Παρασκευή, 03 Μαϊος 2019 10:53

Η υπ. ευρωβουλευτής της ΝΔ Αφροδίτη Μπλέτα στην "Ε": "Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη"

Γράφτηκε από την

 

Η Αφροδίτη Μπλέτα είναι δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια με ειδίκευση στο Διεθνές Επιχειρηματικό Δίκαιο.

Επίσης, πρόεδρος και εμπνεύστρια του Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου, αλλά και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γυναικών για την Ελλάδα και αντιπρόεδρος του Διεθνούς της Συμβουλίου. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας «δεν ήταν παρά η φυσική εξέλιξη της έως τώρα πορείας μου» λέει η ίδια μιλώντας στην "Ε". Τονίζει ακόμη ότι οι γυναίκες «πρέπει να καταφέρουν και να εκλέγονται, κι αυτό σε μεγάλο βαθμό απαιτεί τη στήριξη των γυναικών από τις γυναίκες». Επιπλέον χρειάζονται βέβαια «ρυθμίσεις για να βοηθήσουν την εργαζόμενη γυναίκα, και όχι μόνο στην καθημερινότητά της, αλλά και την οικογένεια στον δημογραφικό προγραμματισμό που είναι ένα άλλο μείζον εθνικό θέμα για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή». Οσο για το πώς βλέπει την Ευρώπη του αύριο, η κ. Μπλέτα απαντά ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη που θα λειτουργήσει ως συνθετικός ιστός των κρατών μελών της σε ένα ενιαίο διεθνές μέτωπο, σε κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό επίπεδο».

 

Συνέντευξη στη Νικολέττα Κολυβάρη

 

- Είστε δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια με ειδίκευση στο Διεθνές Επιχειρηματικό Δίκαιο. Επίσης, πρόεδρος και εμπνεύστρια του Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γυναικών για την Ελλάδα και αντιπρόεδρος του Διεθνούς της Συμβουλίου. Η ενασχόληση με την πολιτική ήρθε σαν φυσικό επακόλουθο;

Πολύ νέα ξεκίνησα ως δημοτική σύμβουλος στην περιοχή κατοικίας μου και αργότερα μεταπήδησα στον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας. Τα τελευταία όμως χρόνια κατάλαβα ότι μέσα από τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό και τη διεθνή εμπειρία μου μπορώ να προσφέρω περισσότερα σε θέματα ανάπτυξης αλλά και διεθνών σχέσεων, ειδικά σε τομείς όπως το μεταναστευτικό, η προστασία ονομάτων προέλευσης που προκύπτει από διεθνείς συμβάσεις όπως η ατυχής σύμβαση των Πρεσπών κ.ο.κ. Ετσι έστρεψα τη δράση μου σε αναπτυξιακούς φορείς όπως το Ελληνοκινεζικό Επιχειρηματικό Επιμελητήριο του οποίου είμαι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος, αλλά και σε κοινωνικούς φορείς όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός όπου συμμετείχα στο ΚΔΣ τα τελευταία 5 χρόνια, ή η Ευρωπαϊκή Ενωση Γυναικών της οποίας επίσης είμαι πρόεδρος για την Ελλάδα αλλά και αντιπρόεδρος πανευρωπαϊκά.

Η ενασχόληση αυτή με έφερε σε επαφή με το Ευρωκοινοβούλιο, με τις γυναίκες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) αλλά και με διεθνείς οργανώσεις όπως ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Από κει και πέρα η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ δεν ήταν παρά η φυσική εξέλιξη της έως τώρα πορείας μου.

 

- Οι Ελληνίδες πιστεύετε ότι ενδιαφέρονται για τα κοινά και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις;

Πιστεύω ότι οι Ελληνίδες ενδιαφέρονται για τα κοινά, κυρίως σε τοπικό επίπεδο, αλλά διστάζουν συχνά να εκτεθούν. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την ποσόστωση έχουν βοηθήσει αρκετά, όμως αυτό δεν αρκεί. Πρέπει οι γυναίκες να καταφέρουν και να εκλέγονται, κι αυτό σε μεγάλο βαθμό απαιτεί τη στήριξη των γυναικών από τις γυναίκες. Η κοινωνία αποτελείται ισότιμα από άνδρες και γυναίκες, γι' αυτό η γερή ομάδα είναι αυτή που αντικατοπτρίζει την κοινωνία και στην οποία συμμετέχουν ισότιμα άνδρες και γυναίκες, με βάση κυρίως τα προσόντα και τις ικανότητές τους και όχι το φύλο τους. Μια τέτοια ομάδα θεωρώ αποτελεί και το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

 

- Η οικονομική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει καταλυτικά τις γυναίκες;

Η οικονομική κρίση σίγουρα έχει αντίκτυπο στις γυναίκες. Σε μία αγορά που δοκιμάζεται και συρρικνούται, οι πρώτες που επηρεάζονται είναι οι γυναίκες. Οχι μόνον για οικονομικούς, αλλά και για κοινωνικούς λόγους. Στη χώρα μας γίνεται ακόμη και σήμερα δύσκολα αποδεκτό ότι μπορεί σε μία οικογένεια να εργάζεται η σύζυγος ενώ ο άνδρας της είναι άνεργος και κάθεται στο σπίτι να φροντίζει τα παιδιά. Ετσι τις περισσότερες φορές ο οικογενειακός προγραμματισμός κρατάει στο σπίτι τη γυναίκα. Αυτό λοιπόν που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι η έλλειψη υποδομών για την απασχόληση των παιδιών εκτός σχολικού ωραρίου, η βοήθεια στο σπίτι για τους ηλικιωμένους, και μια πιο ευέλικτη εργασιακή νομοθεσία που θα θεσμοθετεί την κατ’ οίκον απασχόληση. Τέτοιες ρυθμίσεις, ενώ δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον προϋπολογισμό γιατί χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκές πηγές ή γιατί δεν έχουν καν πρόσθετο κόστος, εν τούτοις θα βοηθήσουν την εργαζόμενη γυναίκα όχι μόνον στην καθημερινότητά της αλλά και την οικογένεια στον δημογραφικό προγραμματισμό που είναι ένα άλλο μείζον εθνικό θέμα για τη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Για να μην αναφέρω ότι η γυναικεία εργασία αποτελεί και ενίσχυση του ασφαλιστικού μας και συνταξιοδοτικού μας προγράμματος, μιας και όσο πιο πολλοί εργαζόμενοι υπάρχουν τόσο ελαφρύνεται η ασφαλιστική επιβάρυνση του συνόλου.

 

- Πώς βλέπετε εσείς την Ευρώπη του αύριο;

Ζούμε σε μια περίοδο παγκόσμιων ανακατατάξεων. Η συμφωνία της Μάλτας που έφερε τον κόσμο τα τελευταία 60 χρόνια ξεπεράστηκε και νέες ισορροπίες δημιουργούνται, με χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία να μπαίνουν στο παιχνίδι. Σε μία τέτοια ισορροπία, καμία εθνική χώρα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της, όσο μεγάλη κι αν είναι. Πόσο μάλλον η Ελλάδα. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια ισχυρή Ευρώπη που θα λειτουργήσει ως συνδετικός ιστός των κρατών μελών της σε ένα ενιαίο διεθνές μέτωπο, σε κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό επίπεδο.

Εκεί η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί και αυτή ισχυρή, για να μπορεί στα ίσα να διεκδικεί το μερίδιο που της αναλογεί, μιας και το καλύτερο οικόπεδο διαθέτουμε, και τα πιο παραγωγικά μυαλά, και συμμετέχουμε στον εντελώς κλειστό κύκλο του ευρώ και της Schengen. Αρκεί τα κατάλληλα πρόσωπα να μετέχουν στα κατάλληλα όργανα και να ξέρουν πώς να παίζουν το παιχνίδι της συμμαχίας και του «win-win» στη διεθνή και ευρωπαϊκή σκακιέρα. Σε ό,τι με αφορά υπόσχομαι να είμαι πάντα παρούσα στο προσκλητήριο, όπου και όποτε η πατρίδα με χρειαστεί.