγίξει τα 200 δισ. ετησίως. Ας αποφασίσουμε τι κομμάτι από αυτή την οικονομική πίτα μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα, που είναι 2η στην Ευρώπη σε περιοχές "Natura"». 

 


NEWSLETTER