Δευτέρα, 20 Μαϊος 2019 09:20

Ο ευρωβουλευτής Νικ. Χουντής στην "Ε":  «Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή ανθρωπιστική κρίση»

Γράφτηκε από τον

“Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή ανθρωπιστική κρίση” σημειώνει ο ευρωβουλευτής της "Λαϊκής Ενότητας" και εκ νέου υποψήφιος Νίκος Χουντής.

Με αφορμή τη σημερινή του ομιλία στην Καλαμάτα, μαζί με τον γ.γ. της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη, τους υποψηφίους ευρωβουλευτές Μαρία Μήτση και Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου και τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Θανάση Πετράκο (ξενοδοχείο “Rex”, 8 μ.μ.), ο κ. Χουντής μιλάει στην “Ε” για τις ευρωεκλογές, τις προσδοκίες της Ελλάδας από την Ε.Ε., το προσφυγικό, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

- Με βάση την πολυετή σας εμπειρία στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των φετινών ευρωεκλογών;

Το στοίχημα των φετινών εκλογών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα ρήξης και ανατροπής των κυρίαρχων οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι λαοί της Ευρώπης, εδώ και δεκαετίες, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων και των, μόνιμων πλέον, πολιτικών λιτότητας, που στο όνομα των δημοσιονομικών κανόνων και της βιωσιμότητας του χρέους έχουν περικόψει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, και έχουν καταστρατηγήσει το νομικό και θεσμικό πλαίσιο προστασίας της εργασίας απέναντι στην ασυδοσία του κεφαλαίου.

Τα επόμενα βήματα-σταθμοί στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που έχουν ανακοινώσει οι βασικές πολιτικές συνιστώσες του νεοφιλελευθερισμού, βρίσκονται στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων, με περαιτέρω εμπέδωση των πολιτικών λιτότητας, μεταφορά αρμοδιοτήτων οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στις Βρυξέλλες και περιορισμό των δημοκρατικών διαδικασιών και της συμμετοχής των πολιτών.

Αυτά είναι τα σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα στα οποία κάθε πολιτική δύναμη οφείλει να τοποθετηθεί στην προεκλογική περίοδο, αντί να ασχολούμαστε με τις κοκορομαχίες των μνημονιακών κομμάτων.

- Μετά από μια ταραχώδη πορεία της σχέσης Ελλάδας - Ε.Ε. με φόντο την οικονομία, τι μπορεί πλέον να προσδοκά η χώρα τα επόμενα χρόνια;

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η εποχή των μνημονίων έχει παρέλθει και η χώρα μας ξαναβρίσκει την χαμένη της κανονικότητα. Δυστυχώς, όμως, για τον ελληνικό λαό, οι πολιτικές λιτότητας, οι οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί εκβιασμοί, το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που δεν επιτρέπει καμία εναλλακτική πολιτική, εκτός του δόγματος του νεοφιλελευθερισμού, αποτελεί την ευρωπαϊκή κανονικότητα για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επομένως, ο ελληνικός λαός δεν έχει να προσδοκά «καλύτερες μέρες» από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού το πλαίσιο πολιτικής δεν επιτρέπει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση φιλολαϊκών πολιτικών που θα στηρίζουν το εισόδημα, θα μειώνουν την φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών τάξεων και θα ενισχύουν, αντί να ξηλώνουν, το πλαίσιο προστασίας των εργασιακών σχέσεων.

- Ποιες προκλήσεις θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια;

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει μια σοβαρή πολυεπίπεδη κρίση, λόγω των αντιφάσεων που δημιουργούνται από την αρχιτεκτονική της και την κατεύθυνση των πολιτικών της. Από την άνοδο της Ακροδεξιάς που αμφισβητεί πτυχές της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μέχρι το Brexit και την οικονομική κρίση, τα κράτη-μέλη της Ενωσης αδυνατούν να βρουν έναν κοινό πολιτικό βηματισμό, τουλάχιστον, για την επόμενη δεκαετία.

Κατά τη γνώμη μου η βασικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η ίδια της η συνοχή, με δεδομένο ότι ο νέος πολύ-πολικός κόσμος που δημιουργείται γεννά φυγόκεντρες τάσεις και αντικρουόμενα γεωπολιτικά συμφέροντα, που είναι αρκετά δύσκολο να τα διαχειριστούν οι θεσμοί της ΕΕ.

- Το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε για πολύ καιρό στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Πώς κρίνετε τις ενέργειες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης;

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει τεράστιες ευθύνες για την σημερινή ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν χώρες όπως η Ελλάδα. Από τη μια, οι πολεμικές βιομηχανίες και η εξωτερική πολιτικών των κρατών-μελών της Ενωσης, γεννούν στη Μέση Ανατολή και την Αφρική κύματα προσφύγων, και από την άλλη χτίζονται τείχη και στρατόπεδα συγκέντρωσης για να περιορίσουν τις ροές του ανθρώπινου πόνου. Η πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης στο προσφυγικό είναι καταστροφική. Στα ναυάγια του Αιγαίου και της Μεσογείου, βυθίζονται καθημερινά οι ιδέες και οι αξίες του ευρωπαϊκού ουμανισμού.

- Κατά την δραστηριότητά σας στο Ευρωκοινοβούλιο έχετε επανειλημμένως ασχοληθεί με περιβαλλοντικά ζητήματα. Εχει υπάρξει μέχρι σήμερα ουσιαστικό αποτέλεσμα για την προστασία του περιβάλλοντος, από τις ενέργειες των ευρωπαϊκών οργάνων;

Η προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων από την ασύδοτη δράση των επιχειρηματικών συμφερόντων και την κυβερνητική πολιτική ήταν όντως ψηλά στην πολιτική μας ατζέντα.

Από την καταστροφική πολιτική της διαχείρισης των σκουπιδιών, με την εμμονή στους ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, μέχρι την μόλυνση του αέρα και του νερού από βιομηχανικές δραστηριότητες και την τσιμεντοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου, αγωνιζόμαστε μαζί με τα τοπικά κινήματα και εκμεταλλευόμαστε όλες τις πολιτικές και νομικές δυνατότητας μας δίνονται. Για παράδειγμα θα αναφέρω τα ζητήματα των απορριμμάτων και τις συνεχείς παρεμβάσεις που κάνει, τόσο η Κομισιόν, όσο και η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, αναφορικά με τους δεκάδες ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ και την έλλειψη ενός ουσιαστικού σχεδίου ανακύκλωσης σκουπιδιών.

- Κατά την δική σας οπτική το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα φέρει εξελίξεις και στην εγχώρια πολιτική κατάσταση;

Πιστεύω ότι στις ευρωεκλογές ο ελληνικός λαός θα στείλει ένα μήνυμα αντίστασης και ανατροπής στα μνημονιακά κόμματα, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Ενότητας – Μέτωπο Ανατροπής". Είναι αναγκαία μια ισχυρή, ριζοσπαστική και ανυπότακτη αντιπολίτευση της Αριστεράς στην Ευρωβουλή, ώστε να ακούγεται η φωνή των κινημάτων και των αντιστάσεων του ελληνικού λαού. Ενα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα για τα λαϊκά στρώματα θα σηματοδοτήσει ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις και στο χώρο της Αριστεράς, που δυστυχώς σήμερα είναι κατακερματισμένος.