Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016 09:15

Χώρους για 250 - 500 πρόσφυγες στο Δήμο Μεσσήνης αναζητάει το ΥΠΕΘΑ

Χώρους για 250 - 500 πρόσφυγες στο Δήμο Μεσσήνης αναζητάει το ΥΠΕΘΑ

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έστειλε την περασμένη Παρασκευή έγγραφο στο δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Τσώνη με το οποίο ζητά να του προτείνει χώρους στα όρια του δήμου, «προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών».

Οι χώροι αυτοί «μπορεί να ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή σε ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν το χώρο τους προς ενοικίαση», αναφέρει. Και προσθέτει: «Ο κάθε χώρος χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει κατ' ελάχιστο 250 άτομα και μέγιστο 500 άτομα». Για τα παραπάνω ενημέρωσε ο ίδιος ο δήμαρχος το Δημοτικό Συμβούλιο και σημείωσε ότι σε επόμενη συνεδρίαση η δημοτική αρχή θα φέρει ολοκληρωμένη πρόταση για τους πρόσφυγες. Ο δήμαρχος με την ευκαιρία επανέλαβε για δημοσιεύματα στον Τύπο που τον κατηγορούν αλλά και στην ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθη Αναστασόπουλου που δημοσιεύτηκε, σχετικά με το αεροδρόμιο της Τριόδου και την πιθανή χρήση του ως χώρου για την στέγαση προσφύγων. Μάλιστα χαρακτήρισε "ατυχές το δημοσίευμα", της ερώτησης που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης ο Στ. Αναστασόπουλος και είπε ότι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας βιάστηκε να τον εγκαλέσει για το τι κάνει σχετικά με τις φημολογίες για την εγκατάσταση προσφύγων στο αεροδρόμιο της Τριόδου, τη Βελίκα και την Ανδρούσα. Μετά από αυτή την αναφορά του κ. Τσώνη ξεκίνησαν τα... παρατράγουδα με αναφορές του δημάρχου στην εγκατάλειψη και τους λεηλατημένους χώρους που όπως είπε βρήκανε στο αεροδρόμιο όταν ανέλαβαν το δήμο.

Ο Στ. Αναστασόπουλος κατηγόρησε το δήμαρχο ότι αποφεύγει να απαντήσει για την ταμπακέρα (σ.σ. τις ενέργειες της δημοτικής αρχής για το προσφυγικό θέμα) και είπε ότι είναι υποχρέωση του κ. Τσώνη να διερευνήσει και αν είναι δυνατόν να ανατρέψει τις εξελίξεις. Το χαρτί του υπουργείου δεν λέει τίποτα είπε ο Στ. Αναστασόπουλος και πρόσθεσε ότι έτσι κι αλλιώς δεν θα ανέφερε μέσα συγκεκριμένους χώρους και ζήτησε από το δήμαρχο τις προτάσεις του.

Ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης ανέφερε ότι για το προσφυγικό ο δήμος θα πρέπει να επωμιστεί το βάρος που του αναλογεί πληθυσμιακά, χωρίς να θίγεται τουριστικά ο δήμος και η λειτουργικότητα της κοινωνίας εν γένει. Σχετικά με το αεροδρόμιο της Τριόδου και τις αλληλοκατηγορίες που είχαν ανταλλάξει νωρίτερα Γ. Τσώνης και Στ. Αναστασόπουλος για πόρους 900.000 ευρώ που κατασπαταλήθηκαν και μετά εγκαταλείφθηκαν οι χώροι, ο κ. Σαμπαζιώτης είπε ότι θα αναπτυχθεί μόνο μέσω ΣΔΙΤ για να συμφωνήσει μαζί του ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης.

 

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Αναλυτικά η επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα:

"Οπως σας είναι ήδη γνωστό, η χώρα μας το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία όλων των κρατικών δομών συμπεριλαμβανομένης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις παρέχοντας προσωπικό, μέσα, υλικά και εγκαταστάσεις για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής και κέντρων προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών.

Κατόπιν των παραπάνω και στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, θα ήθελα να μας προτείνετε χώρους στα όρια του δήμου σας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών. Οι χώροι αυτοί μπορεί να ανήκουν στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ή σε ιδιώτες που θέλουν να προσφέρουν τον χώρο τους προς ενοικίαση. Ο κάθε χώρος χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει κατ' ελάχιστο 250 άτομα και μέγιστο 500 άτομα.

Την καθαριότητα, σίτιση κ.λπ. αναλαμβάνουν οι ΕΔ και τη φύλαξη και τάξη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο δήμος αναλαμβάνει την αποκομιδή και συγχρόνως περιλαμβάνεται στους δήμους που θα ενισχυθούν με προσωπικό (8μηνες συμβάσεις) μέσω του υπουργείου Εργασίας.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις".

Ν.Κ.