Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018 09:24

Μέτωπο Νίκα - ΣΥΡΙΖΑ με άρωμα λογοκρισίας

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να προχωρήσει ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας με αφορμή τα όσα του καταλογίζουν για την ανάκληση της άδειας του 10ου Φεστιβάλ Δρόμου.

Δεν ήταν όμως μόνο η ηχορρύπανση αυτό που οδήγησε τον δήμαρχο στην απόφασή του αλλά έθεσε και “θέμα μουσικών επιλογών που προσπαθούν κάποιοι να επιβάλουν”, όπως δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους. Απευθυνόμενος στα στελέχη και την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τους χαρακτηρίζει υβριστές... που δεν μαζεύουν έτσι ψηφαλάκια.

Εκδήλωση βαρβαρότητας χαρακτήρισε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας το 10ο Φεστιβάλ Δρόμου, σε δηλώσεις του για την απόφασή του να ανακαλέσει την άδεια και να απαγορεύσει τη συνέχιση και την ολοκλήρωσή του στο Πάρκο Σιδηροδρόμων.

Εξηγώντας τους λόγους για την ανάκληση της άδειας είπε ότι δεν τηρήθηκαν τα συμφωνηθέντα με τους διοργανωτές, το ωράριο για την κοινή ησυχία που ήταν μέχρι τις 11 τη νύχτα. Εκανε λόγο για 3 μηνύσεις της Αστυνομίας, για εκατοντάδες διαμαρτυρίες και δήλωσε πάρα πολύ εκνευρισμένος με την ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα κάλεσε την κοινωνία να πάρει θέση για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απάντησε ότι η ηχορρύπανση από τους γάμους και τα πανηγύρια είναι ανόμοια πράγματα. Συνέδεσε τη μη τήρηση του ωραρίου με τη γενικότερη μη τήρηση των νόμων και τη διάλυση του κράτους, ξεχνώντας τη μη τήρηση των νόμων και την ηχορρύπανση που παρατηρείται όλο το χρόνο στην πόλη.

Ο δήμαρχος έθεσε και θέμα μουσικών επιλογών που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν, ενώ κατηγόρησε τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για ψηφοθηρία, ανέφερε πως είναι και με τους οργανωτές και με τους μετέχοντες και με τον κόσμο που διαμαρτυρήθηκε, ενώ είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί άλλος καταλληλότερος χώρος για το φεστιβάλ, από το Πάρκο Σιδηροδρόμων.

Αρχικά, ο κ. Νίκας είπε ότι το Φεστιβάλ Δρόμου “λειτουργεί μια 10ετία, επί της δικής μου δημαρχοντίας” και ανέφερε πως “δίναμε το Πάρκο του ΟΣΕ. Στην άδεια ρητώς τονίζεται πως πρέπει να τηρήσουν το ωράριο, στις 11 υπάρχει κοινή ησυχία”.

Ενημέρωσε για τον προβληματισμό των στελεχών του ΚΑΝΕ (των διοργανωτών), για το αν πρέπει να γίνει το φεστιβάλ, λόγω του εθνικού πένθους (γι’ αυτό δεν έγινε την πρώτη μέρα, την Πέμπτη). Ανέφερε πως τους είπε ότι δεν πρέπει να γίνει και όταν του εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τα συμβόλαια που είχαν υπογράψει και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχαν, τους πληροφόρησε πως “τις οικονομικές επιπτώσεις θα τις αναλάβει ο δήμος”. Αφού διευκρίνισε ότι ήταν η μοναδική εκδήλωση στη Μεσσηνία, ανέφερε πως “έπρεπε να τελειώσει στις 11 και μέχρι τις 2 παρά 20 τα ηχεία ήταν στη διαπασών. Υπήρχε πρόβλημα από την Ακρίτα, μέχρι την πλατεία και το Νέδοντα”.

Είπε ότι “η μισή πόλη έπρεπε να ξενυχτήσει, να ακούει, θέλει δεν θέλει τη συγκεκριμένη μουσική που αρέσει σε κάποιους”. Πρόσθεσε πως τα τηλέφωνα ήταν δεκάδες και οι διαμαρτυρίες στον ίδιο, σε αντιδημάρχους και στην Αστυνομία και λήφθηκε η απόφαση για απόσυρση της συγκεκριμένης αδειοδότησης, που ήταν να μην δίνει ο δήμος ρεύμα για τα ηχητικά.

Ο δήμαρχος είπε ότι τον πήρε τηλέφωνο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πως υπήρξε ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ κι εκφράζοντας τον εκνευρισμό του δήλωσε: “Ελαβε πολιτική διάσταση κάτι που με εκνευρίζει πάρα πολύ και σπάνια εκνευρίζομαι”. Και αφού αναφέρθηκε στην εθνική τραγωδία, εκτίμησε πως “έχουμε θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας του κράτους”.

Εξέφρασε την αντίδρασή του, λέγοντας “3 ώρες μετά τη λήξη του ωραρίου να γίνεται ένας χαμός στην Καλαμάτα”, τάχθηκε υπέρ μιας ανοχής έως τις 12 τα μεσάνυχτα και υπέρ των ηλικιωμένων, ασθενών, εργαζομένων και των ανθρώπων που δεν τους αρέσει η συγκεκριμένη μουσική. Υποστήριξε ότι “και η εκδήλωση μπορούσε να γίνει, να υπάρξει αλληλοσεβασμός”. Δικαιολογήθηκε ότι “η Αστυνομία υπέβαλε 3 μηνύσεις. Οταν σε ένα κατάστημα υποβληθούν 3 μηνύσεις για τη μουσική, γίνεται ανάκληση της άδειας”. Αναρωτήθηκε “σε αυτό τον τόπο δεν υπάρχουν νόμοι; Δεν έχουμε υποχρέωση να τους τηρούμε;” κι εκτίμησε πως υπάρχει διαφορά “από την ανοχή μέχρι την εκδήλωση βαρβαρότητας, περί βαρβαρότητας πρόκειται”.

Ο κ. Νίκας υποστήριξε ότι “πρέπει να συνεχίσει το φεστιβάλ με όρους και κανόνες, με ανοχή και να βρούμε τον καταλληλότερο χώρο. Δεν θέλουμε να καταργηθεί. Τους καλώ για την επόμενη εκδήλωση”. Είπε πως “και άλλα φεστιβάλ γίνονται, όπως της ΚΝΕ και δεν έχουμε ενόχληση, ούτε μία διαμαρτυρία”.

Συμπληρώνοντας, συνέδεσε το φεστιβάλ με τη γενικότερη κατάσταση, αναφέροντας πως “δεν τηρεί κανένας το νόμο, είμαστε ένα μη κανονικό κράτος”. Εξέφρασε τη λύπη του για την ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, που “το κυβερνητικό κόμμα να λέει να παραβιάζετε, να μην υπολογίζετε τις 3 μηνύσεις της Αστυνομίας. Δεν είναι όλα ζήτημα ψηφοθηρίας”. Είπε ότι “πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή και την ισορροπία” κι εξέφρασε τη λύπη του “που πολλοί έφθασαν να υβρίζουν και να σβήνουν τα likes που ήταν αντίθετα”. Ανέφερε πως “έβγαινε κόσμος στα μπαλκόνια και ούρλιαζε. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να μας επιβάλουν τις μουσικές τους επιλογές. Είναι δικό τους θέμα, μπορεί να τους ακούν με τον τρόπο που θέλουν να τις ακούν”.

Σε ερωτήσεις δικές μας και συναδέλφων, απάντησε “μην συνδέετε ανόμοια πράγματα. Μετά τις 12 πέφτουν μηνύσεις. Σε ένα πανηγύρι όταν συμμετέχει όλο το χωριό, είναι διαφορετικό πράγμα”. Και αφού αναφέρθηκε στις γιορτές αγκινάρας και ρυζιού, είπε πως “σ’ ένα γάμο που γίνεται μια στιγμή, όπου πάνε οι νεόνυμφοι και ζητούν συγγνώμη σπίτι το σπίτι”, ενώ παρακάλεσε “να νοιαστούμε και για τον κόσμο που έφθασε στα όριά του από άποψη εκνευρισμού”.

Ο κ. Νίκας δήλωσε ότι είναι και με αυτούς που οργάνωσαν και που συμμετείχαν αλλά και με την κοινωνία που διαμαρτυρήθηκε”. Και κάλεσε την κοινωνία να κρίνει, να πάρει θέση για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, να την επιβραβεύσει ή όχι. Ανέφερε ότι “σε μια χώρα που έχει διαλυθεί το σύμπαν, δεν μπορεί το κυβερνητικό κόμμα να λέει να διαλυθεί και ακόμα παραπέρα. Είναι ευθέως πολιτικό ζήτημα”.

Κλείνοντας, είπε ότι “διαλύθηκε αυτός ο τόπος, διότι δεν τηρούμε τους νόμους. Περί διάλυσης ομιλούμε, όταν δεν γνωρίζει το σκυλί τον αφέντη του, ποιος αποφασίζει, γιατί αποφασίζει”.

ΝΕΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Γ.Σ.